Fem fine ting å gjøre i helgen

På lørdag avslutter Nattjazz med en solid lineup, og samme kveld tenner Festspillene på Smålungeren. Hvis det ikke frister: har du vært på en punk-kabaret før?

FESTSPILL OG NATTJAZZ: Spanske Cocha Buika, som ofte sammenlignes med Edith Piaf og Billie Holiday gjester både Festspillene i Bergen og Nattjazz! Hvorfor ikke se stjerneskuddet to dager på rad?
Publisert: Publisert:

1. KONSERT: «Apekvinne»-hyllest

NEDSETTENDE: Kvinnen som senere skulle bli kjent som Julia Pastrana og «apekvinnen», tilhørte en meksikansk indianerstamme, nedsettende omtalt som diggerne.
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Hva: Konsert med Apparatjik m/Buika og Void

Hvor: Grieghallen

Når: Fredag 3. juni, klokken 21.00

Festspillene til nå:

Les også

Dette er BT-anmeldernes dom

Hvorfor: Historien om Julia Pastrana både opprører og beveger. Født i Mexico i 1834, med en sykdom som ga fremskutt kjeveparti og kraftig hårvekst over hele kroppen, ble hun som «apekvinnen» en sirkusartist både som levende og død. For det norske sirkuset Lund ble hennes balsamerte legeme en attraksjon. Først i 2012 ble hun gravlagt i hjemlandet, etter å ha vært oppbevart på Universitetet i Oslo. Denne konsertforestillingen, som her har sin urfremføring, hyller Pastrana som kunstner og menneske. I spissen står musikkollektivet Apparatjik, i samarbeid med den mexicanske kunstneren Laura Andersen Barbata, artisten Concha Buika og designstudioet Void.

2. KONSERTKVELD: Nattjazzfinalen

AVSLUTTER LØRDAGEN: Real Ones er blant dem som spiller på siste dag av Nattjazz. Her fra da de inviterte Lars Lillo Stenberg, Stein Torleif Bjella og Jonas Alaska med på konsert i fjor.

Hva: Konsert med blant annet Real Ones og Buika

Hvor: USF Røkeriet

Når: Lørdag 4. juni, fra klokken 21.00

Hvorfor: Bandmedlemmene i Real Ones har spilt sammen i over 20 år, og er i tillegg også barndomskamerater. På veien har de hentet inn to Spellemannpriser og fått god tilbakemelding på bådelive— og plateprestasjonene sine.

Det blir nok mye herlig folkrock og psykedelisk 60-stemning denne lørdagen, og resten av lineup-en lover også godt. Den spanske sangerinnen Cocha Buika kommer også. Dagen før spilte hun, som nevnt i forrige tips, sammen med Apparatjik og Void på Festspillene. På Nattjazz skal hun gjøre det hun kan best: Jazz, soul og blues. Det er heller ikke bare småtterier hun blir sammenlignet med: Nina Simone, Billie Holiday, Amy Winehouse og Edith Piaf.

Det blir totalt seks konserter denne kvelden.

3. TEATER: Smålungeren i fyr og flamme

I FYR OG FLAMME: Greier de 15 skuespillerne i Compagnie Ilotopi å gjenskape denne stemningen i Bergen sentrum på lørdag?

Hva: Teaterstykket «Water Fools» av Compagnie Ilotopie

Hvor: Smålungeren/Lille Lungegårdsvannet

Når: Søndag 5. juni, klokken 00.00

Hvorfor: For å unngå forvirring, skjer dette altså i overgangen fra lørdag til søndag. Ved midnatt braker det løs da det franske teaterkompaniet Ilotopie setter opp stykket «Water Fools». Når midnatt nærmer seg vil det brake løs med fullt pyroshow – i sann Iron Maiden-stil – på Smålungeren i Bergen sentrum. Det franske teaterkompaniet Compagnie Ilotopie setter opp «Water Fools», en absurd og mystisk forestilling sentrert rundt en eldre mann som en dag våkner opp med brennende hode.

15 skuespillere, en Volkswagen Boble, en scene på 10.000 kvadratmeter, et brennende hode og et gigantisk hamsterhjul er kun noe av det som vil skje. Når alt i tillegg skjer på vannoverflaten til selveste Smålungeren, så må det nesten bare bli bra!

For å få med seg musikken somfølger med stykket, komponert av Phil Spectrum, må man leie hodetelefoner av Festspillene.

4. KONSERT: Punk-kabaret

REFERANSETUNGT: De syv medlemmene i Dakh Daughters, forøvrig oppkallt etter teateret de tradisjonelt spilte på, referer mye til William Shakespeare og Charles Bukowskis verker i sine tekster.

Hva: Dakh Daughters

Hvor: Logen Teater

Når: Lørdag 4. juni, klokken 22.00

Hvorfor: Dakh Daughters er rett og slett en kul gjeng ukrainske damer som leverer rått og vakkert innenfor kabarettradisjonen, med deres helt egen vri. Hvitsminkede i ansiktet, teatrale i uttrykket, og med en rik samling instrumenter for hånd, i tillegg til nydelige vokaler. Dette er litt punk, noe burlesk og en del politikk. Ensemblet opptrådte blant annet på Maidan-plassen under protestene i 2013.

Som navnet indikerer, har de sitt utspring i Dakh Center of Contemporary Art i Kiev, et av Ukrainas første uavhengige og ikke-kommersielle teatre, som også arrangerer sin egen tverrkunstneriske festival, kalt «Gogolfest».

5. UTSTILLING: Værpreget malerkunst

SOL OG ASFALT: Kort fortalt har kunstner Fredrik Værslev tatt bilder av solnedgangen på mobiltelefonen under flyturer. Ved hjelp av en markørtralle, som en lager striper på asfalt med, har han laget 26 malerier som utgjør årets festspillutstilling.

Hva: Festspillutstillingen til Fredrik Værslev

Hvor: Bergen Kunsthall

Når: Hver dag, klokken 11.00 til 20.00

Hvorfor: Aftenpostens anmelder mener at Fredrik Værslevs verk veksler mellom det dekorative og intetsigende. NRKs Mona Pahle Bjerke er helt uenig, selv om heller ikke hun er uten kritiske innsigelser. BTs anmelder omtalte utstillingen som «Hjerteløst, men tankefull».

Festspillene til nå:

Les også

Dette er BT-anmeldernes dom 

I det som er utstillingens hovedverk, har årets festspillutstiller tatt tak i det mange mener er et forterpet motiv i kunsten: solnedgangen. Med fotografier tatt med mobiltelefon på flyturer har han overført solnedgangen mekanisk, ved hjelp av en markørtralle, som vanligvis brukes til å male striper på asfalt. Verket består av 26 malerier som både skal fungere enkeltvis og som en helhet.

Hvor bra resultatet er, strides altså de lærde om. Så hvorfor ikke ta turen innom og bedømme selv?

Du kan jo til og med anmelde utstillingen selv her!

BONUS: Musikkfest i sentrum

SPILTE FØRSTE ÅRET: Bergensmusiker Myrna Braza spilte under første året med Musikkfest Bergen på 20 år i 2014.

Hva: Gratisfestivalen Musikkfest Bergen

Hvor: Bergen sentrum

Når: Fredag 4. juni, klokken 12.00 til lørdag 5. juni klokken 15.00

Hvorfor: I løpet av to dager blir det 47 konserter på fire scener, helt gratis. Hva er det ikke å like med det?

Musikkfest er heller ikke nytt. Konseptet har lenge blitt arrangert årlig i Oslo, Trondheim og Stavanger, men våknet først til live igjen i Bergen etter 20 års dvale i 2014.

Enten du tar turen til Zachen, Mikrobryggeriet, Inside eller Apollon finner du nok garantert noe du liker. Det er alt fra dem sedvanlige rocken, countrien og popen til rarere kunst-techno på programmet.

Publisert: