- Bergen er flere hundre år eldre enn vi tror

Hobbyhistoriker har investert 50.000 i et søk etter vikinghovedstad på Alrekstad.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Hun ene synske så jo kongen sitte på tronen her – en stor, flott trone. Utskjæringer bak på veggen og krone på hodet. Hun så at dette var en rådstue. Det var rett og slett kongens råd.

Gunnar Rosenlund (73) er hellig overbevist om at Alrekstad i sin tid var en vikinghovedstad, og at den gamle kongsgården var mye større enn først antatt.

Så hellig overbevist er han faktisk at han har investert 50.000 kroner fra egen lomme til å hanke inn to forskere og en såkalt georadar fra forskningskonsernet SINTEF i Trondheim.

Dette har han basert på at han selv har søkt i området med ønskekvist, og at to synske damer har pekt ut bygninger, konger og treningsanlegg på stedet.

I disse dager er teamet med radaren på plass i Bergen for å prøve å skaffe bevis til Rosenlunds teorier.

— Hvis man finner noe her, kan man datere Bergen tilbake flere hundre år, vet du.

- Hvor mange hundre år?

— Nei, to hundre og femti år, for eksempel. Noe sånt, sier Rosenlund der han står i hagen utenfor Alrekstad skole.

- Norges første kirke

Rosenlund har fått med seg kompisene Stein Hansen og Bjørn Berge på laget. De er alle sikre i sin sak – på Alrekstad ligger ikke bare en stor vikinghovedstad, men også Norges første kirke.

Den synske kvinnen som er brukt, har Rosenlund godkjent. Hun har tross alt svart rett på hva han hadde i lommen, og vært med i fjernsynsprogrammet "Åndenes makt", som han sier.

I går håpet hobbyhistorikerne å finne både vikingsverd og tømmerstokker i bakken utenfor Alrekstad skole. Bygningen det potensielt kan være rester av nede i bakken, må være en kirke, mener Rosenlund.

— Jeg håper vi finner den fremre delen av vikinghuset her, sier den pensjonerte forretningsmannen mens han vandrer rundt med sin egen ønskekvist.

— Jeg mener det er en kirke fordi bygningen er vendt øst/vest. Det er et indisium på at det kan være en kirke. Alle kirker ligger nemlig vendt den veien. Og så er det en veldig stor bygning, dette.

Skråsikker på funn

Tidligere i vinter søkte Rosenlund etter Magnus Lagabøtes sarkofag i veggen til Domkirken i Bergen – også den gang med ønskekvist.

At ingen historikere eller arkeologer har tatt tak i den potensielle vikinghovedstaden på Alrekstad, undrer hobbyhistorikeren seg over.

— Nei, de har vel sett på det, men de tør jo ikke å grave.

- Kunne de ikke bare ha skaffet seg en slik radar?

— Jo, det kunne de ha gjort. Men hvorfor de ikke har gjort det, er det ingen som vet. Nei, det er merkelige greier, sier Rosenlund mens kompisene diskuterer koblingen mellom navnene Alrek og Ulriken i bakgrunnen.

At georadaren skal vise resultat, har ikke Rosenlund fnugg av tvil om. De ukonvensjonelle søkemetodene som synske damer og ønskekvist, er han heller ikke i tvil om at fungerer.

— En av ti har evnen til å bruke ønskekvist, vet du. Kanskje du også har den, sier han.

Ingen konklusjon

Dessverre for Rosenlund og kompani, måtte de vende skuffet hjem fra Alrekstad i går. Ikke fordi søket var resultatløst, men fordi det var for tidlig å slå fast noe som helst.

Franske Anna Lalagüe fra SINTEF kontrollerer radaren, og forklarer at søket foreløpig ikke kan vise noe fra eller til.

— Vi har en programvare som kan tolke for å finne data. Så kan de se om det er spesielle objekter i bakken.

Dermed må Gunnar Rosenlund krysse fingrene.

Men han er ikke et sekund i tvil om at søket vil gi ventet resultat.

— Ja da. De kommer til å finne noe her. Helt klart.

HELLIG OVERBEVIST: Gunnar Rosenlund er bombesikker i sin sak – Alrekstad var Norges vikinghovedstad. I går var han på stedet med innleid georadar fra forskningskonsernet SINTEF – radaren brukes vanligvis til vei- og jernbaneplanlegging. Foto: RUNE SÆVIG

Publisert