Skuespiller og komiker Jon Skolmen er død

Skuespiller, komiker og revyforfatter Jon Skolmen sovnet inn torsdag kveld med familien til stede. Han ble 78 år gammel.

Publisert Publisert

FOLKEKJÆR: Skuespiller og komiker Jon Skolmen er død, 78 år gammel. Arkivfoto: Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Skolmen har som en av Norges aller kjæreste artister underholdt store og små i over 40 år, og har vært å se på TV, film og revyer i både inn- og utland. Han var onkel til Hege Schøyen og Anne Ryg, og far til Christian og Tine Skolmen.

Debuten som filmskuespiller kom i 1980 i filmen «Selskapsreisen», som ble folkekjær både i Norge og Sverige. Der spilte han sammen med svenske Lasse Åberg, i et samarbeid som fortsatte i «Selskapsreisen 2» (1985), «S. O. S – En selskapsreise» (1988), «Den ufrivillige golferen» (1991) og «Helsereisen – en smal film» (1999).

PRIS: Jon Skolmen fikk årets hederspris under utdelingen av Komiprisen 2009. Foto: Terje Bendiksby, SCANPIX

I tillegg til filmkarrieren var Skolmen i mange år ansatt i NRK, der han huskes for blant annet barneprogrammet «Jon med skrivemaskinen». I 1976 vant han sammen med Trond Kirkvaag både Gullrosen, Chaplinprisen og presseprisen i Montreux for «The Nor-way to broadcasting», et humorprogram om kringkastingshistorien i Norge.

Seinere generasjoner kjenner komikeren og skuespilleren som blånissen «Mjøltyt» i TV-serien «Jul i Blåfjell», samt fra NRK-suksessen «Julekongen» og en rekke teaterforestillinger frem til han sa seg ferdig i 2015.

– Vennlig og empatisk

Mange var glade i Skolmen, og nyheten om hans bortang blir møtt med sorg. Samtidig hylles han for sin fantastiske karriere og varme personlighet.

– Han var en veldig vennlig og empatisk person. Vi hadde det veldig morsomt da vi lagde filmene, sier hans mangeårige samarbeidspartner Lasse Åberg til Expressen.

SAMARBEIDET: Trond Kirkvaag (til v.) og Jon Skolmen hadde et langt samarbeid i underholdningsavdelingen i NRK Fjernsyn. Foto: Sverre A. Børretzen, NTB SCANPIX

– Dette var triste nyheter. I over 40 år var du en av våre mest folkekjære artister. Takk for alt, Jon, skriver kulturminister Trine Skei Grande (V) på Twitter.

– Morsomt liv

I forbindelse med utdelingen av Komiprisen i 2009 ble Skolmen og hans lange karriere hyllet med årets hederspris.

PÅ TV: Jon Skolmen underholdt store og små i over 30 år, her i forbindelse med TV-programmet «À la Skolmen» på TVNorge. Foto: Aleksander Nordahl, NTB scanpix.

– Vinneren har vært aktivt med fra fjernsynets første år, kjent gjennom barne-TV, der han laget stor underholdning med en skrivemaskin og en persienne, sa Knut Lystad – og dermed forsto alle at det var Skolmen som skulle hedres med den gjeveste hedersprisen under årets TV-sendte Komiprisen 2009.

– Jeg er kjempeglad. Litt sjokka. Det har vært et morsomt liv, det er helt sikkert altså, sa Skolmen selv.

PÅ TEATERET: Jon Skolmen gjorde en lang rekke teateropptredener, her i «Dr. Dyregod og den magiske apeskatten» på Riksteatret. Foto: Knut Falch, NTB scanpix.

Publisert