D.D.E.-gitarist Frode Viken er død

Frode Viken gikk bort påskeaften. Gitaristen og låtskriveren i D.D.E. ble 63 år gammel.

DØD: Frode Viken døde påskeaften. LEIF ARNE HOLME

  • Espen Rasmussen

Bandet har skrevet en melding om dødsfallet på sin Facebook-side, skriver Adresseavisen.

«Det er med stor sorg vi må meddele at vår gode venn, gitarist og komponist Frode Magnus Viken er død, 63 år gammel. Frodes helsetilstand ble nylig forverret, og han gikk bort etter kort tids sykeleie. Han vil bli minnet i hver og en av hans fantastiske låter. Våre tanker går til familien.» heter det i minneordet.

I 2013 fikk Viken kreftdiagnose. Like før jul samme år fikk han beskjed om at han var blitt krefrfri. I startet av 2014 fortalte Viken om sykdommen i et intervju.

På deres egne nettsider, skriver D.D.E. at Viken er bandets suverene låtskriver.

Han har lang erfaring fra blant annet drift av musikkforretning, lydstudio, nærradio, samt at han har vært gitarlærer ved Namsos kommunale musikkskole.

NAMSOS 25. JANUAR 2012 : Bård Jørgen Iversen (fra v.) , Frode Viken, Eskil Brøndbo, Bjarne Brøndbo, Eivind Berre og Arnt Egil Rånes. Foto: Thor Nielsen / VG Foto: Thor Nielsen / VG

Skrev alle låtene

Adresseavisens journalist Ole Jacob Hoel ga i 2002 ut boka «Endelig vart det helg – historien om D.D.E.»

- Frode Viken er en av de mest suksessrike låtskriverne i norsk musikk de siste 20 årene. Han har skrevet alle låtene, og flere av de mest kjente tekstene til D.D.E. Han stod for en veldig gjennomtenkt folkelighet, og skjønte dette med å kommunisere med publikum, sier Hoel idag.

I 2014 ble D.D.E.s «Vinsjan på kaia» kåret til Norges beste nasjonalsang av Nye Takter, Dagsavisens musikkredaksjon. Avisen rangert de 20 beste låtene om Norge, med låter som spenner fra 1958 til 2012. Frode Viken skrev melodien, mens forfatter Idar Lind står bak teksten på låten som kom på plate i 1993.

På plassene bak havnet blant annet Alf Prøysens «Så seile vi på Mjøsa», Lillebjørn Nilsens «Barn av regnbuen» og Stein Ove Bergs «Manda‘ morra blues».

- Det er voldsomt, litt av ei liste. Skikkelig stas, men også velfortjent, uttalte Viken om kåringen.

– En bauta

Fem måneder før hans død, ble Frode Viken den første til å bli innlemmet i Wood of Fame, under Woodland-festivalen i Namsos, skriver Namdalsavisa.

I begrunnelsen til juryen, gjengitt i Namdalsavisa, beskrev de Frode Viken slik:

«Gjennom tekst og toner har Frode Viken virkelig satt Namsos på det nasjonale musikkartet. Han var med allerede i det legendariske rockebandet Prudence, og var senere med på å starte Rollaug. De siste 25 årene har han lagt mye av grunnlaget til et av Norges mest populære band. D.D.E. har en unik posisjon i hele befolkningen med låter som omfavnes av stadig nye generasjoner. Hans sangskatt vil leve evig, og stå som en bauta i norsk musikkhistorie».

Ifølge Namdalsavisa etterlater Viken seg kone, to barn og fire barnebarn.