Keltisk gitarkos på plenen

Gjennomført som alltid, og nesten fritt for overraskelser

I BERGEN: «Vakkert, men kanskje også en anelse kjedelig,» skriver BTs anmelder.
4 av 6 hjerter
  • Einar Engelstad
    Einar Engelstad
    Musikkanmelder
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Så laidback at du nesten flater ut. Du vet hva du får på en Mark Knopfler-konsert. Strengt tatt er det ikke mindre enn imponerende at mannen — ganske alene - klarer å selge ut onsdagen under Bergenfest. Midtuke har aldri vært kjent som noen stor festivaldag.

Ikke minst på bakgrunn av at dette var Knopflers fjerde konsert i Bergen på åtte år. Ingen blåkopi av de foregående - i hvert fall ikke når det gjelder låtutvalg. Med åtte album som soloartist og fem plater med Dire Straits har han rikelig å plukke blant. Men Knopfler gjør heller ikke denne kvelden de mest lettvinte valgene. Riktignok har et relativt nytt album i bagasjen, «Privateer» som kom ut i fjor, men herfra hentet han bare noen få låter. Ei heller blir det noen hitparade.

Det er vakkert, men kanskje også en anelse kjedelig. Uten at det strengt tatt burde komme som noen stor overraskelse. Her er ingen store fakter og ikke noe pyro. Ingen storskjermer, men det trengs da heller ikke. Kanskje hadde mannen kommet mer til sin rett i en enda mer intim setting. Men en fullsatt plen på Bergenhus med sine 7000 tilhørere virker likevel som rene klubbkonserten sammenlignet med naboarena Koengen.

Knopfler starter med en halvgammel låt, «What It Is» fra albumet «Sailing To Philadelphia». Den klassiske gitarsounden er på plass, og lyden er det lite å utsette på.

Deretter er det nytt materiale med «Corned Beef City». En av de få up tempo-låtene fra den siste platen. Lett bredbent boogie av det slaget det går tretten av på dusinet. Knopfler spiller slidegitar, men klarer bare å vekke sånn middels begeistring. Men for all del. Folk koser seg og trives. «Cleaning My Gun» fra forrige album er nok en halvrocker og blant de mindre kjente fra mannens rikholdige katalog.

Mer ferskvare med tittellåten fra «Privateer». Begynner som en rolig visesang og bygger seg opp til den keltiske folkemusikken som har blitt varemerket hans i senere år. Bandet han har i ryggen er i høyeste grad kompetente. Utgangspunktet er fele, fløyte, bass, trommer og tangenter, men denne gjengen ser ut til å kunne spille de fleste instrumenter. Og gjør det.

Enda mer folkemusikk med «Father And Son». Sekkepipesolo og blekkfløyte. Med vakre gitartoner over det hele. På «Hill Farmer’s Blues» får igjen gitaren dominere. Det Knopflerske varemerke med de glassklare tonene. Mannen er blant de få som uansett hvor langt han strekker gitarsoliene, så er de altfor korte.

Etter knappe tre kvarter kommer så den første Dire Straits-låten. Til publikums store begeistring. «Romeo And Juliet» holder fremdeles mål mer enn 30 år. Majestetisk og besnærende. Dessverre kommer også regnet like etterpå. Uten at det legger noen stor demper på plenkosen. Og bygen varer heldigvis ikke lenge.

Under «Marbletown» lar Knopfler musikerne slippe til med soloparti etter soloparti. Ikke nødvendigvis hundre prosent vellykket eller like spennende hele tiden. Det finnes faktisk en grense for hvor mange fløyte og felesoli på rad man orker i friluft.

Etter halvannen time kommer kveldens andre Dire Straits-låt, «Telegraph Road». Presentert i klassisk utgave og uten store forandringer sammenlignet med originalen. Majestetisk og storslått som vi husker den fra 80-tallet og Knopflers gitarspill har igjen endelig overtatt hovedrollen.

Det er tid for ekstranumre, og hvilket ekstranummer! «Brothers In Arms», en melodi han ellers ikke har spilt under denne Europaturneen. O, salige kveldsstund. At mannen fremdeles klarer å levere en ytterst inspirert utgave av Dire Straits-klassikeren er ikke mindre enn imponerende.

Før det hele avrundes med nok en hit fra gamlebandet i form av «So Far Away».

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

Mark Knopfler gjør som han vil. Gir ikke nødvendigvis det publikum vil ha, men likevel nok til at ingen gikk direkte skuffet hjem. At vi savnet mye, får nå så være. Han kommer garantert tilbake.

Uenig med anmelderen? Skriv din egen anmeldelse i kommentarfeltet!

Publisert
  1. Konsert

Les videre

  1. - Noe traust og «karslig»

  2. Det blir vått på Bergenfest

BT anbefaler

Christian og døtrene nekta å snu etter tre timar i kø. Til slutt gav kommunen etter.

Amper stemning utanfor Sentralbadet torsdag kveld.

LES SAKEN