BTs vinskribent kan få Bragepris

Ingvild Wedaa Tennfjord er nominert for å gjøre vin tilgjengelig for folk flest, mens Bergsveinn Bergisson kan vinne beste sakprosabok for Den svarte viking.

NOMINERT: BTs vinskribent Ingvild Tennfjord Arkiv

Silje M. S. Norevik

Flere bergensere sto på listen da de nominerte til Brageprisen ble offentliggjort for 22. gang i Oslo i dag.

Vikingbok nominert

I klassen for sakprosa er bergensbosatte Bergsveinn Birgisson nominert for boken «Den svarte viking». Boken forteller livshistorien til Geirmund Heljarskinn. Han ble født i år 846 og fikk sitt mørke utseende fra sin mongolske mor. Han vokste opp i Rogaland og endte som en av Islands mektigste landnåmsmenn med hundrevis av undersåtter, livvakter og treller. Slik begrunner juryen valget nominasjonen:«Med stor fortellerglede og engasjement gir forfatteren et bredt kulturhistorisk innblikk i vikingtidens verden. Samtidig følger vi forfatterens egen jakt på den en gang så mektige og nå glemte vikingen. Den svarte vikingen er lærd som en avhandling og spennende som en kriminalroman, og fengende formidling av en fjern og fremmedartet fortid.»

Poeten Øyvind Rimbereid er nominert for sin nyss utkomne diktsamling «Orgelsjøen», mens Dag Solstad er nominert for sin omdiskuterte roman «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896».

Hedret for vin

En nykommer i sakprosafeltet er BT-spaltist Ingvild Wedaa Tennfjord som er nominert i klassen faktabøker for voksne. Hun sa opp fast jobb i Dagbladet for å utdanne seg til vinkelner. Juryen sier dette om «Skål! Få nese for vin uten å få nesa i sky»:

-Boka Skål er en velskrevet og humoristisk fortelling om denne bratte læringskurven, samt en pedagogisk guide til hvordan leseren selv kan utvide sin vinforståelse. Tennfjords tekst bobler over av entusiastisk vinglede, og er befriende lite selvhøytidelig. Juryen vil berømme boka for mengden av faktastoff som formidles i en engasjerende og god fortelling — om forfatterens egen reise inn i vinens verden.

Prisen deles ut i Dansens Hus i Oslo 19. november.

NOMINERT: Spennende som en krimfortelling, sier juryen om Bergsveinn Birgissons bok. Vegar Valde