– Øve kan vi gjøre i morgen

Fjorden Baby! har vært på en berg- og dalbanetur siden de slo gjennom for ti år siden. Vokalist Sturle Kvilekval sier han har begynt å bruke hodet.

Publisert Publisert

FORUM BABY: BT skulle være med Fjorden Baby! på øving. Øvingen ble avlyst, men BT fikk i hvert fall samlet bandet til et bilde. Lørdag spiller de på Forum Scene. Foto: Tor Høvik

 • Kjetil K. Ullebø

BT skulle egentlig være med Fjorden Baby! på øving.

Lørdag spiller bergensbandet live for første gang siden konserten på USF Verftet i mai 2017. Og da de møttes i øvingslokalet for noen uker siden, var det første gang de spilte sammen siden den maikvelden.

Denne augustdagen i 2019, like før BT skal møte bandet, har de avlyst øvingen på grunn av dårlig oppmøte.

FOTBALL MED FJORDEN: Kjetil Grimsby Haarr og Sturle Kvilekval følger med på en G13-kamp på fotballbanen på Møhlenpris. Foto: Tor Høvik

I stedet rusler to av medlemmene bort til fotballbanen på Møhlenpris. Øvingslokalet i Industrihuset får være i fred i kveld.

– Vi hadde en jævla bra øving i går. Det gjelder å ikke øve for mye heller. Fjorden er et «vibb»-basert band, sier vokalist Sturle Kvilekval.

Ute på kunstgresset på «Møllaren» løper unge fotballspillere i 13-14-årsalderen rundt i varmen. Oppe på den gamle steintribunen sitter Kvilekval og Fjorden-bassist Kjetil Grimsby Haarr og følger med, mens de slapper av med sitronis og eplesider.

Oddekalv eller Odfjell?

– Vi kan ikke stå inne i et øvingslokale og drive og terpe på småting. Det bare ødelegger hele greien. Er det noen som vet hvem som spiller utpå her forresten? spør Kvilekval.

– Jeg lurer på om laget i gule drakter kan være Nordnes. De blå vet jeg ikke, sier Haarr.

Les også

Stor konsertoversikt: Desse konsertene må du få med deg i høst

– Uansett. Det har jo vært litt bråk rundt den nye Forum Scene. Vi trodde det var Oddekalv og ikke Odfjell som var involvert. Og Fjorden har alltid støttet Oddekalv, sier Kvilekval, til latter fra Haarr.

Det er ikke helt godt å si om Kvilekval er alvorlig eller ikke.

– Vi vil uansett bare gjøre vår Fjorden-ting. Spre kjærlighet og spre Fjorden-«vibber», sier Kvilekval.

Ti år med vibrasjoner

I år er det ti år siden vibrasjoner fra Loddefjord begynte å nå langt utover bydelen vest i Bergen. Selv ikke ved bygrensen stoppet de musikalske «vibbene» fra Loddefjord.

I september 2009 ga John Olav Nilsen & Gjengen ut debutplaten «For Sant Til Å Være Godt». Men allerede i januar samme år hadde deres mer eksentriske fettere (noen av dem er faktisk fettere) i Fjorden Baby! sluppet sin selvtitulerte debutplate.

«Dyp reggaedub og vestlandsrock – kvintetten fra Loddefjord har alt», sto det i anmeldelsen i Bergens Tidende.

PÅ FJORDKLODEN: Her er Fjorden Baby! på scenen i 2013, etter å ha sluppet platen «Fjordkloden». Den ble blant annet kåret til årets beste norske plate i VG. Foto: Helge Skodvin / Helge Skodvin

Men det var altså ikke bare i Bergen man mente at Fjorden Baby! hadde alt.

«Her er debutplaten, og her er beviset: Fjorden Baby! hører til blant De Nye Store i norsk rock», skrev Dagsavisen.

– Det har vært ti år med oppturer og nedturer. Vi har lært oss å kjenne denne bransjen her, sier Kvilekval.

Bannlyst i Trondheim

Omtrent samtidig som Fjorden Baby! slapp debutplaten, dukket det opp en sak som gjorde dem småberømt over natten. I forbindelse med et arrangement på Samfundet i Trondheim, der også John Olav Nilsen & Gjengen deltok, ble de beskyldt for narkotikabruk og generelt utagerende oppførsel.

Samfundet ville bannlyse de to bandene på livstid – og sendte samtidig en e-post til bookingansvarlige over hele landet, der de advarte mot å booke de to bergensbandene.

– Det var jo litt av en overreaksjon. Og det er vel noen som har sagt at vi ikke kunne fått bedre pr. Men vi er lei av å snakke om den hendelsen, sier Haarr.

TERPE, TERPE, TERPE: Fjorden Baby! vil helst unngå for mye terping på settet før lørdagens konsert. Foto: Tor Høvik

I et portrett med BT i 2014, sa Kvilekval at han hadde gjort sitt for å holde liv i «rockemytene». Og da han kom med sin første singel under solonavnet Wangladesh, låten «Strøm på telefonen», sang han blant annet at «hele Bergen vet at eg é fåkt opp».

– Det var litt et spill. Men jeg har begynt å bruke hodet nå. Jeg er mer seriøs, og det går fint, sier Kvilekval.

– Verken vi eller publikum vet hva som vil skje

Tilbake på fotballbanen på Møhlenpris har det blå laget scoret. Stillingen er antakelig 1–0, det er i hvert fall ingen som har fått med seg noen andre mål.

Det som imidlertid er sikkert, er at Fjorden Baby! skal holde konsert om noen dager. Og de har ikke øvd sånn kjempemye.

– Men hvis vi øver for mye, blir vi for oppmerksomme på det tekniske. Selvfølgelig må alle kunne sine akkorder og alt det der. Og jeg må for all del huske ordene jeg skal synge. Det er noe med energien som forsvinner hvis vi har full kontroll, sier Kvilekval.

Les også

– Jeg vil heller bli slaktet enn hyllet med priser

– Det er den der spenningen. Å høre Flemmet på gitaren sette i gang med «Karoline» – vi vet aldri hvilket tempo den vil gå i. Da er det bare å hive seg på. Verken vi eller publikum vet helt hva som skal skje. Den spenningen forsvinner hvis vi øver for mye, sier Haarr.

– Øve kan vi gjøre i morgen, sier Kvilekval.

PS: Laget som spilte i blå drakter Møhlenpris var Nore Neset 2 fra Os. Laget i gule drakter var Nordnes/Djerv. Kampen endte 1–1.

PPS: Det ble øving på Fjorden Baby! dagen etter intervjuet.

Publisert

Les videre

 1. Her er den beste nye vestlandsmusikken
  Dette er den beste nye vestlandsmusikken.

  Les hele artikkelen

 2. Avlyste konserten rett før åpningen av Forum

 3. Høyretopp om 14 år gammel video: – Det er antakelig det aller dummeste jeg har gjort.

 1. Konsert
 2. Musikk
 3. Fjorden Baby!
 4. Festival
 5. Bergen