Nå vil han lage musikal

Jan Eggum brenner inne med flere musikallåter. Først skal han bare prøve seg som rapper på TV.

MUSIKALFREMTID: Jan Eggum feirer seksti år i desember, og ser for seg å skrive en musikal. Sist han var involvert i sjangeren, lagde DNS i Bergen en musikal basert på hans låter. -Det syns jeg var ufattelig rørende, at de fikk det så bra til, sier Eggum. MARTHE AMANDA VANNEBO

— Nå har jeg lyst til å skrive mer for scenen. Jeg har egentlig lyst til å skrive musikal.

Sekstiårsjubilanten Jan Eggum har planene klare. Nå skal det bli musikal, og Eggum hevder å ha mange låter som ligger klare til bruk.

— Jeg tenker på å gjøre enten noe som går i retning av opera, hvor du synger det meste. Eller en mer streit musikalvariant, der du har et manus og låter i tillegg. Jeg vet ikke helt hva det blir enda, sier Eggum.

Visesangeren har ikke skrevet noen låter spesifikt til musikalen, men sier han har mange låter som er passende.

— Jeg har mange ting som er litt mer melodramatiske, og kan passe til et slikt musikalopplegg. Du vet, der heltinnen gråter, og slike ting, sier han.

For ti år siden skrev Eggum sanger til musikalen "Antons Villfaring" på Det Norske Teatret, der flere av låtene endte opp på hans egne plater senere. Selv har han også fått satt opp en musikal på Den Nationale Scene basert på sine egne sanger: "På 'an igjen" fra 2005. Om den kommende musikalen blir satt opp i Bergen eller Oslo, gjenstår å se.

— Det er veldig hyggelig at popfolk kan bruke talentet sitt til andre ting. For nå vet alle at det ikke er plater du tjener penger på likevel.

Blir rapper

I et kommende program på TV 2 får han nok en sjanse til å gå utenom sin egen komfortsone: Han skal prøve seg som rapper, når han covrer Paperboys sin låt «Tomorrow».

— Hip hop-politiet kommer til å hate det, men de er jo så få. Og så "important", så de kan bare ...

Eggum veiver med hånden og humrer litt der han sitter og snakker om sitt nyeste hip hop-eventyr.

— Nei da. Det var veldig gøy å gjøre det.

Eggum oversatte selv sangen til bergensk, og den fikk tittelen "I morgen". Opptredenen førte til at de andre artistene ble sjokkert, ifølge visesangeren.

— Meget positivt sjokkert, altså!

Selv har han erfaring med hiphop fra da han var med på bergensduoen Tier'n & Lars sin "Sånn kan det gå" i 2006. Selv hadde Eggum spilt inn visen med samme navn tretti år tidligere, med et ganske annet tema enn rapperne hadde.

— Den handler jo opprinnelig om selvbestemt abort. Den nye versjonen var jo fullstendig motsatt, den handlet jo om gutta på byen og slikt. Men de likte godt melodien, så jeg er veldig smigret av det, sier Eggum.

Lars fra rapduoen var ingen ringere enn Lars Vaular, som nå er blitt hele Norges rapprins.

— Jeg har veldig sans for Vaular. Man skal ikke glemme de unge, selv om man selv er gammel. Jeg følger godt med, om jeg så må si det selv, sier Eggum med et glimt i øyet.

Zetlitz gjør Eggum

I programmet skal kjente norske artister møtes, snakke, og synge hverandres låter. I tillegg til Eggum og Vinnie fra Paperboys, er også Anne Grete Preus, Halvdan Sivertsen, Elvira Nikolaisen og Bertine Zetlitz blant deltakerne.

— Vi snakker om låtskriving og alt mulig. Innimellom reiser en av artistene seg og spiller en av de andres låter med band, forteller Eggum.

Selv ble han covret av Nikolaisen og Zetlitz.

— Da de sang mine låter på norsk, merket jeg noe. Og det er at når disse engelskspråklige, norske artistene smekker til og tar det alvorlig, så er de like gode på norsk.

- Selger ikke plater

Eggum har med brask og bram begynt feiringen av sine seksti år i god tid. Selve bursdagen er ikke før åttende desember, og blir markert med en storkonsert i Grieghallen samme dag. Der dukker det opp hemmelige gjester også, mer vil ikke Eggum si.

I løpet av året kommer han til å ha gitt ut en albumtrilogi med til sammen seksti låter, for å feire jubileet.

"Kjærlighet og ærlighet 2" ble sluppet i sommer – i høst kommer tredje og siste del. Der har Eggum spilt inn tyve nye låter live – noen i Ålesund-bandet The Margarets sitt studio på Giske utenfor sunnmørsbyen.

Artisten har tatt store sjanser i det som må beskrives som et fallende platemarked.

— Det er dristig, jeg selger jo ikke plater, vet du. Eller, jeg selger plater, men vi jobber for å dekke utgiftene, for å si det sånn, sier Eggum om trilogiprosjektet.

Som ventet

Ifølge Eggums platedirektør har salget gått som ventet.

— Det er ikke i nærheten av salgstallene jeg hadde før. CD-en er ikke død, men den er veldig syk. Den andre platen har solgt veldig bra i Bergen. Det syns jeg er veldig fint, sier artisten.

En av låtene fra platen er også blitt A-listet på NRK P1.

— Vi har ikke pushet det, ikke selskapet heller. Så fikk vi vite det etter tre uker, jeg tenkte at det var på tide å få vite det da.

— Så du hører ikke på radio selv?

— Jeg hører bare på P2, og der kommer den nok ikke, sier melankolikeren og ler.

Han lover at han i hvert fall ikke skal pensjonere seg, selv om han nærmer seg den rette alderen.

— Folk spør meg hele tiden om jeg ikke skal gi ut 70 låter når jeg blir 70, men det er ikke snakk om. Jeg skriver hele tiden, og senest i går skrev jeg to låter halvveis ferdig. Jeg hadde en ledig time, sier den kommende jubilanten.