Elvis lever og er i godt slag

Variert og bunnsolid fra en gammel nyveiv-helt

Publisert Publisert

Costello5.jpg Foto: MARIE HAVNEN

5 av 6 hjerter
  • Einer Engelstad
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det er blitt noen år siden Elvis Costello figurerte på hitlistene.Men han er på ingen måte glemt blant sine gamle fans. De omkring 1000publikummerne som hadde møtt frem på USF lørdag kveld gikk da heller ikkeskuffet hjem. For gamlefar var i storform, og levde opp til forventingene ogvel så det. I nesten to og en halv time serverte han en salig blanding avkjente og mindre kjente låter – både egne og andres.

Direkte hipp kan man vel ikke kalle mannen lenger. Detnesten 20 år siden Costello sist hadde et album på topp10 i England, og desiste årenes utgivelser har så vidt sneket seg inn blant de 100 mest solgte.Her til lands har han aldri vært inne blant de ti øverste på VG-lista i løpetav sine 35 år som plateartist. Det er likevel ikke noe å si på produktiviteteneller kreativiteten. Om tre uker fyller Costello 58 år, og hans siste påfunn eret samarbeid med hip hop-gruppen The Roots. Resultatet kommer ikke før tilhøsten. Denne kvelden var det imidlertid materialet fra 70 og 80-tallet somdominerte.

Musikalsk kamelon

Om han har vært en musikalsk kameleon under hele sin karriere,har han beholdt de svarte hornbrillene og den lett nerdete hipsterlooken. TheImposters heter trioen som har backet ham de siste årene, men strengt tatt erdet bare gamle The Attractions med et nytt navn. Både Steve Nieve baktangentene og trommis Pete Thomas har kompet Costello siden debutalbumet i1977. Davey Faragher på bass har riktignok bare vært med siden 2001. Han begynte med «I Hope You’re Happy Now» fra nesten 30år gamle «Blood And Chocolate». Kanskje ikke blant hans mest kjente låter, mendet låt rimelig bra. Gikk så direkte over i Nick Lowes «Heart Of tHe City» ogfortsatte med Sam & Daves «I Can’t Stand Up For Falling Down» fra «GetHappy». Her gikk det av gårde i et forrykende tempo, og publikum så ut til åtrives. Sånn lun begeistring uten den elleville ekstasen. Passe volum, og sågod lyd som vi etter hvert har kommet til å forvente på et arrangement i nyeRøkeriet.

Elvis Costellos særegne stemme låter nøyaktig som iglansdagene, og den helt spesielle fraseringen kom spesielt til sin rett på deroligere låtene. Her dreide det seg heller ikke om å planke eldre materiale.«Watching The Detectives» ble en blanding av reggae og dub trukket ut i en noeuvant versjon. Steve Nieve slenger til og med på noen takter av Edvard Griegfor anledningen. Kveldens utgave var atskillige hakk over originalversjonen, ogdet sier ikke så rent lite.

Kløpper på gitar

Her fikk Costello også vist at han er en fremragendegitarist. Som oftest tenker en på Costello som låtskriver og vokalist, menflere ganger denne kvelden får salen bevis på at han også er en kløpper påel-gitar.

Og variert blir det. Ballader og rockere i skjønnforening. Plystresoli og akustiske partier. En konsert som begynte riktig bra,og bare blir bedre og bedre etter hvert som Costello ble varm i trøyen. Mannener nesten rene Springsteen i uforutsigbarhet, og konserten her byen var ganskeforskjellig fra de han serverte både i Trondheim og Bodø tidligere i uken. Ogden planlagte settlisten for kvelden ble bare delvis fulgt.

Her var knapt et eneste dødpunkt, selv om enkelte avmelodiene fungerte bedre enn andre. Ikke minst mot slutten kom perlene en etteren. En intens utgave av «Shipbuilding» gjorde sterkt inntrykk, men kveldenskanskje desiderte høydepunkt var kanskje «I Want You». Avlevert med enintensitet og følelse som få kan matche.

Purple Rain

«Oliver’s Army» og «I Don’t Want To Go To Chelsea” bleCostello på sitt aller mest likandes, og “Allison” som et av de mangeekstranumrene klarte til og med å få salen til å synge med på refrenget.Uoppfordret.

Til slutt en heller rølpete versjon av Brinsley Schwarzog Nick Lowe sin mer enn 40 år gamle minislager «(What’s So Funny ‘Bout) Love,Peace And Understanding» etterfulgt av – tro det eller ei – «Purple Rain» avPrince.

En to og en halv times festkveld med en artist somleverte mer enn selv den mest hengivne Costello-fan kunne forvente.

Uenig med BTs anmelder? Skriv gjerne din egen anmeldelse i kommentarfeltet!

Publisert
BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Dordi likte ikke det hun fikk høre på butikken

  2. Ingebrigtsen kunne glise for Branns sjeldne bragd

  3. Her er dommen etter Branns festkamp

  4. Halvparten av covid-19-pasienter sliter med pusten tre måneder etter

  5. FHI anbefaler at flere land blir røde

  6. – Eg er skuffa over det eg såg i parken

  1. Konsert