Redningspakke til Cornerteateret og Nye Fyllingsdalen Teater

Byrådet foreslår å gi til sammen 700.000 kroner ekstra til de to teaterscenene.

Publisert Publisert

SIKRET VIDERE DRIFT: Byrådet foreslår 500.000 kroner til Nye Fyllingsdalen Teater i budsjettet for 2015. Her fra høstens forestilling «Oliver Twist» som fikk gode kritikker fra BTs teateranmelder Charlotte Myrbråten. ARKIVFOTO: ELIAS DAHLEN

 • Mari-louise Uldbæk Stephan
 • Frank Johnsen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

— Dette er en fantastisk nyhet. Bergen kommune ser virkelig utfordringene vi står midt i og viser en vilje til å hjelpe oss. Vi får håpe det smitter over på andre, som Hordaland fylkeskommune, sier daglig leder Frøydis Otre.

Både Cornerteateret og Nye Fyllingsdalen Teater har vært nedleggingstruet. Byrådet foreslår å øke bevilgningene til Cornerteateret med 300.000 kroner i 2015 - fra 1,4 millioner til 1,7 millioner.

Sparebanken-støtte

Tidligere i år trengte Cornerteateret ekstraordinær hjelp. Bergen kommune hostet opp 300.000 kroner, men fylket sa nei. Hadde det ikke vært for en engangsstøtte på 500.000 kroner fra Sparebanken Vest, kunne driften ha opphørt.

— Sparebanken sin støtte var helt avgjørende for driften i inneværende år. Vi kunne fokusere på nødvendige investeringer i teatersalen, samtidig som at hjulene gikk rundt.

— Hva trenger dere i 2015?

— Bergen kommune gir oss omtrent det vi ba om. Men vi trenger også 800.000 kroner i driftstilskudd fra fylket for å kunne ha en forsvarlig drift, sier Otre.

Teatersalen er fylt med aktiviteter og forestillinger 340 dager i 2014. Da er ikke kurs og seminarer tatt med.

— Stort bedre kan man ikke drive et slikt hus, mener Otre.

Halv million

Nye Fyllingsdalen Teater får økt bevilgningene med 400.000 kroner. Dersom det går gjennom betyr det en bevilgning på 500.000 kroner fra Bergen kommune

Visst det går gjennom så er det summen som vi bad om.

— Dette er det som må til for å sikre videre aktivitet på teateret. Vi er veldig glade for å bli hørt, sier Jørn Kvist, leder for Nye Fyllingsdalen Teater.

Teateret har et totalbudsjett på nesten 4,5 millioner kroner og ifølge teatersjefen krever det fortsatt mye dugnadsinnsats fra foreldre og andre ildsjeler.

— Neste år feirer vi 40-årsjubileum, så da er det bra at vi kan sørge for at kulturperlen i Fyllingsdalen består.

Øker til Bergen Kjøtt

Bergen Kjøtt har fått svært mye negativ omtale i år. Likevel øker Bergen kommune driftsstøtten til 400.000 kroner.

— Dette er et tegn på at Bergen kommune har tro på det jeg driver med. At de styrker tilskuddet i disse nedskjæringstider, er veldig positivt, sier Annine Birkeland i Bergen Contemporary Art Project.

I praksis driver hun Bergen Kjøtt, som leier ut øvingslokaler, studioer, produksjonslokaler til byens kunstnere og musikere. De nye huseierne ville kaste henne ut i januar, men Birkeland og co. har til nå vunnet alle rettssaker.

Nå maner hun til ro.

— Vi må få driften tilbake på et normalt nivå. Vi vant saken om utkastelse i Bergen tingrett. Huseierne har nå trukket anken i forhold til den saken, men de har garantert andre søksmål i ermet frem i tid. 2014 har likevel satt oss tilbake til null. Jeg må bare drive videre, sier Birkeland.

Hun får 300.000 kroner i driftsstøtte fra DNB: Men pengene fra Bergen kommune, 400.000 korner, er helt nødvendige for driften.

— Jeg skal søke kulturrådet om penger i desember, både til drift og konkrete prosjekter, sier Birkeland.

Edvard Grieg Kor

Edvard Grieg Kor, er den kulturaktøren som får størst økning ibudsjettet. Her har byrådet foreslått en økning i bevilgning på 600 000 krone, fra 200.000 kroner til 800.000 kroner.

 • Det er fantastiske nyheter. Vi har arbeidethardt for å få en betydelig sum fra Bergen kommune, sier Simon Kirkbride, lederfor Edvard Grieg Kor.

I 2012 ble koret Norges førstevokalensemble med fast ansatte sangere. Edvard Grieg kor, skiftet navn fraKorVest tidligere i år, og har mellom 40 og 50 konserter i året. Koretsamarbeider nært med Bergen Nasjonale Opera og Bergen Filharmoniske Orkester.

For 2014 fikk de tre millioner overstatsbudsjettet, samt 275.000 kroner fra Bergen kommune og 200.000 fraHordaland Fylkeskommune.

 • Vi er trygge på at kommunen ikke komme til åandre på at de bevilger oss disse pengene. Siden koret startet i 2003, har vibygget oss sakte opp. I dag er vi en viktig bidragsyter til at profesjonelle sangereblir værende i Norge istedenfor å flytte til utlandet, sier Kirkbride.

Les også:

 • Her er hovedpunktene fra budsjettet
 • Slik blir eiendomsskatten
 • SV etterlyser tallene, MDG etterlyser dyrene
Publisert

Sakene flest leser nå

 1. 67 ungdommar testa i Kvam - no er resultata klare

 2. – 5000 døde i Sverige. 230 i Norge. Det er ganske utrolig.

 3. Dette sier Branns sportssjef om en mulig Forren-overgang

 4. Kvinner på randen gjenforenes. – Det er et skrik om hjelp. Vi må redde et teater.

 5. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

 6. – Vi trenger litt mer tid. Både elever og ansatte er slitne.