Forleggeren tror ikke det er sant

Karl Ove Knausgårds forlegger tror det kommer flere bøker.

Publisert: Publisert:

ET GREP: Er Karl Ove Knausgårds tidlige pensjonering fra forfatteryrket bare et romangrep? MONICA STRØMDAHL

Kjersti Nipen

Karl Ove Knausgård røpet i en radiodokumentar på P2 i dag at han har tenkt til å gi seg som forfatter etter å ha fullført Min kamp -serien. Dette skriver han også i Min kamp 6 , som kommer ut 17. november.

— Han sier dette i romanen. Sånn vi i forlaget ser dette, er det et romanutsagn, sier Geir Berdahl, forlagssjef i Oktober som har gitt ut alle Karl Ove Knausgårds bøker.

Både forfatteren selv, og forlaget, har hele veien fremhevet at de selvbiografiske Min kamp -bøkene er å betrakte som romaner.

— Det er ikke en biografi, selv om det ser sånn ut. Det er en roman som gir hans syn på verden. Men det er ikke virkeligheten, sier Berdahl.

- Et kraftstykke

- Betyr dette at du ikke tror på at han slutter?

— Han er en forfatter som har brukt lang tid på sine bøker. Denne gang har han skrevet seks bøker på drøye to år. Det er klart at han har vært gjennom et kraftstykke med Min kamp. Så får vi se hvor lang tid det tar før han skriver igjen. Men at Knausgård er forfatter, det er det ingen tvil om.

- Har du diskutert dette med Knausgård selv?

— Nei, det har jeg ikke. Og det sier kanskje litt om hvordan vi tar dette utsagnet på forlaget. Det er klart, praksis vil avgjøre hvem som har rett. Knausgård har allerede et stort forfatterskap. Men det er ikke slutt, altså, det er ikke det, sier Berdahl.

- Som et rockeband

Litteraturanmelder og - kommentator i NRK, Knut Hoem, tror heller ikke på Knausgårds utsagn om at han nå gir seg som forfatter.

— Jeg får litt den samme følelsen som når rockeband forteller at de skal gi seg. Så kommer reunion etter reunion etterpå, sier Hoem.

Han påpeker imidlertid at det finnes tegn i Knausgårds forfatterskap som signaliserer at forfatteren nå er ved veis ende.

— Det kan godt hende at han slutter å dikte. Men jeg tror aldri han kommer til å slutte å skrive.

— Hele Min Kamp er født ut av en skepsis mot det å dikte. Knausgård har hatt en motvilje mot å finne opp ting, og skjønnlitteratur handler om å finne på ting. Hvis man går lei av det, er man på vei ut. Disse selvbiografiske bøkene var et opprør mot det å dikte, der det allmenne ble erstattet med det private - i et forsøk på å gjøre det private allment. Hva gjør man så, når man har uttømt muligheten til å skrive selvbiografisk? spør Hoem.

Må begynne på nytt

Selv tror Hoem det finnes mange veier videre, og minner om at også forfatter Tomas Espedal har signalisert at han med Imot naturen er ferdig med å skrive selvbiografisk.

— Spørsmålet er nok heller om Knausgård gidder å begynne på nytt igjen. Bøkene hans har vært et forferdelig slit, det tok årevis før han klarte å få ut sin første bok Ute av verden. Deretter ble det et forferdelig slit å skrive En tid for alt. Så kom dette spektakulære Min kamp -prosjektet. Men jeg tror jo ikke på at han er ferdig nå, sier Hoem.

Identitetsspørsmål

Han mener at en som Knausgård har forfattergjerningen så tett knyttet til sin identitet at det vil bli vanskelig slutte.

— Det kan godt hende at han slutter å dikte. Men jeg tror aldri han kommer til å slutte å skrive.

Kommer ikke til lanseringen

Forlagssjef Geir Berdahl sier Karl Ove Knausgård ikke gjør intervjuer, heller ikke ved lanseringen av Min kamp 6 neste uke.

— Han kommer ikke til Norge før han skal delta på et arrangement på Litteraturhuset 2. desember.

Publisert: