Droppet studiene og flyttet til Bamble for å satse på Youtube

Resultatet ble millionbedrift, en stor fanskare og spillefilm. – Det er spesielt nok for meg at vi har vår egen kinofilm. At premieren er hjemme på Sotra, er ekstra stort, sier Preben «Prebz» Fjell.

PREMIEREKLARE: Verdenspremieren på «Prebz og Dennis – The Movie» skjer på SF Kino Sotra fredag kveld. Fra venstre: Ruben Vareide, Dennis Vareide, Preben Fjell og Sondre Mogård Elias Dahlen

– Det var rart å si til mamma og pappa at jeg skulle ta meg et friår for å jobbe med youtubevideoer, sier Preben Fjell.

Fredag er det verdenspremieren på «Prebz og Dennis: The Movie», som regissørene har kalt «verdens dyreste youtubevideo». Premieren ble avholdt på Sartor Storsenter på Sotra, i hjemtraktene til den ene halvparten av duoen, Preben Fjell.

STORPRODUKSJON: Gjennom sine tre youtubekanaler lager Dennis Vareide (til venstre) og Preben Fjell 14 videoer i uken. Elias Dahlen

14 i uken

BT møtte duoen ved Sartor Storsenter fredag ettermiddag, timer før kinopremieren.

– Jeg hadde litt nerver før i dag, men det har heldigvis gitt seg utover dagen, sier Preben Fjell.

– Jeg har nok ødelagt alle nervene mine, så det skal mye til for å gjøre meg nervøs, sier Dennis Vareide.

Hver uke spiller Dennis Vareide og Preben Fjell inn, regisserer, klipper og legger ut rundt 14 videoer av seg selv som gjør flaue utfordringer, samt seanser hvor de spiller dataspill som «Minecraft», «Grand Theft Auto V» og «Overwatch». De fire Youtubekanalene deres har over 350.000 faste abonnenter, og videoene deres er avspilt over 165 millioner ganger.

– Før vi startet hadde jeg så vidt tenkt tanken at man kunne leve av Youtube. At vi nå får vår egen film, er enda mer virkelighetsfjernt, sier Fjell.

POPULÆRE: YouTube-kanalen «PrebzogDennis» har over 350.000 abonnenter og videoene er avspilt over 165 millioner ganger. Redaksjonen holder til i en tomannsbolig like utenfor Langesund. Fra venstre: Dennis Vareide, Sondre Mogård, Ruben Vareide og Preben Fjell. Ørjan Deisz

Ydmykelse

Nå har filmskaperne Kaspar Synnevåg og Henrik Hylland Uhlving laget film om eskapadene deres.

– Det er større og mer «crazy» enn en vanlig youtubevideo, men fortsatt kinolerretet verdig. Vi er litt «Jackass light» med tanke på utfordringene vi gir hverandre. Blant hovedmålene er at Dennis skal få seg kjæreste, og vi kompisene er dating-ekspertene hans. Selv om det ikke alltid fungerer like godt, sier Fjell.

– På Dennis’ Youtube-kanal ser det ut som at han har fått seg kjæreste nå?

– Det stemmer, men det har nok lite med vår hjelp å gjøre, sier Fjell og ler.

Filmskaper Uhlving skryter av youtubeduoen.

– De er fantastiske å jobbe med. De gjør alt for kunsten! Om det er å ta på seg en 60 kilos sekk og bære den opp på Ulriken, eller å ta støtbånd – som egentlig er ment for hunder – og snurpe det rundt pungen, så gjør de det. For kunsten, altså, og de komiske øyeblikkene. De har vært et privilegium å få herje med som filmskaper. De gjør alt, sier regissør Uhlving.

– Og måten Preben «gutset» skikkelig og satset alt på Youtube. Han droppet studiene for å flytte til et rekkehus i Bamble i Telemark, stedet Gud glemte, for å satse på noe som ingen i Norge har greid å gjøre et levebrød av tidligere. Han var enten genial eller gal, sannsynligvis begge deler, sier regissøren.

KJØRETIME: Martin Schanche (til venstre) skal lære Dennis Vareide å kjøre bil i spillefilmen. Preben Fjell sitter i baksetet. Trond Gullaksen

Fjelltur med 60 kilo

For to år siden tok Fjell en operasjon hvor han fjernet 90 prosent av magesekken. Hans hovedutfordring i filmen er tett forbundet med det.

– Jeg gikk ned rundt 60 kilo. Mitt mål har lenge vært å bestige et fjell. Og i anledning filmen gå opp fjellet med samme vekt som jeg har mistet, bare for å kjenne på det. 60 kilo på ryggen er mye. Min treningslærer Dag Otto Lauritzen sa at 30–40 kilo var fallskjermjegernivå. Men han sa også at ingenting er umulig, det tar bare lengre tid.

– Det var et hårete mål, og det var en ekstrem målsetting, men noe jeg hadde veldig lyst til å gjøre, følger han opp.

FJELLTUR: Et av målene til Preben «Prebz» Fjell i filmen er å gå en fjelltur med 60 kilo, vekten han fjernet for to år siden. Bildet er tatt i anledning en magasinsak i BT for et par år siden. Bjørn Erik Larsen

Minecraft-suksess

Youtube-stjernene Prebz og Dennis møtte hverandre først på folkehøyskole rett utenfor Moss i 2009, da begge studerte grafisk design.

– Dennis fikk kjæreste på den tiden. Hun gikk i klassen vår og bodde i nærheten av folkehøyskolen. Og hun reiste mye hjem i helgene. Da brukte vi tiden på å se på youtubevideoer og game sammen, sier Fjell.

I 2012 laget Vareide en video av ting han hadde bygget i det svenske spillet «Minecraft», en video som i løpet av et døgn endte opp med over 100.000 avspillinger og til slutt som spillets offisielle trailer. På den tiden studerte Fjell historie ved Universitetet i Bergen.

– Jeg filmet mitt materiale til videoene hjemmefra, og sendte Dennis filer til redigering. Men jeg var blitt litt skolelei, så han spurte om jeg ville flytte til Bamble og jobbe med han. Vi så at responsen på arbeidet vårt var god, og seertallene steg raskt. Vi ville satse ordentlig. Det endte med at jeg flyttet og tok meg et friår fra studiet, sier han.

Derfra, i 2012, tok det helt av. Så mye skjedde at Fjell glemte å melde seg på studiet igjen etter friåret.

– Det får bare vente. Studiene kan jeg ta når jeg blir gammel, sier han.

I fjor flyttet de fra Bamble til Oslo. Togturene på totalt åtte timer for å ha korte, men hyppige møter med samarbeidsaktører, ble for mye. Siden har seertallene på Youtube bare steget, og nå er de altså filmklare.

Blir ikke rik av det

Siden oppstarten har den unge fanskaren hele tiden vært ville etter duoen, men det synes Fjell bare er hyggelig.

– Hvis dere ser oss, kom bort og si hei! Vi biter ikke. Når fans forlater meg etter en prat eller en selfie med et smil om munnen, er jeg like glad. Det er veldig givende, sier han.

Og til andre som vil prøve seg på youtube-suksess, har han ett tips:

– Ikke tenk at du skal bli rik, for det blir man nok ikke. Det er en innstilling som ødelegger. Selv om vi tjener godt i selskapet, er vi langt fra mangemillionærer, som mange tror. Vi er fem stykker og bruker mye av pengene på utstyr. Jeg tror jeg tjener rundt 600.000 i året nå, og det tok lang tid. Helt i begynnelsen hadde vi nesten ingenting, og jeg måtte til og med få litt lommepenger hjemmefra, sier han.