Nekter å snakke om skjevfordeling

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) vil ikke svare på hvorfor Oslos kulturinstitusjoner får millioner mer i statsstøtte enn de bergenske. Hun stiller kun til intervju når BT har sluttet å skrive om emnet.

TAUSE TAJIK: Kulturminister Hadia Tajik vil ikke svare på påstander om at Oslos kulturliv får urettmessig mye mer i statsstøtte enn tilsvarende bergenske institusjoner. Foto: SCANPIX

  • Kjetil Gillesvik
  • Anders Haga
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

BT har siden 25. februar satt søkelys på geografisk forskjellsbehandling innen kultursektoren. Blant funnene som er påvist er at Oslo-Filharmonien får 23 millioner kroner mer i statsstøtte enn Bergen Filharmoniske Orkester, trass i at de to orkestrene omtales som svært like.

Det er også kommet frem at DNS har fått minst økning av samtlige musikk— og sceneinstitusjoner, samt at Oslo får 2685 kroner pr. innbygger (3478 kr medregnet alle de nasjonale institusjonene lokalisert i Oslo) til kultur mot Hordalands 784 statlige kroner pr. innbygger.

FAKSIMILE: BT 25. februar.

— Dette er en stor debatt på Vestlandet, og noe statsråden absolutt bør mene noe om. Forskjellsbehandlingen innen kultursektoren er reell, men dette handler om mer enn bevilgninger. Det handler om å bli sett og føle seg verdsatt. Jeg frykter at de ikke forstår hvor dyptgripende denne debatten er, sier Kjersti Toppe (Sp).

FAKSIMILE: BT 28. februar.

Hun får støtte av Gina Barstad, som inntil i fjor var SVs kulturpolitiske talskvinne på Stortinget.

— Det høres unektelig litt pussig ut. Det er klart at fordeling av kulturkroner er en viktig sak, sier Barstad.

Tar saken opp i Stortinget

Mangeårig kulturbyråd og stortingspolitiker Henning Warloe (H) synes premissene statsråden stiller er merkelige.

FAKSIMILE: BT 2. april.

— Det fremstår i alle fall underlig når hun har gått direkte inn i en pågående kulturdebatt i Oslo, nemlig den om hvor Munch-museet skal ligge, uten å stille noen krav. Der har hun gått inn og sagt at staten skal medvirke, og hun skal være en aktør i det som er en lokal debatt.

Warloe mener det er mer naturlig at hun stiller opp i BT etter forespørsel.

— Jeg synes debatten BT drar opp om hvordan man fordeler nasjonale penger på forskjellige deler av Norge er en viktigere debatt enn debatten om hvor et Munch-museum skal ligge. Den siste er en lokal debatt om hvor et bestemt kunstmuseum skal ligge, et museum kommunen har eneansvar for. Det er rart at ministeren kaster seg inn i en lokaldebatt, men nekter å delta i en nasjonal debatt når hun blir bedt om det.

Warloe spør seg om det er noe med debatten i Bergen hun er engstelig for. Å legge frem forslag om intervju den 8. mai fnyser han av. Kulturministerens manglende deltakelse vil han selv ta opp i Stortinget.

— Jeg kommer til å stille henne spørsmål om dette temaet i Stortingets spørretime. Det kan være hun prøver å sensurere BT, men hun kan ikke sensurere spørretimen. Det er naturlig at en statsråd stiller opp og gir sitt syn på en så viktig debatt som dette.

- Meningsløst maktmisbruk

20. februar tar Bergens Tidende første gang kontakt med Hadia Tajik for å få til et intervju. Vi får da vite at det er statssekretær Kjersti Stenseng som skal uttale seg i denne saken.

Etter gjentatte henvendelser får vi én måned senere, 18. mars, beskjed om at statsråden er klar for å svare på spørsmål om temaet.

Dagen etter ringer en informasjonsrådgiver. Tajik vil likevel ikke stille til intervju. Begrunnelsen er at kulturministeren vil vente og se hva mer som blir skrevet, og deretter kunne samle alle trådene i et oppsummeringsintervju

Les også

Tajik: - Min kalender er stram

22. mars, samme dag som Tajik la frem planene for nytt nasjonalmuseum i Oslo, mottar BT en e-post fra Kulturdepartementets kommunikasjonsdirektør Hanne Gjørtz. Der skriver hun at statsråden ikke vil svare på spørsmål om hvorfor Oslos kulturinstitusjoner får mer i statsstøtte enn tilsvarende i Bergen.

Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk påpeker at politikere er flinke til å bruke mediene når de selv ønsker å få ut noe.

— Her bruker hun åpenbart makt til å utsette å uttale seg. Hun tenker at det passer henne bedre politisk å vente til serien er over.

Han karakteriserer intervjunektingen som forkastelig.

— Det er helt meningsløst å drive på sånn. Mediene fungerer ikke på denne måten. De skal speile samfunnet i øyeblikket.

Droppet debatt

Hadia Tajik er en stigende stjerne i Arbeiderpartiet. Hun ble nylig lansert som fremtidig sentralstyremedlem. Et annet bilde på hennes nyvunne status så vi da hun 8. mars stilte opp i et stort VG-intervju sammen med Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg.

Les også

Oslo får tre ganger så mye som Bergen

Les også

Stikker Oslo av med alle kulturpengene?

Les også

En oslomusiker er verdt 144.000 kroner mer enn en bergensmusiker. Regjeringen har økt ulikheten.

Kulturministeren ser derimot ut til å være litt mer reservert for å stille opp på arrangement når andre har regien:

Det tok nesten fem måneder før hun stilte opp i Stortingets spørretime - noe som ifølge VG skapte så stor oppsikt at det ble et tema i opposisjonen.

Tajik holdt innlegg på Kulturrådets årskonferanse, men forlot salen da det var debatt. Statssekretæren måtte ta diskusjonen med meningsmotstanderne.

Ingen fra regjeringen stilte opp i debatten om skjevfordeling på Litteraturhuset i Bergen i vinter.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, presiserer at en politiker ikke er pliktig til å svare på alt.

— Men dette har offentlig interesse. Og det er rett og slett urimelig at de legger frem forslag om intervju den 8. mai. Nasjonale politikere må være tilgjengelige når saken er aktuell.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

  1. - Gi mer til færre kunstnere

  2. Har Bergen eller Oslo fått mest?

VIL IKKE DEBATTERE: 22. mars lot kulturminister Hadia Tajik seg intervjue i forbindelse med at hun la frem planer for et nytt nasjonalmuseum i Oslo. Men hun ville ikke svare BT på spørsmål om hvorfor Oslos kulturinstitusjoner får mer statsstøtte enn tilsvarende i Bergen. Foto: SCANPIX

BT anbefaler

Så konen, svogeren og to slektninger bli overkjørt

Mannen i 70-årene ventet i bilen og ble vitne til alt.

LES SAKEN