Altankonsert i D-dur

Når studenter forsker på borettslagslivet, kan det være lurt å blidgjøre beboerne med milde gaver. En korkonsert, for eksempel.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

— Still opp stemmevis her, beordrer en myndig basstemme.

Trettito sortkledde bein stokker på seg.

— Er vi klar nå? spør en kvinnestemme.

Mumling og surring dempes, bare susingen nede fra Torgny Segerstedts vei bryter stillheten på altanen. Så nynnes det en tone, og vakker korsang sprer seg fra sjette etasje i Ture Nermans vei 45, den øverste høyblokken i Smiberget borettslag:

_I gode venners lag, der har vi det bra/

med nok av mat og med nok av sang/ i gode venners lag, der har vi det bra_ Seksten medlemmer av Sydvestkoret har stilt seg opp utenfor inngangsdøren til Wenche Andersen. Mens Wenche lytter til konserten, kan kormedlemmene skue utover Fyllingsdalens skoger og lavblokker, joggere og fotballspillere, bilveier og fortau.

Nede på bakken blir det både filmet og fotografert, mens en enslig fotgjenger applauderer mellom to sanger.

Noen beboere titter nysgjerrig ut fra dørene, mens en annen konstaterer at hun nok må ta trappen ned i vaskekjelleren siden koret sperrer for heisen.

— Veldig fint! Dere må komme oftere, sier fru Andersen idet konserten tar slutt et kvarters tid senere, mens koret takker for seg med en siste trudelutt i trappeoppgangen. Den uvanlige seansen er over, hverdagslivet kan fortsette i den førti år gamle blokken.

Del av arkitektstudiet

Det er nemlig hverdagsliv det dreier seg om, prosjektet til de fire vordende arkitektene som står bak dagens opptrinn. I vår har nemlig fjerdeårsstudentene ved Bergen Arkitektskole et kurs om byens forsteder. Anne-Kathrine Vabø, Ingrid Melvær, Espen Folgerø og Celia Glanfield har fått tildelt Fyllingsdalen og konsentrert seg om Smiberget, byens nest største borettslag.

Her har de ringt på dørene, snakket med folk, delt ut spørreskjema og engangskamera.

— De kom her for et par-tre måneder siden og ville se på utsikten. Så kom de igjen - de hadde til og med kaker med seg mens vi holdt kaffen, bekrefter Erling Brekkeflat fra 12. etasje, styreleder og beboer siden høyblokken sto ferdig.

Borettslagene oppsto på 60-tallet. Studentene vil undersøke om de er gode nok nå også.

— De som har bodd her hele tiden, er veldig for dugnad og har lyst til å få tilbake den følelsen av fellesskap. Mens de som er nye ikke er så opptatt av slikt; de vil ikke ha noen plikter.

Grensegang ved dørstokken

— Det er så kaldt at de fleste har dørene igjen, men det er nok mange som hører likevel, kommenterer Brekkeflat. Så mange beboere har nemlig ikke vist seg under korkonserten, selv om den er ment som en liten takknemlighetsgest fra studentene for at Smibergsbefolkningen har tatt velvillig imot dem.

Selve prosjektet avsluttes 5. juni, uten at studentene har bestemt hvordan. Kurset har imidlertid tittelen «Forstadspraliner», dermed er det en viss sjanse for at avslutningen involverer konfekt av et eller annet slag. Det fortjener kanskje de tålmodige blokkboerne.

— Vi har jo tvunget oss litt på, men folk har vært veldig hyggelige, sier Glanfield.

— Og vi ser veldig tydelig den grensen som går ved dørstokken, der begynner det private, sier Vabø. Melvær nikker:

— Noen inviterer oss inn, andre blir stående ved dørstokken, mens andre igjen helst kommer ut for å prate.

«I GODE VENNERS LAG...» Marit Velure (fra v.), Lise Dyngeland, Hilde Børnes, Gro-Marit Nyborg, Wenche Karin Eide og dirigent Gro Meneilly i Sydvestkoret synger gratis til glede for beboere og arkitektstudenter på Smiberget.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert: