Tidenes pris for Munch-maleri

Det ble satt verdensrekord for salg av et maleri av Edvard Munch under auksjonen i Sotheby's i London i går kveld. Vel 72, 5 millioner kroner gikk «Sommerdag» for.

Publisert Publisert
  • Finn Bjørn Tønder
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

London

— Ja, svarte skipsreder Fred. Olsen surt da Bergens Tidende spurte om han var fornøyd med salgssummene. Det var alt han ville si få minutter etter det enorme tilslaget på «Sommerdag», eller «Omfavnelse på stranden», som Munch selv kalte det, var et faktum. Prisen var nærmere tre millioner pund høyere enn det det kjente auksjonsfirmaet i London hadde antydet, og langt høyere enn forrige verdensrekord på Edvard Munch. I 1996 gikk «Pikene på broen» for 7,7 millioner US-dollar.

Ut av landet?

Da BT gikk i trykken var det ingen i Sotheby's som visste hvem som fikk rekordtilslaget på «Omfavnelse på stranden». Redaktør Georgina Adam i den britiske kunstavisen The Art Newspaper sier til BT at kjøperne ikke er kjent i britiske kunstkretser.

— Ryktene går på at de kan være norske, men ingenting er bekreftet, sier Adam til BT. Representanter for samtlige auksjonshus i Norge var på auksjonen i London i går. Det bekreftet Knut Forsberg i Blomqvist.

  • Men jeg tviler på at noen av de norske kjøpte, sier han til BT.

Kjempet tappert

Stemningen var elektrisk i de ærverdige lokalene i New Bond Street i London sent i går kveld. Sjelden har så mange milliardærer vært samlet på en gang. I tillegg var flere hundre verden over i direkte kontakt med lokalet over telefon. Størst var spenningen da det mest kostbare Munch-maleriet skulle under hammeren. En kom med kraftige bud over telefon. En eldre, skallet herre lot en ung, vakker kvinne by for ham. I tillegg kjempet en sofistikert brite tappert bak i salen. Hele tiden gikk budene opp. Men stoppet til slutt på 5,5 millioner britiske pund. - Vil ingen by mer? Spurte auksjonarius på dannet Oxford-engelsk.

— Kanskje et bitte lite høyere bud?

Men nei. Det ble taust både i telefonen og bakerst i salen. Ikke flere numre i været. Ingen flere perlekjeder som raslet. Bare taushet. Med omkostninger ble dermed prisen 6.168.000 pund eller 72.506.213 norske kroner. Aldri er Edvard Munch blitt prissatt høyere enn det. Selv søkkrike russere virket imponert. For ikke snakke om pressefolk fra stort sett hele verden.

Utrolige priser

Men det var ikke bare det kjente maleriet, som til og med naziledere har stått som eiere av, som gikk for høye priser i London i går. Selvportrettet fra 1904 gikk for over 42,2 millioner kroner. Lavere enn antydet av mange, men høyere enn prisantydningen.

— Det var overpriset av Sotheby's, sier Knut Forsberg til BT.

«Selvportrettet med spanskesyke» fra 1918, gikk for vel 19,8 millioner kroner inkludert omkostninger. «Bølgen» oppnådde en pris nesten 19 millioner kroner, mens «Generasjoner» ble solgt for 17,2 millioner.

«Hester» gikk også for dobbelt av Sotheby's prisantydning, og gikk trolig til utenlandske kjøpere for 14,5 millioner kroner. «Ingeborg ved fjorden» oppnådde en pris på vel 7,7 millioner kroner, mens «Badende menn» gikk for «normale» 6 millioner kroner.

Øker interessen

Knut Forsberg i Blomqvist Kunsthandel sier til BT at de høye prisene betyr at markedet for Edvard Munch er økende i verden.

— Dette kan bety økte priser både i Norge og andre steder. Og jeg er enig med Fred. Olsen i at det er bra hvis samtlige av de åtte maleriene etter Olsens far, Thomas Olsen, havner utenlands. Det øker interessen for Munch. Og Edvard Munch ønsket det slik også, sier Forsberg.

Etter det BT forstår var det både amerikanere, japanere, russere og nordmenn blant budgiverne i London i går kveld. Også yngstebror Petter Olsen skal ha blitt sett i lokalene. Han som ikke ville at Fred. Olsen skulle selge sin del av Munch-kunsten de to brødrene har kjempet om i årevis.

ELEKTRISK: Stemningen i salen var nærmest elektrisk da «Sommerdagø ble solgt for vel 72,5 millioner kroner. Foto: Trygve Sørvåg

SVIMLENDE SUMMER: Edvard Munchs selvportrett fra 1904 gikk for over 42.2 millioner kroner under auksjonen i London i går. Men det var «Sommerdag» eller «Omfavnelse på stranden» som Munch kalte det, som slo alle rekorder. Bildet ble solgt for vel 72,5 millioner kroner. Foto: Trygve Sørvåg

SPENT: Fred. Olsen tjente flere hundre millioner kroner på salget av Munch-bilder hos Sotheby's i London i går. Foto: Trygve Sørvåg

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Lange køer da «alle» skulle hjem samtidig etter pinsen

  2. For 131 år siden var det et luksushotell. Et samboerpar på jobbjakt har lagt store planer.

  3. George Floyd døde av kvelning

  4. – Vi har et stort problem. Han sier han har drept moren sin og trenger hjelp til å fjerne henne.

  5. Derfor synker smittetallet selv om samfunnet åpner igjen

  6. Magne gikk tom for strøm – ble nektet på bussen