Seierssugne blåsebelger

Med hikst og skratt og blanke horn skal kongeriket beseires.

VINNERKULTUR. Bodil Vedå (i hvit genser med stjerne) og Elin Asphaug (med prikkete topp) øver på kampropet til Sandviken Ungdomskorps. SILJE KATRINE ROBINSON

svp://27014

— Barn ler 400 ganger hver dag. Hvor mange ganger tror dere voksne ler?

Det er en blygrå skumringstime i Åsane. Svarte, våte trær svaier utenfor vinduet og vi står i en stor sirkel og ler uten grunn.

Nei. BT og latterinstruktør Randi T. Nordvik ler uten grunn. Sandviken ungdomskorps ler fordi de vil bli norgesmestre i janitsjar.

— Hahaha, sier Randi.

— Hohoho, sier vi.

«Kjenner du adrenalinet?» hvisker et korpsmedlem til et annet.

Les også

Bergensere vant NM Janitsjar

Les også

Dragefjellet Norges beste

Vinnerkultur

Etter mange år som nedrykkskandidat føk Sandviken Ungdomskorps overraskende helt til topps i janitsjar-NM i fjor, foran erkerival Dragefjellet. Til helgen skal de forsvare tittelen i Trondheim.

— Vi kom plutselig i forsvarsposisjon. Det er alltid lettere å angripe, sier korpsleder Nils Yngve Brudvik.

Seieren ga mersmak. Foran årets NM har derfor Brudvik og dirigent Tormod Flaten lagt en strategi: de ville skape en vinnerkultur. Til å hjelpe seg med det rekrutterte de mentor Øivind Gaarder.

— Alle skal prøve å bli litt bedre, å ha personlige mål. Gaarder fikk oss til å tro på oss selv, ga oss lov til å tro at man kan noe, sier Brudvik.

Kurset med latterinstruktør Randi Nordvik er også en del av den målrettede oppkjøringen, og slett ikke noe tullball.

Les også

Rasar mot janitsjar-diskriminering

— Det kan ikke bli for mye ambisjoner og vinnerkultur, slik at man glemmer å ha det gøy?

— Det er klart, sier Brudvik. - Det er en balansegang. Vi skal ikke bli hysteriske, dette er ikke eliteidrett. Vi er et bydelskorps som skal spille på syttende mai og i andre lokale sammenhenger, og vi skal ha det gøy i konkurranser.

Utenfor komfortsonen

Bodil Vedå (trompet) og Elin Asphaug (klarinett) hilser på hverandre og ler hjertelig. De går i ring og skratter dypt og grovt som mannfolk, de hopper fnisende opp og ned, de knegger mens de danser twist, de gjør highfive-latter, mobillatter og milkshakelatter.

Vi befinner oss nå utenfor komfortsonen, opplyser instruktør Nordvik, noe overflødig. Latterøvelsene skal være både helsebringende og stimulerende, og skape trygghet og samhold. Korpsmedlemmene tar det hele på strak arm.

— Det går veldig fint, vi har spilt sammen så lenge, sier Asphaug.

Hvor lenge? Asphaug og Vedå ser på hverandre og gliser. De har vært med i ungdomskorpset siden henholdsvis 1971 og 1974.

— Jeg har vært med i hundrede år, sier Brudvik.

Ramme alvor

Men lørdag er det altså ramme alvor. Da skal tre jurymedlemmer vurdere deres framføring av to stykker av henholdsvis Bert Appermont og David Gillingham. Foruten Dragefjellet er de to største utfordrere Musikkforeningen Nidarholm fra Trondheim og Lillestrøm Musikkorps.

— Det blir 35 intense minutter, og adrenalinet sitter langt oppi halsen, sier Brudvik.

Og hvis du lurte, så ler voksne usle 15 ganger per dag.

Vil du le mer? Se Sandviken Ungdomskorps lattervideo på bt.no

svp://27014