Erlend Høyersten går til Århus

Erlend Høyersten går fra KODE til Aarhus Kunstmuseum

Publisert Publisert

TIL DANMARK: Direktør for Kode, Erlend Høyersten, skal til Aarhus Kunstmuseum. Foto: Elias Dahlen

  • Bendik Støren
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Aarhus Kunstmuseum (ARoS) bekreftet i dag klokken 10:30 at Erlend Høyersten blir deres nye direktør. Høyersten fikk jobben som direktør for KODE, tidligere Kunstmuseene i Bergen, i august 2010.

– Det har vært et vanskelig valg. Jeg trives veldig godt som KODE-sjef, men å få et tilbud som dette er noe man mest sannsynlig bare får en gang i livet, sier Høyersten i en pressemelding.

Høyersten skal tiltre i jobben 1. januar 2014. Avtalen gjelder i utgangspunktet for fem år, med muligheten for en forlengelse på tre år.

Trist

– Dette er forbanna trist for oss, sier informasjonssjef i KODE Henrik Berg.

– Både for Bergen og KODE er det en trist dag. Men forstår jo veldig godt at han takker ja, legger han til. Berg opplyser at de ansatte fikk vite om oppsigelsen på et allmøte i går.

Også kulturbyråd Gunnar Bakke syner overgangen er beklagelig.

– Erlend Høyersten er den tredje markante kulturlederen i Bergen som slutter innen en kort periode, i tillegg til Solveig Øvstebø ved Bergen Kunsthall og Ingrid Røynesda ved Troldhaugen.

Bakke mener Høyersen har utmerket seg positivt.

– Han har gjort en kjempejobb med fornyelse av kunstmuseene, og måten de formidler på. Han har vært en frisk ressurs, som har innført en ny tenkemåte, sier Bakke.

Mange søkere

Aros skriver i en pressemelding at Høyersten var en av 26 søkere til jobben, både fra Danmark og utlandet. De skriver videre at de er overbevist om at Erlend Høyersten kan ta Aros enda et skritt i retning internasjonal anerkjennelse.

Dette er ikke første gang Høyersten samarbeider med det velrenommerte kunstmuseet i Danmark. Kode lånte ut intet mindre enn 23 bilder til Aros i forbindelse med utstillingen "Edvard Munch — Angst/Anxiety". Også utstillingen til Tony Matelli, som nylig stod i Kode 2, tok Bergen over etter den hadde stått i Århus høsten 2012.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. – Mens den ene kvinnen kysser mannen, tar den andre pengene fra minibanken

  2. Har gjort funn i området der Christer forsvann i 2016

  3. For første gang sidan februar har Noreg hatt dagar heilt utan nye smittetilfelle: – Vi er framleis redde

  4. «Det er bare å si det som det er. Rasisme finnes også hos oss.»

  5. Ett nytt koronadødsfall i Norge

  6. Da disse hyttene dukket opp, tok det helt av. Nå kommer det flere.