Short story fra Grimstad

Før ble kortfilmfestivalen avviklet i sort-hvitt. Svarte bunader var obligatorisk og stort annet enn hvite fjes kunne de ikke få, dyrkerne av mørkets opplevelser. Men kom igjen nå...

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

ASTRID KOLBJØRNSEN

astrid.kolbjornsen@bt.no

Nå opererer forsyne meg til og med mørkets fyrste himself, redaktøren av Film & Kino og cineasten i særklasse, Kalle Løchen, i både knallrøde og irrgrønne T-skjorter. Riktignok er skjortene utstyrt med anarkistiske replikker fra Wam & Vennerøds «Geir og Lasse», men likevel...

Den 27. kortfilmfestivalen har gått en lang vei fra den startet. Av de flere hundre kort— og dokumentarfilmene som ble vist i Grimstad forrige helg er det langt mellom de politiske budskapsfilmene, og de provokatoriske og farlige filmskaperstemmene er blitt så spinkle at de er knapt hørbare.

Galskap og desperasjon er også sørgelig mangelvare. Timene går og programmene ruller over lerretet i skoleflink, teknisk vellykkethet, men emnevalgene er forsiktige og lett på tå-markedstilpasset, ofte hemningsløst selvsentrerte.

Jensen stadig kampklar

Bortsett fra Grimstad-festivalens æresgjest, «Heftig og begeistret»-regissør Knut Erik Jensen, som i turbotempo og med stort engasjement fartet rundt med sin kone Mona og deres to lyslugger på to og fire yrende omkring seg, stadig parat til verbale fighter med uvitende, politisk ubevisste søringer, er det ikke mange idealister å spore.

Det må være sporet av boomerang Trond Kvist, men det går denne gangen ikke til kinosalen, men til Apotekergården, Grimstads mest fancy mat og drikkested. Kvist har malingsflekker på bootsene. Han har i det siste brukt mye tid på å pusse opp hus, mellom klippeslag av sin siste film.

Desperat og alene

Velsignet desperat er takk og lov likevel stemmen til enmannsforetagende Ole Mads Vevle. Så ble da også bergenserens «But, What's It All About» belønnet med den prestisjetunge Terje Vigen-prisen. «Fuck you» roper Vevle til sitt publikum, så intenst og så lenge oppe fra lerretet at kulturministeren nesten tok til tårene under en annen festival hvor filmen ble vist. Det mer hardføre Grimstad-publikummet satt sikkert mer med samme intense tvangstanke-lyst: Å reise seg fra setet og rope tilbake: «Fuck you too!».

For det skal han ha, Vevle: Hans kompromissløse filmkunst setter følelser i sving. «But, What's It All About» blir enten sterkt likt eller minst like sterkt mislikt. Den er ikke absolutt ikke likegyldig, og Terje Vigen prisen ble behørig debattert til langt ut i de små timer under festivalens avslutningsfest.

Kamp mot klokken

Større enighet var det nok blant festivaldeltakerne da den sjarmerende «Hjemmekamp» av Morten Lund fikk den andre av de store prisene for norske kortfilmer. «Hjemmekamp» er en leken, åtte og en halv minutters kortfilm hvor sportskommentatorer rykker inn i en ung manns soveværelse og følger hans daglige kamp mot klokken for å rekke jobben i tide.

Den tredje prisvinneren i denne kategorien, animasjonsfilmen «Gjennom mine tykke briller», er allerede innkjøpt av NRK.

Den er en liten genistrek av den russisk/norske Pjotr Sapegin og hopper på spenstig vis mellom nåtid og bestefars lirking for å få luen på sitt lille barnebarn, og hans egne barne- og ungdomserindringer. Så boblende sprøtt som dette er den annen verdenskrig aldri blitt skildret tidligere. Ordet krigsmaskin får for alltid en ny mening etter å ha sett Sapegins film.

Overrasket Tonje

I klassen for dokumentarfilm stakk en overrasket Tonje Kristiansen av med vinnerprisen. Hennes portrett av den skrullete homsen «Kjell» begeistret juryen mer enn de bergenske tvillingfrisørene fra Bagdad og en av de få filmene med et samfunnskritisk blikk, «Kultur + Landskap = Sant» av Evald Otterstad.

Tonje Kristiansen rettet takkens ord til sine filmforeldre, Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen, da hun helt overveldet tok imot den gjeve prisen som sannsynligvis gir skuespilleren Tonje inspirasjon til å fortsette sitt arbeid bak kamera.

Blikk mot verden

Nytt under årets festival var et internasjonalt konkurranseprogram for kortfilm, hvor det også vanket en pris på 2500 euro til vinneren. Kortfilmfestivalens daglige leder Torunn Nyen, og festivalens styre, hadde ivret for få blikket rettet ut mot verden for ikke å bli for sentrert rundt de norske filmene.

Juryen av det nye programmet fikk 39 kortfilmer til bedømmelse, fire av dem norske. Alle sjangrer var representert og et par av de norske kortfilmene var blant de aller beste filmene.

Både «Gjennom mine tykke briller» og «Leonidestorm» av Kajsa Næss og Julie Engaas, hevdet seg elegant i topp sjiktet.

Filmen som fikk den internasjonale prisen var den baskiske «7. 35 om morgenen» - en elegant, sjangerleken film som på urovekkende vis fanger opp vår tids frykt samtidig som den er en nydelig hyllest til håp og kjærlighet.

28 av filmene fra det norske kortfilmprogrammet i Grimstad blir vist på Cinemateket på Verftet neste onsdag.

VANT I GRIMSTAD: Tonje Kristiansen vant klassen for dokumentar med sin film om skrullen «Kjell». <br/>FOTO: LARS DITLEV HANSEN/SCANPIX

Publisert
  1. Film
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

– Beboere ligger søvnløse

– Beboere ligger søvnløse, sier Hjørdis Dahle og Lilly Ekroll. Nå krever over 250 beboere at styret i et av Norges…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Disse tunnelene er nattestengt denne uken

  2. Philippe (13) fikk klar beskjed på vinterferien: – Reis hjem

  3. Franske Guillaume har fast jobb og leilighet i Bergen. Nå nektes han innreise.

  4. Hun har forberedt seg i ni måneder. Men Marit Bjørgen er ikke sikker på om hun er sterk nok.

  5. Heftig satsing i Bergen: – Alle vil få sjokk

  6. Silje og barna skulle på vinterferie, men toget dukket aldri opp. Vy legger seg flat.