Sært og fascinerende

Sannsynligvis en av Nattjazzens mest sære konsertopplevelser, skriver Engelen.

Publisert Publisert
  • Einar Engelstad

Det var stinn brakke da Sidsel Endresen og Stian Westerhusentret scenen på Studio USF torsdag kveld. Fullt så mange i salen var det ikkeen liten halvtime senere. Kanskje ikke så rart forresten. For dette var sålangt fra publikumsfrieri som en kan komme, og sannsynligvis en av Nattjazzensmest sære konsertopplevelser.

Uforståelig? Til tider var det absolutt ikke helt lett åskjønne hvor duoen ville hen. Annerledes? I høyeste grad. Men en musikalskopplevelse av det slaget som du husker, var det på alle måter.

Det er mer enn en mannsalder siden Sidsel Endresen varlandets popdronning med Jive Talking i Jon Eberson Group. Siden den gang harhun valgt den smale sti og viet mye av karrieren til musikalske eksperimenterog utforsking av den menneskelige stemme. Alltid fascinerende, men ikkenødvendigvis lett tilgjengelig. Stian Westerhus har vært geniforklart ogprisvinnende gitarist innen norsk jazz i flere år, og er kjent fra Monolithicog bandet til Nils Petter Molvær. Han hører også med blant dem som liker segbest i lydlandskaper som er et stykke utenfor det som en forbinder medtradisjonell el-gitar.

Inkludert i den knapt times lange konserten var ogurfremføringen av bestillingsverket fra Nattjazz. -Jeg håper i hvert fall at degir beskjed fra scenen når det kommer, sa Nattjazzsjef Jon Skjerdal da hanintroduserte artistene. Det skjedde ikke, men det var sannsynligvis et av detre partiene.

Gitaren til Stian Westerhus hørtes det meste av tiden ut somalt annet enn gitar. Utstyrt med et arsenal av pedaler på scenen og en lydmannsom var med på laget, låt det til tider som en travel byggeplass en formiddag.Når han trakk frem fiolinbuen hørtes det nesten ut som hardingfele. SidselEndresen holder seg unna elektronikken, men hun klarer likevel å vrenge og vripå stemmebåndene på en måte som knapt noen andre her til lands.

Den timeslange seansen var både variert og variabel. Alt fraen blanding av dødsralling og det som hørtes ut som kaldkveling av SidselEndresen til vakre og sakrale balladeaktige partier. Mot slutten ble det heleatskillig mer tilgjengelig. Uten at det dermed kunne kalles populærmusikk.

Legg gjerne inn din anmeldelse av konserten i kommentarfeltet:

Sidsel Endresen var landets popdronning med Jive Talking i Jon Eberson Group. Siden den gang har hun valgt den smale sti - og torsdag sto hun sannsynligvis for en av Nattjazzens særeste konsertopplevelser, ifølge BTs anmelder. Foto: VEGAR VALDE

Publisert