Metalfans er de nye turistene

Fløyen, Akvariet og Fisketorget er de stedene i Bergen tradisjonelle turister ønsker å se. For black metal fans er det Garage, Grieghallen og Fantoft stavkirke som gjelder.

Publisert Publisert
  • Erik Hatleli Aasen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

IKONISK: Stavkirker er ensbetydende med black metal, om du spør fans av sjangeren. Og i Bergen skal Fantoft stavkirke foreviges. Foto: EIRIK BREKKE

FØLGER MED: Stewart Page fra England følger spent med på hva guiden forteller i bussen på vei til Fantoft. Foto: EIRIK BREKKE

Metalfestivalen Blastfestarrangerer guidede bussturer til Fantoft stavkirke, som ble påtent av black metal-tilhengere i 1992. Turen starter utenfor Grieghallen.— Til venstre kan dere se den flotte Grieghallen, som inneholder studioet der blant andre Burzum og Enslaved spilte inn sine første plater, sier guiden til anerkjennende nikking fra de fremmøtte.

Turen går fra Grieghallen, forbi Paradis og opp til Fantoft. Vi får en grundig gjennomgang av historie, konflikter og mytologi som kretser rundt den norske black metal-tradisjonen. Fremme ved kirken forteller guiden om rettsprosesser rundt kirkebrannene på 90-tallet, byggeteknikk og historien om stavkirken.

TURISTER: De har reist fra England for å få med seg Blastfest og litt sightseeing. Fra v. Neil Spruce, Stewart Page og Sarah Benton-Rose Foto: EIRIK BREKKE

På vei tilbake til bussen møter vi flere svartkledde mennesker med langt hår og band-T-skjorter. Flere «pilegrimer» på vei til Fantoft stavkirke.— Hvorfor er ikke de med oss, lurer guiden på.

Reisebyrå

REISEFØLGE: Gabriel Gonzalez arrangerer turer for metal fans fra Sør Amerika. Her er de på metal-cruise i regi av Blastfest. Fra v. Eider La Fuente (Bolivia), Gabriel Gonzalez (Venezuela), Camilo Castiblanco (Colombia), Jaime Torres (Ecuador). Foto: ROY BJØRGE

Etter at han var i Tyskland på metalfestivalen Wacken Open Air i 2001 ble Gabriel Gonzalez fra Venezuela frelst. Nå lever han av å arrangere turer til Europa for metalfans fra Sør-Amerika. Som «hovedstad» for black metal er Bergen en magnet på metal-turistene.— Det startet med at jeg arrangerte noen turer til Wacken for kollegene mine. Etter noen år med slike turer ble jeg kontaktet av folk jeg ikke kjente, som ønsket at jeg skulle arrangere turer for dem. I 2012 laget jeg derfor nettstedet «I Was There», og bestemte meg for å gjøre dette til jobben min, forteller Gonzales.

— Jeg arrangerer hovedsakelig turer for folk fra Venezuela, men jeg ønsker å utvide, sier Gonzalez. De siste årene har den økonomiske situasjonen i Venezuela forverret seg, og tvunget en del av kundene hans utenlands.

Helt siden nasjonalbanken i Venezuela sluttet å veksle den lokale valutaen bolívar til utenlandsk valuta for å få bukt med landets økende inflasjon, er det blitt svært vanskelig å få tak i flybilletter. Den venezuelanske regjeringen skylder nemlig flyselskapene enorme summer, siden de ikke får veksle pengene de får inn til utenlandsk valuta.

— Derfor blir det en del korrupsjon og svartebørs for å få tak i flybilletter. Det har tvunget meg til å ekspandere til utlandet raskere enn jeg hadde trodd, sier Gonzalez.

— Vi hadde vært tre stykker til fra Venezuela, om ikke det hadde vært så vanskelig å få tak i billetter, legger han til.

Heldigvis for Gonzalez er metalfans lojale kunder, og han forteller at de venezuelanske kundene hans har hjulpet ham med å rekruttere nye reisende.

Japan

GEHENNA: Haruka Tezuka har reist alene fra Japan for å få med seg black metal i Bergen. Foto: ROY BJØRGE

— Gehenna! svarer Haruka Tezuka ivrig da hun blir spurt om hvilke band hun gleder seg til å se. Jenten fra Japan har reist mutters alene til Norge for å få med seg Blastfest, og Stavanger-bandet Gehenna.Hun står i et hjørne i konsertlokalet på båten Showline, der de første konsertene på årets Blastfest fant sted på torsdag. Båten er fylt med over 300 metalfans fra hele verden. En annen japansk jente er også om bord, også hun har reist alene.

— Jeg liker black metal svært godt! Gjennom black metal har jeg blitt interessert i norsk historie og vikinger, sier Aya Nakazawa. Hun kan fortelle at hun har tatt norsk historie på universitetet hun går på i Japan.

— I går var jeg og så på Fantoft stavkirke. Det er en fascinerende blanding mellom vikinger og kristen kultur, sier Nakazawa engasjert. Før hun legger til:

— Norge er heldige som har nasjonalmusikk, på sitt eget språk, som er så bra.

En drøm

Selv om Norge, Sverige og Finland er de landene med flest metalband per innbygger i verden, er det også vokst frem en enorm interesse for metal i Sør-Amerika. «Er heavy metal Chiles favorittmusikksjanger?» spurte redaktøren i The Santiago Times, og illustrerte med det hvordan situasjonen har forandret seg fra tiden med panfløyter og nylonstrengsgitarer.

La oss heller ikke glemme at Tom Araya og Dave Lombardo fra Slayer er fra henholdsvis Chile og Cuba. Også turarrangør Gonzalez fra Venezuela er over gjennomsnittet glad i metalmusikk.

— For metalfans i Sør-Amerika er det en drøm å få komme til en metalfestival i Europa. Wacken er jo ikonisk, men også Blastfest er stort. Det er jo Norge, Bergen og vinter. Det blir ikke mer black metal enn det, sier han. Og forklarer at for såkalte metal-heads er Norge og Finland de store reisemålene.

— En av guttene i reisefølget, som er fra Colombia, har drømt om å få komme til Norge veldig lenge. Han er som et barn her, sier Gonzales.

— Du må huske at for oss er dette eksotisk, legger han til, og gjør en gest med armene ut mot det kalde, regntunge og grå bergensværet.

Publisert
BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Slik var det i Bergen med tidleg skjenke­stopp: – Oppsikts­vekkande

  2. I over åtte år har bybaneførere blitt syke av denne spaken. Først nå er løsningen på plass.

  3. Politiet har rykka ut til fleire heimefestar: – Det renn inn

  4. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe

  5. Jannike fra Bergen får reise Norge på langs i en bo­bil betalt av Hurtig­ruten

  6. Derfor valgte Brann Inge­brigtsen foran Knutsen