United Kingdom: 0 points

Storbritannia prøver å bortforklare sitt dårligste Grand Prix bidrag noensinne.

SILJE VESTVIK

Det er tydelig at britene ikke liker å tape. The Mirror skriver at britisk pop var for sofistikert for europuddingene som stemte.

— Hvem trenger Grand Prix, når vi har produsert grupper som The Beatles, The Rolling Stones and Led Zeppelin? sier The Sun.

Første null

Britene har vanskelig for å svelge lørdagens Grand Prix-flopp. Etter at Jemini med sangen «Cry Baby» kom sist uten et eneste poeng har britiske medier prøvd å finne en forklaring.

Storbritannia har aldri scoret null poeng før, og sin dårligste plassering fikk de med en 16. plass i 2000. The Guardian innrømmer at sangen var banal og dårlig utført, men påpeker at det aldri har vært noen hindring for europeisk suksess.

Kommentatoren i BBC, Terry Wogan mener at folk stemte politisk:

— Jeg tror vi lider av et post-irakisk traume, sa han under forestillingen. Avisene mener at både Irak og Storbritannias motvilje mot euroen og EU må ta sin del av forklaringen.

Alle mot 1

The Times kaller konkurransen et glimrende eksempel på hvor samholdt Europa kan være: Alle er sammen om å hate Storbritannia.

Sangen var skrevet av Martin Isherwood, musikklærer på Paul McCartneys Fame skole. Til tross for det har den fått svært dårlig kritikk av folk i musikkbransjen. Sangen var dårlig og utførelsen enda verre. Louis Walsh, dommer på Idol-avleggeren Popstars, sier at det var den verste sangen han noensinne hadde hørt. - Det var ikke rart de ikke fikk noen stemmer!

Duoen Jemini skylder på tekniske problemer og kaller showet sitt livs forestilling. Jemma Abbey, den ene i duoen, sier det var noe galt med monitoren. Hun kunne ikke høre seg selv og klarte derfor ikke å synge rent. The Mirror derimot klandrer hennes tydelige sceneskrekk:

— Jeg har aldri sett et verre tilfelle. Munnen full av bomull, blokkert hals, panikk i øynene - hun hadde hele pakken.

— Det var som om noen gikk inn i en butikk og spurte de første menneskene de møtte om de kunne synge og fikk nei, men valgte dem likevel, sier Louis Walsh.

BBC må legge om

Det elendige resultatet har ført til kritikk av hvordan BBC velger utøver. En redaktør i sladrebladet Heat uttalte at han ikke synes det burde være opp til en håndfull seere på BBC1 en søndagsettermiddag. Kommersielle programmer som Idol har mye høyere seertall og får mer oppmerksomhet. Nå spekuleres det i om neste års artist vil bli valgt fra Fame Academy, BBCs talentshow.

Neste års Grand Prix vil uansett ha med en britisk artist. Fordi Storbritannia er en av de fire største nasjonene i European Broadcasting Union (EBU), er britene garantert en plass i finalen.

Som for å understreke at det kunne vært verre, trekker de britiske mediene frem Norge som det største taperlandet med fire ganger null poeng. The Times har intervjuet Jahn Teigen, ifølge avisen Grand Prix' mest berømte taper, som kommenterte at resultatet nok skyldes den falske fremføringen.

NÅDDE NULLPUNKTET: Med sangen «Cry Baby» kom Jemini sist i Eurosong. Britene har vanskelig for å svelge lørdagens Grand Prix-flopp. The Times kaller konkurransen et glimrende eksempel på hvor samholdt Europa kan være: Alle er sammen om å hate Storbritannia.