Ylvis fremdeles nummer seks

Holder plassen på verdens mest prestisjefylte hitliste.

Publisert Publisert

REGJERER: For tiden er Ylvis kongene av hitlistene. Nå har de nådd toppen av Billboard Hot 100 med "The Fox". Foto: Steve Marcus, Reuters

  • Sondre Åkervik
  • Hanna Huglen Revheim
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Siden reven ble sluppet ut av sekken fredag 6. september, har ikke hverdagen vært den samme for Bård og Vegard Ylvisåker.

Med sangen «The Fox» har brødrene blitt et internasjonalt musikkfenomen, og er fremdeles nær toppen av den amerikanske Billboard-listen, som ble oppdatert nå i ettermiddag. For tredje uken på rad er det den newzeelandske jenten Lorde som topper med «Royals».

Herjer hitlister verden over

Det tok én måned og seks dager før låten hadde over 100 millioner avspilling på YouTube. Nå har videoen godt over 120 millioner visninger.

Suksessen har ogsåført Ylvis til USA, og ikke bare én, men to ganger for å gjeste talkshowene til tv-profiler som Ellen DeGeneres og Jimmy Fallon.

ylvis_rev1.jpg

Ylvis' suksess på det amerikanske markedet, har også spredt seg til de britiske øyer, også det et av verdens største musikkmarkeder. «The Fox» er nå nummer 24 på The UK Singles Chart, som ukentlig viser de 200 mestselgende singlene i Storbritannia.På bare fire uker har Ylvis klatret hele 22 plasser opp, fra 46. plass, noe som gjør «The Fox» til singlen som har gjort det største bykset på britenes liste .

Selv sier brødrene at de vurderte å ikke lage«The Fox» fordi ideen var for tåpelig.

Et drømmelag

Eirik Kydland er redaktør i musikkmagasinet ENO. Han forklarer «The Fox» suksess delvis ut fra produksjonen av låten, som er gjort av den norske duoen Stargate.

— Man må ikke glemme at Stargate tross alt står bak "The Fox", en genial produsent- og låtskriverduo som allerede i mange år har satt Norge på kartet med pop av internasjonal klasse. Her gjør de det de kan best, bare sammen med to revygutter fra Bergen i stedet for med Rihanna, sier Kydland.

Men Ylvis-brødrene får også lovord fra Kydland.

GLEDE: Bård og Vegard Ylvisåker ønsker Calle Hellevang-Larsen velkommen tilbake.ARKIV: Trine Hisdal

— For å prøve å si noe om selve låten, og ikke bare alt rundt den: den er superfengende, skamløs og morsom popmusikk av vår tid, som samtidig kommenterer og parodierer enkelte trender i de siste årenes pop. Ingen av personene som står bak låten er spesielt dumme eller uerfarne innen showbiz, for å si det sånn.Likevel sier musikkredaktøren at han skulle ønske seg at andre norske var representerte på toppen av de internasjonale hitlistene.

— Det er imponerende, og dessuten alltid gøy å se at folk lykkes, selv om jeg innerst inne i mitt mørke, musikkinteresserte hjerte selvfølgelig kunne ønske det var noen langt mer kunstnerisk interessante og alvorstunge artister som Susanna Wallumrød eller Susanne Sundfør som representerte Norge så høyt påBillboard-listen, sier Kydland.

Sammenligner «The Fox» med svartedauden

Også Egon Holstad, musikksjef iNordlys, skulle ønske at noe annet toppet hitlistene. Han er kritisk til at Ylvis ligger så langt oppe på Billboard-listen.

FORKASTET SUKSESS: Ylvis-brødrene fikk ideen om å lage en sang om hva reven sier allerede i fjor, men brødrene forkastet den fordi de syntes den var for teit. Spesielt Vegard var skeptisk til å lage en revevideo. Foto: Astrid Hexeberg

— Jeg tenker at det først og fremst sier noe om norsk musikkeksport de siste tretti årene. Og at verden er dum. Vi er vel noen som vil hevde at det er laget bedre norsk musikk enn begge disse. Dog kan begges suksess tyde på at man bør satse på videoer i stedet for god musikk, sier Holstad.Holstad i Nordlys mener sangens suksess ligger i at det er en «tullesang med en tullevideo».

— Å analysere denne suksessen er helt meningsløst. Vi har ingenting å lære av den. Og nå er vel denne blitt en verdensplage? Sånn sett kan man jo si at Bergen nå nok en gang tar en svartedauden på resten av oss. Kom derfor ikke her å si at jeg ikke advarte mot bergensbølgen, sier Holstad.

Publisert
BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.

Sakene flest leser nå

  1. Dordi likte ikke det hun fikk høre på butikken

  2. Her er dommen etter Branns festkamp

  3. Ingebrigtsen kunne glise for Branns sjeldne bragd

  4. Halvparten av covid-19-pasienter sliter med pusten tre måneder etter

  5. – Eg er skuffa over det eg såg i parken

  6. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe

  1. Musikk