Tror på samisk MGP-vinner i år

Den største favoritten til å vinne årets Melodi Grand Prix, er kanskje Elin Kåven fra Karasjok. Hun skal fremføre en joik. I år er ingen fra Bergen med.

Teknojoik: Elin Kåven og Robin Lynch står bak låten «First step in faith/Oadjebasvuhtii» Terje Bendiksby, NTB scanpix

Arve Henriksen

Mandag kveld markerte samene sin 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold. Tirsdag var det duket for nok en samisk markering, denne gangen i regi av MGP: én av årets ti artister skal fremføre joik på scenen i Oslo Spektrum 11. mars.

– 2017, med hundreårsjubileum, er et viktig år for samene. Den samiske kulturen har fått et veldig løft de siste årene. Jeg føler meg derfor beæret ved å få lov til å bidra til å løfte dette enda mer frem, ikke minst vist frem joiken på de store scenene.

Det sier Elin Kåven fra Karasjok. Sammen med musikkprodusenten Robin Lynch fra Sandnessjøen seiler de opp som en av favorittene foran årets norske MGP-finale. Låten blir definert som teknojoik.

Handler om urkraft

– Jeg tror nordmenns fascinasjon for den samiske musikken skyldes den universelle urkraften i tonene. Det spiller ingen rolle hvilken språk det synges på, urmusikken går inn uansett, sier Robin Lynch.

Selv om pressen i går bare fikk høre beskjedne 15 sekunder av hver låt, har den trofaste MGP-fansen fått høre alle låtene fullt ut. Etter det Aftenposten har grunn til å tro, er nettopp låten «First step in faith/Oadjebasvuhtii» allerede blitt en favoritt.

2017: Årets MGP-deltagere. Terje Bendiksby, NTB scanpix

Det til tross for at musikksjef i MGP i NRK, Jan Fredrik Karlsen dro opp tre svært kjente navn, Kristian Valen, Åge Sten Nilsen og Rune Rudberg som er å finne i årets startfelt.

– Vi tar alltid utgangspunkt i låtene, hva vi får mest fot for. Det handler også om likheter, spenning og nysgjerrighet, nye ting, gamle ting, og denne buketten synes jeg vi har klart å innfri, sier Karlsen.

Fjorårets finale i Eurovision Song Contest i Stockholm gikk uten Norge. Karlsen bedyrer at det ikke tok nattesøvnen fra han.

– Jeg kan ikke tillate meg å bli stresset på grunn av det. Det viktigste for meg er at låtene vi plukker ut kan gjøre en forskjell. Målet er fortsatt å vinne Eurovision Song Contest, sier han.

SJETTE FORSØK: 2017 blir sjette gang Rune Rudberg deltar i MGP. – Det er feil låt som har vunnet hver gang sier Rudberg muntert. Terje Bendiksby, NTB scanpix

Han synes det er ekstra gledelig at han klarte å overtale Kristian Valen til å skrive en MGP-låt, og att på til fremføre den selv.

– Det er nok den største bomben, det er spennende og overraskende vil jeg tro. Samtidig skaper det en forventning. Mange har et forhold til Valen i en eller annen sammenheng. Jeg har stor respekt for ham som artist, sier Karlsen.

Skiller seg ut

Morten Thomassen, leder av MGP-klubben i Norge, innrømmer at den samiske låten er spennende.

– Det er nok den som skiller seg mest ut, og kanskje har størst vinnerpotensial, i alle fall på lydbånd. Så får vi se hvordan hun ter seg på scenen, sier han.

OGSÅ I 2005: Åge Steen Nilsen og WigWam representerte Norge i den internasjonale finalen i Eurovision Song Contest i 2005. Nå er han tilbake med nytt band. Terje Bendiksby, NTB scanpix

Årets finale i Eurovision Song Contest går av stabelen Kiev i Ukraina. Der har Åge Sten Nilsen vært før. Han og WigWam vant den norske finalen i 2005 og deltok i finalen i Kiev.

– Jo da, jeg har vært i Kiev, hvor jeg både har vært helt og hvor jeg er blitt arrestert. Vi var der året etter finalen, i 2006. På grunn av et møte med en ugjestmild flyvertinne om bord på flyet, ble jeg arrestert da vi landet, sier han. Arrestasjonen varte imidlertid bare en drøy time før han slapp ut.

– Så jeg drar gjerne tilbake, jeg. For meg er MGP et utmerket anledning til å få fortalt publikum at det finnes et band som heter Ammuntion. Nå er jeg i ferd med å avslutte Queen-showet mitt, etter ti år, og da trengte jeg en ny jobb. Den heter Ammuntion, sier han.

Her er årets artister

1. Ammunition – «Wrecking Crew»

2. Ulrikke – «Places»

3. Amina Sewali – «Mesterverk»

4. JOWST – «Grab The Moment»

5. Kristian Valen – «You & I»

6. Elin & The Woods – «First step in faith/Oadjebasvuhtii»

7. Jenny Augusta – «I Go Where You Go»

8. Ella – «Mamma boy»

9. Rune Rudberg Band – «Run Run Away»

10. In Fusion – «Nothing Ever Knocked Us Over»