Sponser ny sjefdirigent

Åtte millioner fra Yvonne og Bjarne Rieber sikrer Edward Gardner som ny sjefdirigent i Bergen Filharmoniske Orkester.

file68v442epld2785g4gmi.jpg Foto: Eirik Brekke

Publisert:

Fra 8. oktober 2015 tar nåværende musikksjef ved the English National Opera i London, Edward Gardner, over som sjefdirigent i Bergen Filharmoniske Orkester (BFO). Nåværende sjefdirigent, Andrew Litton, fratrer i stillingen samme dag, men vil fortsatt være knyttet til BFO, men da under tittelen Æresdirigent.

Fra august i år og frem til Litton går av som sjefdirigent, skal Gardner ha funksjon og tittel som Første gjestedirigent i orkesteret.

Finansieringen av den nye sjefdirigenten tar Yvonne og Bjarne Rieber seg av – de gir orkesteret åtte millioner kroner til formålet, fordelt over seks år. BFOs administrerende direktør Bernt Bauge er svært tilfreds med avtalen.

— Bergen har en særlig flott mesentradisjon, med sterkt engasjement blant byens borgere for å ivareta og utvikle Bergens stolte kulturelle arv, sier han.

- Et kupp

At orkesteret har fått tak i nettopp briten Gardner, er Bauge også svært tilfreds med.

— Et kupp for BFO. Edward Gardner oppfyller alle våre krav og forventninger til sjefdirigentstillingen, og med ham sikrer orkesteret seg en av de mest etterspurte dirigenter i sin generasjon, sier han.

I tillegg til å være sjefdirigent for the English National Opera, dirigerer Gardner også jevnlig i de store internasjonale operahusene; Metropolitan i New York, La Scala i Milano, Paris-operaen og Glyndebourne Festival Opera. Han er også Første gjestedirigent ved City of Birmingham Symphony Orchestra.

— Edward Gardner er en hurtig stigende stjerne, og det er liten tvil om at han vil bli en av vår tids viktigste dirigenter. Vi er svært takknemlige over at Yvonne og Bjarne Rieber har gjort det økonomisk mulig å engasjere Gardner gjennom sin økonomiske støtte, sier Bauge.

"Kan trylle"

Velgjørerne selv, Yvonne og Bjarne Rieber, ser for seg nye høyder for BFO.

— En dyktig og engasjert dirigent kan formelig trylle, og få det beste ut av orkesteret. Slik vi vet at både Edward Gardner og Andrew Litton kan det. Vi ser således for oss en strålende utvikling for orkesteret, sier de.

Gardner har vært gjestedirigent i BFO de siste sesongene, og har uttrykt interesse for norsk musikk. Han har blant annet dirigert Ketil Hvoslefs pianokonsert med Leif Ove Andsnes og orkesteret.

— Han virker på meg som et veldig musikalsk menneske. Han er en ærlig og oppriktig musiker og person, og han er hardtarbeidende. Under prøvene synes jeg han var veldig fokusert, og han arbeidet med vesentlige ting. Han er allerede en kjent dirigent i England, og blir sett på som veldig lovende internasjonalt. Jeg håper og tror dette er et veldig godt valg for BFO, sier Leif Ove Andsnes.

- Sultne musikere

Gardner selv har gode ord å si om BFO.

— Helt siden mitt første besøk i Bergen (2009) har jeg vært begeistret for orkesteret. Det har slik unik klangkvalitet, og samtidig er musikerne sultne på nye erfaringer og nye måter å lage musikk på, sier han.

Gardner har også et nært forhold til London-baserte BBC Sympnony Orchestra, og dirigerte blant annet orkesteret på Last Night of the Proms i Royal Albert Hall i 2011. Også i fjor dirigerte han to Proms-konserter. Han dirigerer også jevnlig andre store orkestre, både i England og internasjonalt; blant dem Philharmonia, London Philharmonic, Concertgebouw, Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Mahler Chamber Orchestra og Orchestre Philharmonic de Radio France.

I første omgang har BFO kontrakt med Edward Gardner som sjefdirigent i tre år. Når han overtar, vil han være ansvarlig for åtte-ti konserter hver sesong. I tillegg kommer innspillinger og turneer.