Vigdis Hjorth blir neste års Festspilldikter

I år var hun en av bokhøstens mest omdiskuterte. Til våren samler hun forfatterkolleger til festspill og samtaler.

Publisert Publisert

HEDER: Festspilldikteren 2017 ble nylig hedret med årets Bokhandlerpris. Foto: Bjørge, Stein J.

  • Britt Sørensen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg er overveldet og veldig glad over å få den ære å være Festspilldikter i 2017, skriver Vigdis Hjorth i en e-post til BT.

Selve programmet for De Litterære Festspill er ikke fastlagt, men det vil inneholde en lengre samtale med Festspilldikteren og et program hvor hun inviterer forfatterkolleger.

På spørsmål om hun hvilke kolleger som kan være aktuelle, skriver hun:

– Jeg har ennå ikke rukket å tenke detaljert over hvilke forfattere jeg vil invitere. Men jeg tror det skal være forfattere som offentlig har bidratt med sine tanker og refleksjoner om hvordan de skriver romaner. Og som samtidig er uhyre erfarne lesere av romaner. Det tror jeg kan bli spennende!

Hedret og omdiskutert

I høst kom Vigdis Hjorth ut med boken «Arv og miljø», der hun skriver om et seksuelt overgrep i barndommen. Boken førte til fornyet og heftig debatt rundt begrepet «virkelighetslitteratur» og mulig bruk av levende modeller. Samtidig har et unisont kritikerkorps hyllet boken for dens unike litterære kvaliteter. Flere kritikere utropte den til Hjorths beste roman. Hun fikk også Bokhandlerprisen for «Arv og miljø».

Selv har Hjorth avvist at hun skriver om seg selv og egne erfaringer.

Les BTs anmeldelse av «Arv og miljø»

«Dykker ned i alvoret»

Det er Norsk Forfattersentrum som velger ut festspilldikteren. I begrunnelsen for å velge Vigdis Hjorth, legges det vekt på at hun aldri kvier seg for å dykke ned i alvoret for å utforske tabubelagte tema. Hun beskrives som en forfatter som kan kunsten å skrive om det tunge på en lett og tilgjengelig måte. «Hun skriver sine romaner i et drivende og energifylt språk, og med en humor som aldri er respektløs, men som er med på å gjøre tekstene til en stor leseropplevelse. Det er godt gjort, og hun har fått en stor leserskare, som består av et bredt lag av både et folkelig og et lærd publikum,» skriver Norsk Forfattersentrum. De påpeker også forfatterens form, med en hektisk og gjentakende, sanselig og lekende stil.

Stort forfatterskap

Vigdis Hjorth er født i 1959 og er cand.mag. med fagene idéhistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap. Hun debuterte i 1983 med barneboken «Pelle-Ragnar i den gule gården», som hun fikk Norsk kulturråds debutantpris for. For sin andre bok, «Jørgen + Anne er sant», fikk hun Kritikerprisen. Boken er også filmatisert.

Gjennombruddet som forfatter for voksne kom med romanen «Drama med Hilde» (1987). Sommeren 2006 kåret Dagbladets lesere «Om bare» (2001) til én av de viktigste romanene fra de siste 25 årene.

Hjorth har også skrevet essays og barnebøker, og er oversatt til flere språk.

I 2012 fikk hun Kritikerprisen for romanen «Leve posthornet!»

Hun er tildelt Gyldendalprisen og Aschehougprisen for sitt samlede forfatterskap, og mottok Brages hederspris i 2014.

Som Festspilldikter skal hele forfatterskapet hennes belyses.

Publisert

Les videre

  1. Jakten på overgrep og skilsmisse

  2. Elisabeth Aasen fikk hederspris

  3. To bergensforfattere nominert til en av verdens største litteraturpriser

  4. Joachim Førsunds andre roman er blitt til i samarbeid med bokens hovedperson

BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN
  1. Litteratur
  2. Virkelighetslitteratur
  3. Roman
  4. Overgrep