Fra gangsterliv til rockeglede

LIVET PÅ SKYGGESIDEN: Tekstene til Gatens Evangelium har mye mørke og desperasjon i seg, men der er også glimt at håp, optimisme og kjærlighet. Bandet består av låtskriver Morten Sommerbakk på vokal (fremme), Bjarte Stien (til v.) på elgitar og keyboard, Geir Akse på trommer og Lasse Tuastad på bass. Sigurd Ekenes er også med i bandet. ODD MEHUS

  • Uten bandet hadde jeg ikke vært i live, sier tidligere narkoman Morten Sommerbakk. Fredag spiller vokalisten og resten av Gatens Evangelium på Garage.

«Langs asfalt går min menighet og fra denne bunn ve eg presentere Gatens Evangelium».

Morten Sommerbakk holder hendene stødig rundt mikrofonen. Han synger om sin mørke fortid. Om et liv med rus og om følelsen av å bli fornedret.

— Disse låtene har jeg skrevet i tøffe perioder. De handler om egenterapi, men det ligger også en form for selverkjennelse i tekstene, sier han.

Bandet han spiller i ble til inne i Bergen fengsel. Nå er alle bandmedlemmene ute av fengsel, men det glødende engasjementet for musikken lever i beste velgående.

13 år i fengsel

Lars Tuastad er mannen som fikk det hele i gang. Han bestemte seg for å starte band med tre innsatte i Bergen Kretsfengsel som del av sin doktorgrad om rockens rolle i kriminalomsorg og ettervern. Det er dagens bandmedlemmer ekstremt takknemlige for.

— Lasse har en fantastisk evne til å løfte folk opp når man trenger det. Uten bandet hadde jeg ikke vært i live, sier Sommerbakk.

Også for trommis Geir Akse betyr Gatens Evangelium veldig mye. Han er omtalt som «den mest kriminelle i bandet» og har sittet inne i til sammen 13 år av sitt liv.

— Musikken har holdt meg borte fra kriminaliteten. Siden jeg slapp ut av fengsel i 2008 har jeg ikke hatt noen saker på meg, sier han med stolthet i stemmen.

Gitarist Bjarte Stien har spilt i flere band tidligere, men å spille sammen med Lasse, Geir, Morten og Sigurd er noe helt annet.

— Jeg har en fortid som gammel bruker. Nå betyr dette bandet alt for meg, sier han.

«Vagabond«

Musikerne i Gatens Evangelium spøker mye.

— Vi har det grådig gøy sammen, sier Akse før han slår til med enda en vits om noe som skjedde på en øving.

Til nå har bandet spilt blant annet på MO-senteret på Wergeland og på en konferanse om bolig og rus. De har også tatt med låtene sine i undervisningen på Griegakademiet der Lars Tuastad jobber. Der fikk studentene i oppgave å tolke sangtekstene til Sommerbakk.

— Det var en kvinnelig student som laget en jazzversjon av en av sangene mine. Jeg blir helt rørt av å tenke på det, sier vokalisten.

Sangene til Gatens Evangelium har titler som «Eg har skyld i det sjøl», «I det innerste rom», «Vagabond», «Si ka du ve» og «Der flyr du høyt». Ifølge musikerne er målet å male et sant bilde av livet på gaten.

— Konsekvensene av rus er fatale, men følelsen av å bruke det er ofte euforisk. Vi ønsker ikke å skjule noe, men vise alle sider ved en slik tilværelse, sier Sommerbakk.

Garage-konsert

I morgen skal bandet ha sin første ordentlige konsert på et utested. Da inntar de Garage med rock fra livets harde skole.

— Mitt største ønske med musikken er å guide andre unna feilsteg jeg selv har tatt og å hjelpe mennesker med å få selvrespekt. Det er følelsen av å bli fornedret som knekker deg, forteller Sommerbakk.

Eks-narkomanen forteller at han har møtt veldig mye forakt opp gjennom livet og alltid hørt at han ikke er noe verdt.

— Det føles utrolig godt å kunne vise at jeg har klart det som jeg drømte om, sier han.