En latte og et maleri, takk ...

Er det annenrangs å stille ut kunsten sin på kafé? Eller er det snobbete å vegre seg?

Publisert Publisert

BODIL GARVIK

— Det er synd at unge kunstnere hiver seg på ideen om at de ikke er verdt noe før de har stilt ut på Samtidsmuseet, mener Christine Hvidsten, utstillingsansvarlig på Café Opera i Bergen.

Hun refererer til en uttalelse fra daglig leder i Unge Kunstneres Samfund (UKS), Trude Iversen, som i Aftenposten tidligere denne uken slo fast at kafévegger ikke frister de om lag 900 kunstnerne i organisasjonen.

Til tross for at mange av de samme unge kunstnerne sliter med å få stille ut i de etablerte galleriene.

— Kafeer har en tendens til å presentere kunsten som dekorasjon, og det faglige nivået er ikke like høyt som i galleriene, hevdet Trude Iversen.

Asbjørn Olsen i selskapet Kaffekunst har visse erfaringer med selektive kunstnere.

— De etablerte takker ofte nei. De sier det ikke direkte, men «det passer ikke» når de skjønner at det dreier seg om en kafé.

Kaffekunst har to kafeer i Oslo, og åpnet også i Bergen i februar i år. Konseptet er kunst og kafé, med tjue prosent provisjon av kunstsalget til selskapet. De aller fleste utstillerne er unge og uetablerte.

— Kunstnerne burde se på dette som en mulighet til å nå ut. Det kan oppfattes som snobberi når de ikke vil stille ut i kafeer, mener Asbjørn Olsen.

Solgte rubbel og bit

På tradisjonsrike Café Opera har kunst på veggen vært en del av konseptet i årevis.

Kafeen tar ingen provisjon. De ordinære gallerienes del av fortjenesten kan til sammenlikning utgjøre opptil femti prosent av salgssummen.

Christine Hvidsten er også fotograf, og har selv uten motforestilling stilt ut på Café Opera.

— Unge kunstnere i Bergen er ganske positive til å stille ut på kafé. Men jeg skal ikke stikke under en stol at ikke alt har vært like bra, innrømmer hun.

— Det er vel derfor ikke alle vil stille ut på kafé. De mer etablerte på Verftet som nærmer seg seksti er kanskje ikke like interesserte.

Ikke alle selger like bra, selv om prisene er relativt lave på kaféutstillinger. Atypisk er kanskje utstillingen som nå tas ned på Café Opera. Maleren Lars Lofthus oppnådde å selge ut samtlige bilder allerede på åpningen. Noe slikt har angivelig aldri før skjedd i kafeens historie.

«Jålete»

— På forhånd hadde jeg lite tro på å stille ut på kafé. Men jeg angrer ikke, og gjør det gjerne igjen, sier Lars Lofthus (25), som er fra Lofthus i Hardanger.

Han kaller seg selv dilettant, selv om han til høsten begynner på kunstutdannelse i Finland. Bildene som nå er solgt, ble malt i leid atelier om natten mens han på dagtid jobbet som gartner.

Lars Lofthus skjønner ikke helt kunstnere som sier nei takk til kaféutstillinger.

— Det er litt snobbete å vegre seg; litt jålete. Alternativet er at ingen ser bildene dine, og en må jo faktisk få vist arbeidene sine. Jeg er i hvert fall glad jeg gjorde det. Selv om jeg også skulle få stille ut i et tungt galleri en dag, vil jeg ikke se på det som et tilbakesteg å stille ut på kafé etterpå.

For dyrt i galleriene

Skal vi tro venninnetrioen Kari Anne Heltne, Kari Arnestad og Kristine Nygjerd som vi finner som gjester på Café Opera, er kaféutstillinger genialt.

— Vi satt akkurat og beundret maleriene her, og lurte på hvem kunstneren er, forteller de.

Og om de aldri har hørt om Lars Lofthus før, kunne de godt tenkt seg å kjøpe noe av ham.

— Lekre farger, spennende, slår de fast.

Kari Anne Heltne ser bare positive sider ved å møte kunst på kafé.

— Det er bra at kunst er tilgjengelig for vanlige folk. I galleriene koster jo kunsten ekstremt mye. Og det er positivt at unge kunstnere kan få inspirasjon ved å få solgt bilder på kafé, sier hun.

— Man må jo være spesielt interessert for å gå i gallerier, og det er ikke jeg. Men nå kunne jeg tenke meg å kjøpe, sier Kristine Nygjerd, og kaster lange blikk mot Lofthus' malerier.

Hun skjønner ikke unge kunstnere som takker nei til kafeer.

— Selv om de kanskje får mer anerkjennelse av å stille ut i rene gallerier, så skal de jo også tjene penger. De får ikke mye inspirasjon på tom mage. De tar kanskje seg selv for høytidelig.

Appetittdreper

— Men ikke all kunst egner seg på kafé, påpeker Kari Arnestad.

— Én gang hang det noe fosterliknende i formalin på veggen her. Jeg tipper salget av mat gikk ned i den perioden ...

På Escalon ved Fløybanen henger også bilder, for øyeblikket både foto og malerier. Salget er for øyeblikket tregt, ét maleri har hengt oppe i månedsvis uten å bli solgt.

— Men gjestene er interesserte i bildene, og går gjerne rundt i lokalet for å kikke. Noen kommer innom bare for bildenes skyld, forteller restaurantsjef Roger Drønen.

Selv er Escalon-sjefen fornøyd med ordningen.

— Men vi ber kunstnerne om å finne bilder som passer til interiøret. Kunsten er jo også en del av dekorasjonen.

Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Publisert
BT anbefaler

– Jeg har ikke levert godt nok. Da får jeg akseptere dette.

Lars Arne Nilsen er ferdig i Brann. Vi er på Stadion.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. «Da alt var over, spilte Lars Arne Nilsen til 10 på børsen. Sjefene hans, derimot ...»

  2. Om morgenen var både datteren og bilen vekke. Så ble jenten funnet med to i promille.

  3. Her blir Nilsen rørt av tanken på sin nære kollega: – En jeg kan gå i krigen med

  4. Fem politibiler måtte rykke ut til masseslagsmålet lørdag: – Det var kaotisk

  5. Hit kan det komme 10.000 på én dag

  6. Kaller stengingen av Bryggen og Torget «en uomtvistelig suksess». Nå vil byrådet stenge mer.

  1. Restaurant