Kygo gir 100.000 kroner til bergenstalenter

Fikk pris som skal gis videre til lokalmiljøet.

Publisert:

GAVE: Kygo overrakte stipendet på 100.000 kroner til Braks Karen Sofie Sørensen. Foto: Pål Dimmen, Music Norway

Kygo fikk utdelt Eksportprisen 2015 av kulturministeren fredag.

Prisen består av en Spellemann-statuett og stipendet «Det var her det begynte». Stipendet på 100.000 kroner er gitt av Kulturdepartementet, og prisvinneren skal gi det videre. Stipendet skal tilfalle et miljø som har vært og er betydningsfullt i arbeidet med å heve kompetansen i det lokale musikkmiljøet til prisvinnerne.

Fått mye hjelp av Brak

Norges største popstjerne for tiden har bestemt seg for å gi prispengene til Brak, som driver landets første regionale kompetansesenter for rytmisk musikk.

BT litt lunken:

Les også

Geniale låter, overflødig album

— Det er veldig gøy å få en slik pris. Et bra initiativ. Det var naturlig å gi prispengene til Brak. Støtteapparatet mitt har hatt god nytte av kompetansen deres. For eksempel har min mor og stefar, som også er assisterende manager, fått kurs og rådgivning der. Noe som har vært veldig nyttig, sier Kyrre Gørvell-Dahll, alias Kygo.

Han har en klar idé om hva de 100.000 kronene skal gå til.

— Jeg ønsker at Brak skal arrangere en såkalt master class for de mest talentfulle medlemmene. Der kan folk med kompetanse innenfor ulike greiner lære videre og gi råd angående merkevarebygging. Jeg håper at jeg selv kan bli involvert – det kommer an på timeplanen – men jeg vil for eksempel sende advokaten min, som kan fortelle om musikkrettigheter.

— Har du personlig brukt Brak?

— Nei. Jeg er selvlært og har aldri tatt kurs der. Men de har som sagt kommet med mange nyttige tips og råd til folkene rundt meg, sier Kygo.

Kan bli flere stipender

— Det er en stor ære for oss å motta prisen. I snart 20 år har vi jobbet i kulissene for å utvikle og profesjonalisere musikkmiljøet i Bergen og omegn. Kygos suksess inspirerer andre og baner vei for nye talenter. En artist er avhengig av infrastruktur og en bransje som kan ta musikken videre. Med pengene vil vi lage et program for unge talenter med ambisjoner. De kan lære av erfaringene rundt arbeidet med Kygo og samarbeide med utdanningsinstitusjoner for å formalisere kunnskap om musikkbransjen, markedsføring og merkevarebygging, sier Brak-sjef Karen Sofie Sørensen.

I fjor ga Kygo en sjekk på 100.000 kroner til Kulturskolen i Bergen som de skulle bruke på å utvikle nye talenter. Dette var en takk for de ti årene han ble undervist i piano der.

Les også

16-åring fikk Kygo-stipend

— Det er ikke umulig at jeg vil dele ut flere stipender i Bergen. Men jeg har ingen konkrete planer, sier Kygo.

Han slapp albumet «Cloud Nine» for tre uker siden. Den havnet kjapt på ellevte plass på Billboard 200, verdens viktigste albumliste. Han er per dags dato den 14. mest strømmede artisten i verden, med 20,5 millioner unike lyttere siste måneden. Og «Firestone» har allerede passert 413 millioner strømminger.

Samarbeider med kjent gatekunstner

Etter flere intensive uker i USA, er Kygo nå tilbake i Bergen og slapper av i godværet. Han skal delta på en del festivaler i Europa i sommer, blant annet neste helg i Sverige, Litauen og Nederland.

GATEKUNST: Den kjente gatekunstneren Mr. Brainwash har tegnet coveret til «Cloud 9» på en vegg i New York. Foto: Privat

— Jeg har ikke planer om ny USA-tur før i august. Det er litt deilig å ikke skulle dra over der hele tiden. Reisingen går greit, men jeg sliter litt med jetlag. Nå får jeg også bedre tid til å planlegge Cloud 9-festivalen på Koengen. Alt er i rute, sier Kygo.

Han har samarbeidet litt med den anerkjente og omstridte gatekunstneren Mr. Brainwash, blant annet på coveret til «Cloud 9», som gatekunstneren også har malt på en vegg i hjembyen New York.

— Vi møttes kjapt i Miami. Jeg likte ideene hans for coveret, en enkel og kul stil. Så det kan fort bli flere prosjekter, sier Kygo.

Publisert: