Knausgård gir seg som forfatter

Sjette bok av «Min Kamp» er på vei til butikkene. Med siste bind i den omstridte romanserien takker Karl Ove Knausgård for seg.

GIR SEG: Karl Ove Knausgård vil bli husket for de mest omtalte romanene i moderne tid. SCANPIX

Han har blitt både hyllet og hetset for sin selvbiografiske og utleverende stil siden første bind av Min Kamp kom ut høsten 2009. Men nå er det angivelig slutt for forfatteren.

Planlagt slutt

Nrk.nomelder i dag at Karl Ove Knausgård sier han har visst gjennom hele skriveprosessen at det skulle ende her, med bind seks i romanserien som er blant de mest omtalte bøkene i moderne tid.

At han skulle slutte å skrive kom fram i et opptak eks-kona Tonje Aursland gjorde for ett og et halvt år siden, da hun konfronterte han med det å bli ufrivillig romanfigur under arbeidet med radiodokumentaren «Tonjes versjon»

Litterært selvmord

Knausgård selv omtaler den siste romanen som et litterært selvmord.

— Med det har jeg tenkt at jeg tømmer ut alt, og gjør alt det jeg ikke skal. Og det finnes et hat til forfatterrollen og egentlig også til hele prosjektet, som munner ut i en setning som handler om at jeg ikke lengre er forfatter, sier Knausgård om avslutningen på forfatterskapet til NRK.

— Den handler om at jeg om noen få minutter skal reise meg fra skrivebordet, gå ut på gata, ta meg en kopp kaffe og nyte, virkelig nyte tanken på at jeg ikke lengre er forfatter, sier Knausgård.