Strikkefestival, sølvskatt eller Sentralbadet?

Her er fem fine tips til hva du kan finne på i helgen.

Publisert Publisert

MED OG UTEN BLASFEMI: Strikkefestival og standup-konseptet «Blasfemisk moro» er noe av det du kan finne på til helgen. Foto: Foto: Eirik Brekke og Rune Meyer Berentsen

 • Guro H. Bergesen
 • Kjetil K. Ullebø
 • Britt Sørensen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

FESTIVAL: Strikk til musikk

POP OG STRIKKING: Til helgen spiller Silja Sol på Bergen Strikkefestival i Salhus. Foto: Martin Høye

Hva: Bergen strikkefestival

Hvor: Norsk Trikotasjemuseum

Når: Fredag til søndag

Hvorfor: Til å være en tross alt middels stor by, har Bergen uhorvelig mange festivaler. Omtrent ukentlig virker det å bli arrangert en eller annen festival. Og denne helgen smeller det virkelig. Det er nemlig klart for strikkefestival!

Les også

Les også: Filmen «Northern Disco Lights» er som et postkort fra den norske klubbscenen

Bergen Strikkefestival finner sted i Salhus, og byr på innslag av både musikk, strikkequiz, opplesninger og workshops, det meste knyttet til festivalens hovedaktivitet: strikking. På fredagskvelden spiller Silja Sol, mens Unnveig Aas spiller dagen etter. Forfatterne Marit Eikemo og Henning Bergsvåg skal ha opplesning, det blir liveinnspilling av strikkepodkast og høytlesning for barn.

Alt en strikkeentusiast kan ønske seg, eller?

BOK OG BARN: Sjekk ut Ruffen på Landås

GJENNOMBRUDD: Bøkene om Ruffen var gjennombruddet til Tor Åge Bringsværd som barnebokforfatter. Foto: illustrasjon: Thore Hansen, foto: pressefoto

Hva: Familielørdag med Tor Åge Bringsværd og Ruffen

Hvor: Landås bibliotek

Når: Lørdag fra klokken 11 til 11.45

Hvorfor: Har du hørt om sjøormen som ikke kunne svømme? Ikke? Da har du ikke hørt om Ruffen, hovedpersonen i universet i barnebøkene til Tor Åge Bringsværd. Der finnes blekkspruten Tusen-og-tretti, oppkalt etter slaget ved Stiklestad, og Onkel Ludvik som kan blåse røyk ut av nesen. Ruffen bor på en øy som bare er synlig for mennesker hver tirsdag og fredag, men denne gang gjør han altså et unntak på en lørdag.

Les også

Les også: - Hallo, du er 45 år. Du ser ikke sånn ut, vennen min. Bergenskomikerne Tonje og Sandra tar et oppgjør kroppsfokus.

Første bok kom ut i 1972 og var Bringsværds gjennombrudd som barnebokforfatter. Til sammen har det kommet ut syv bøker om sjøormen Ruffen. Bringsværd står blant annet bak Karsten og Petra-bøkene, i tillegg til at han har skrevet en rekke romaner og sciencefiction-bøker. Sannsynligheten er stor for at mor, far, søster og bror vil kose seg like mye.

KONSERT: Gå på fest i Sentralbadet

UBESKJEDEN: Slippefesten til Baertur i Sentralbadet har fått tittelen «Best Party Ever». Foto: Ørjan Deisz

Hva: Baertur releaseparty og lyttefest

Hvor: Sentralbadet

Når: Fredag fra kl. 22.00 til 03.00.

Hvorfor: Ketil Mosnes, også kjent som artisten Baertur, er en friskus. Når den tidligere Datarock-bassisten fredag arrangerer slippefest for sin nye plate, har han allerede bestemt at kvelden skal bli omtalt som «Best Party Ever» i historiebøkene.

Les også

Les også: - Jeg er veldig glad for at døtrene mine har et forbilde i en ung bergensjente som er så frigjort, rar og lite kalkulert.

I samarbeid med kunst-triennalen Bergen Assembly inntar Baertur selveste Sentralbadet fredag. Der blir det libanesiske DJs, den allestedsværende DJ Henrik Svanevik aka RobotHenrik kommer, og det samme gjør DJ Thomas Urv, en av gudfedrene i det bergenske klubbmiljøet.

I tillegg går det ryker om at Mosnes skal lansere sin egen kleskolleksjon: Baertur Life, inspirert av Kygo Life. Men dette har vi ikke fått hundre prosent bekreftet.

KUNST: Sølvet skal hem

HVA ER DETTE?: Hvis du lurer på hva en fidibusklype ble brukt til, må du ta en tur på omvisning i Kode 2 på søndag 13.00. Foto: KODE

Hva: Utstillingen «Sølvskatten 1816»

Hvor: Kode 2

Når: Alle dager bortsett fra mandag, fra kl. 11 til 16. Omvisning søndag kl. 13.00.

Hvorfor: Utstillingen gir innsikt i en del av norgeshistorien der mange av oss nok er ganske blanke. For «Sølvskatten 1816» er ikke bare en samling utrolig vakre gjenstander. Den består av gjenstander privatfolk ga, eller ble tvunget til å donere, for å stable på beina det som for 200 år siden ble vår nasjonalbank. Sølvskatten utgjør selve nasjonalbankens valuta, sølvfondet, det som på folkemunne ble kalt «sølvskatten». 876 bergensere bidro og utstillingen presenterer syv av dem, blant andre latinskolelæreren Lyder Sagen, hvis gate de fleste av oss har vandret i, og forretningskvinnene Karen Ameln og Else Marie von Tangen.

Les også

Les også: Kode får 26 millioner kroner

Som en del av utstillingen arrangerer Kode flere debatter, der de utfordrer publikums oppfatning av begrepet «verdifullt», relatert til så vel kunst og kultur som politikk og samfunn.

På toppen av det hele kan du laste ned en egen app og legge ut på en dramatisk vandring til noen av adressene Bergens skattytere bodde på i 1816.

KONSERT: Gå på tiårsjubileum

UNDER RADAREN: Bergensbandet The Well har gått under radaren til de fleste norske musikkjournalister. Til helgen feirer de ti år på USF Verftet. Foto: Kenny McCracken

Hva: Konsert med The Well

Hvor: Røkeriet, USF Verftet

Når: Fredag fra klokken 20

Hvorfor: Det finnes utallige band der ute som øver i kjellere og garasjer. De fleste av dem når aldri ut til noen særlig flere enn venner og familie, uten at de nødvendigvis tar det så tungt. Bergenske The Well kan umiddelbart minne om et slikt band, og de har for så vidt vært det også. I mange år øvde bandet uten å gjøre så mye ut av seg, men så skjedde det noe.

Les også

Les også. Kygo-suksessen snur familiens liv på hodet

De begynte å spille for fulle hus. De har solgt ut Kvarteret. De har hatt oppvarmingsjobb i Oslo Spektrum. Og når de nå skal feire sitt tiårsjubileum i Røkeriet på USF Verftet, kan det i ifølge rapportene fort bli utsolgt. Det er faktisk ikke spesielt mange bergensband som spiller for en full hovedsal ute på Verftet. Og av bandene som gjør det, er The Well trolig de som har fått minst medieoppmerksomhet.

Med sin sympatiske pop/rock har de klart å bygge opp en fanskare uten hjelp fra «forståsegpåere» verken i Oslo eller Bergen. Og de har for lengst kommet seg opp og ut av kjelleren.

TORSDAGSBONUS: BLASFEMISK MORO

INGENTING HELLIG: Alle skal få når det inviteres til blasfemisk moro. Foto: Rune Meyer Berentsen

Hva: Humorshow

Hvor: Ricks

Når: Torsdag fra klokken 20

Hvorfor: Sammen med Human-Etisk Forbund inviterer Stand Up Bergen til blasfemisk aften på Ricks denne uken. Ingen religioner, og heller ikke humanetikerne, skal spares når komikerne Dag Sørås, Jonis Josef, Jan Tore Kristoffersen, Thomas Nesse og Christoffer Schjelderup entrer scenen.

Flaks for dem at blasfemiparagrafen ble opphevet i mai i fjor, si!

Publisert
BT anbefaler

Her møter Lars Arne Nilsen pressen

Se Ballsparks intervju med Lars Arne Nilsen utenfor Stadion mandag formiddag

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. E16-kaoset: Veien er åpnet etter å ha vært stengt i fire timer – kø mellom Vaksdal og Dale

 2. Døde på sykehuset etter trafikkulykke

 3. Årets konfirmanter i Grieghallen får bare ta med én gjest hver

 4. Her får elsparke­syklene bare kjøre i seks kilometer i timen

 5. Beirut: Nær 30 døde, 2500 skadet

 6. Fem nye smittet etter Hurtigruten-utbrudd

 1. Festival
 2. Stand up
 3. Bergen
 4. Kunst
 5. Strikking