Seier til Bowie og England

Hadde bare det engelske landslaget holdt like jevn kvalitet som denne mannen.

Publisert Publisert
5 av 6 hjerter
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

3-0. Resultatet fra England-kampen var noe av det første David Bowie kunne opplyse publikum om i det han kom på scenen presis klokken åtte. Et resultat han triumferende gjentok flere ganger i løpet av konserten.

En solid seier, om enn ikke helt utklassingssifre. I stor grad også betegnende for gårsdagens konsert på Koengen. For dette var en gammel storhet som i høyeste grad viste at det også er håp for dem som har fylt 57. Faktisk ser Bowie yngre ut i dag enn mang en førtiåring vi kjenner.

«Dette er ikke noe forsøk på å spille Ray Charles,» sier Bowie spøkefullt etter første låt, en solid utgave av «Rebel, Reble». «Det er bare så mye lys her oppe.»

Heldigvis har David Bowie aldri gjort alvor av sitt løfte for ti år siden om aldri å spille sine gamle låter mer. Men han er fremdeles en uforutsigbar artist, i hvert fall når det gjelder valg av materiale.

24 låter ble det på Koengen. Melodier som spente over det meste av mannens karriere. Et ganske annerledes sett enn det han gjorde på Isle Of Wight søndag kveld, og sannsynligvis også vidt forskjellig fra det han kommer til å presentere på Norwegian Wood i Oslo i kveld.

Merkelig nok låt en god del av sangene bedre på Koengen enn de gjør på plate. Hans versjon av «Station to Station» var atskillige hakk over LP-versjonen fra 1976. «Ashes to Ashes» fra «Scary Monsters» likeså. Likevel holder han seg i stor grad innenfor det originale forelegget i motsetning til hva Bob Dylan gjorde i Nygårdsparken.

Konserten avslørte også at stoffet fra de siste platene til Bowie er atskillig bedre enn hva salgstallene skulle tilsi. Både det første ekstranummeret «Heathen», «Reality» og «The Loneliest Guy» fra de siste par årenes produksjon låt riktig bra, selv om de nok aldri kommer til å få klassikerstatusen som syttitallet har.

Om det bare var det gode fotballresultatet vites ikke, men denne kvelden var Bowie virkelig i storform. «Dette er mitt bidrag til world music,» spøkte han før «China Girl». «Av hensyn til naboene må dere for all del ikke synge med på koret på denne her,» kom det før «All The Young Dudes».

Ikke bare ser Bowie uforskammet ung ut, men stemmen holder fullt ut mål. Spennvidden er like stor som for tretti år siden og her ble aldri bommet på en tone. Til tross for at han må ha sunget mye av stoffet til døde gjennom årene, fikk en aldri inntrykk av at det gikk på autopilot under fremføringen. Dette var friskt, vitalt og ble servert med innlevelse.

Så hadde han også en garvet gjeng musikere i ryggen. Både gitarist Earl Slick og Mike Garson bak tangentene kan så smått feire trettiårsjubileum som Bowie-bakmenn. Bassist Gail Ann Dorsey har også vært en trofast medspiller i noen år, og gjorde en utmerket figur som Freddie Mercury-erstatning i «Under Pressure».

Lyden var svært så eksemplarisk og så bra som en i det hele tatt kan forvente på en utendørskonsert. Storskjermen bak scenen fungerte ikke fullt så bra, og ble heller ikke brukt på samme måten som under fjorårets Elton John-konsert, men vi hørte ingen som klaget over at de ikke så. Kanskje med unntak av de mest kortvokste som likevel hadde funnet det for godt å stå nærmest mulig scenen.

Direkte ekstatisk var vel ikke stemningen blant publikum, med unntak av under ekstranumrene fra «Ziggy Stardust». Likevel var det en typisk «vi trives og er svært fornøyd»-konsert. Ikke minst fordi det musikalske holdt så til de grader mål.

Jeg har faktisk live-plater med David Bowie hjemme som er dårligere enn det «The Thin White Duke» presterte på Koengen i går kveld.

ANMELDT AV EINAR ENGELSTAD

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert
  1. Konsert
ALDRI PÅ AUTOPILOT: David Bowie har fremført sine klassikere utallige ganger. Likevel gikk det aldri på autopilot, skriver BTs anmelder.<p/> FOTO: JAN M. LILLEBØ

Les videre

  1. Verden rundt med Bowie
    Det var nok flest bergensere på Koengen i kveld. Men først i køen sto en internasjonal gjeng Bowie-gærninger.

    Les hele artikkelen

  2. Det beste i livet er gratis

  3. Da Ephemera møtte Bowie

  4. Unikt publikum

  5. - Han var en viktig del av ungdommen vår...

BT anbefaler

Kan måtte vente nesten et år på Nav-hjelp. – Fikk sjokk.

Christel Dahl jobber fullt, men klarer ikke være på kontoret hele uken.

LES SAKEN