Ingen jubel uansett utfall

Denne uken skal striden mellom Rune Lindbæk og Röyksopp avgjøres i Bergen. Ifølge jussekspert er denne type saker svært sjeldne i Norge.

VENNEGJENG I RETTEN: Musikere som Bjørn Torske, Erlend Sellevold og Ole Johan Mjøs skal vitne i rettssaken mellom Röyksopps Svein Berge (til h.) og Torbjørn Brundtland (til v.) og Rune Lindbæk som starter i dag. Mange av dem er gamle kompiser fra Tromsø. ARKIVFOTO: HELGE SUNDE
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Vi imøteser rettssaken da den vil gi en endelig avklaring, sier Svein Berge i Röyksopp til BT.

I dag starter rettssaken mellom tromsøværingene Rune Lindbæk og Röyksopps Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Bergen tingrett. Saken dreier seg om Röyksopp-låten «A Higher Place», som var med på duoens millionselgende debutalbum «Melody A.M.».

Lindbæk mener «A Higher Place» er en kopi av låten «Lift», som ble spilt inn av elektronikabandet Drum Island og der han er kreditert som låtskriver.

Lindbæk mener han har et rettmessig krav på å bli kreditert som rettighetshaver på Röyksopp-låten.

- Blir interessant

Verken Brundtland eller Berge vil si for mye i forkant av rettssaken. Torbjørn Brundtland, som var med i gruppen Drums Island med Lindbæk, kommer ikke til å sprette sjampanjen selv om de skulle vinne saken.

— Vi kommer ikke til å juble uansett eventuelt utfall av denne saken. Vi vil bare konstatere resultatet, sier han.

Brundtland medgir at dette er en ny og spesiell situasjon for Röyksopp.

— Det blir interessant, det er jo nytt for oss dette, sier han.

Mange av vitnene i saken er venner av både Röyksopp og Rune Lindbæk, blant dem er Bjørn Torske og Erlend Sellevold (kjent som DJ-en Ralph Myerz).

Lindbæks advokat, Marius Øvrebø-Engemoen, reagerte da han så vitnelisten. Han påpekte at mange av vitnene ikke hadde vært til stede da låten ble til.

- Blir uproblematisk

— Retten skal avgjøre hvem som har rettigheter i «Lift», og dermed også på «A Higher Place», noe disse vitnene dermed ikke har noen forutsetninger for å mene noe om, sier Øvrebø-Engmoen til Dagbladet.

Röyksopps advokat, Harald Bjelke jr, mener vitnene er viktige for å belyse hvordan gruppen Drum Island fungerte. Rune Lindbæk står som låtskriver av låten «Lift» hos rettighetsorganisasjonen Tono, noe Torbjørn Brundtland mener han ikke burde gjort.

Les også

Röyksopp vant første runde mot Rune Lindbæk

— Vitnene kan si noe om hvordan gruppen jobbet, og sannsynligheten for at Lindbæk bidro til å skape låten det krangles om, sier Bjelke jr.

Rune Lindbæk sier det kommer til å gå greit å møte felles venner av ham og Röyksopp i retten.

— Det er på tide å komme i gang med dette nå, slik at vi får det ut av verden. Hadde jeg visst at vi skulle holde på med denne saken så lenge, er jeg usikker på om jeg hadde gjort noe med det i utgangspunktet, sier Lindbæk.

- En sjelden sak

Det er sjelden opphavsrettssaker av denne typen kommer for retten i Norge, det sier advokat Jon Wessel-Aas.

— Opphavsrettssaker innen industrien er ikke så uvanlige, men det er sjelden man ser det innen kunsten og musikken slik som her, sier han.

Wessel-Aas var NRKs advokat i den såkalte «fiskesexsaken», der NRK ble saksøkt av skuespiller Gørild Mauseth for brudd på sitatretten. Det er en av få opphavsrettssaker i Norge som har havnet i Høyesterett, og Mauseth vant frem.

- Hvorfor er disse sakene sjeldne i rettssystemet?

— Det er antagelig fordi det ofte ikke er så mye å hente økonomisk, i tillegg kan det være mange skjønnsmessige vurderinger i slike saker som gjør det vanskelig å finne bevis, sier Wessel-Aas.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert