- Noe traust og «karslig»

Musikkanmeldere mener Bergenfest hevder seg bra i den norske festivalfloraen. Selv om årets program har en litt vel maskulin slagside.

GJENGANGER: Soulartisten Charles Bradley er en av flere gjengangere på Bergenfest. Programmet får stort sett skryt av forståsegpåere - tiltross for maskulin profil.
 • Kjetil K. Ullebø
  Kjetil K. Ullebø
  Musikkansvarlig i BT
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

BT har bedt tre ikkebergenske musikkjournalister om deres dom over årets Bergenfest-program. VGs Thomas Talseth mener Bergenfest har valgt trygge travere blant hovedattraksjonene.

— Det er muligens noe traust og i overkant «karslig» på headlinernivå, samtidig er det vanskelig å krangle med appellen gamle travere som Mark Knopfler og Nick Cave har, sier Talseth.

Bergenfest er i tetsjiktet

Han mener ellers programmet er omfangsrikt og bra.

— Det har en fin miks av internasjonalt, nasjonalt og lokalt. Blant de mindre kjente navnene gir jeg en solid tommel opp for bookingen av John Grant og John Murry, som begge har gjort underverker for singer/songwriter-konseptet med sine siste plater.

- Maskulin slagside

- Hvor vil du plassere Bergenfest i forhold til de andre store norske festivalene?

— Bergenfest er i tetsjiktet av landets rock- og poporienterte festivaler. Det den mangler er Øyafestivalens nese for det som rører seg i marginene, og Hovefestivalens satsing på hiphop, R&B og klubbmusikk, sier Talseth.

Den gamle klagesangen om maskulin slagside ikke akkurat blir feid av banen av årets plakat

Kulturjournalist i Klassekampen og musikkanmelder i BT, Maria Horvei, mener årets program stiller sterkt i den klassiske pop og rock-midtrabatten.

— Jeg synes Bergenfest i flere år har vært veldig gode på å sette sammen brede program, men noe både for den ihuga, og for den mer tilbakelente lytter.

Til tross for en del navn hun har sett mange ganger før, finner Horvei flere konserter hun kunne tenke seg å gå på.

— Det skal sies at programmet til en viss grad er preget av navn en ser relativt ofte på norske konsert- og festivalscener, og at den gamle klagesangen om maskulin slagside ikke akkurat blir feid av banen av årets plakat. Når det er sagt, skulle jeg ikke hatt problem med å fylle opp noen dager ved festningen. John Grant, Susanne Sundfør, Steve Earle og Nick Cave er måse – og så Flex, A-Lager og DJ Annie på klubben, selvsagt.

Svimlende rekke

Nordlys' frittalende musikksjef Egon Holstad er svært begeistret over årets Bergenfest-program. Han er i det hele tatt svært begeistret for Bergenfest.

— Mine personlige favoritter er opplagte Nick Cave & The Bad Seeds, jeg så en fantastisk solokonsert med ham i Grieghallen i 1999, men jeg skulle gjerne sett både Steve Earle, Naomi Shelton And The Gospel Queens, Charles Bradley og Rival Sons, sier Holstad.

— Jeg har vært på Bergenfest flere ganger selv, og rekken av artister de har hatt der i årenes løp er til å bli svimmel av. Den jobben hedersmannen Frank Nes og hans medsammensvorne gjør for å løfte kulturlivet i byen deres er det bare å ta av seg hatten for. De har vist at man ikke trenger å holde til i Oslo for å trekke internasjonale stjerner og fylle på med tung, kvalitativ undergrunnskultur, fortsetter han.

- Driver ikke med kjønnskvotering

Bergenfest-sjef Frank Nes er fullt klar over at Nick Cave og Mark Knopfler er menn. Han sier at alder og kjønn er uvesentlig når de programmerer. Det avgjørende er kvalitet.

Kulturlederens utvalgte

Nyhetsbrev Liv Skotheim er kulturleder i BT og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.

— Å drive med kjønnskvotering når det gjelder programmering er helt uaktuelt, og et tema jeg trodde var et tilbakelagt for lang, lang tid siden. Når det er sagt, Bergenfest 2013 har en rekke kvinnelige artister som vi er stolte av å kunne presentere. På lik linje med de mannlige, sier han.

Hva mener du om Bergenfest?

Publisert
BT anbefaler

De lærer stadig yngre barn om spise­forstyrrelser. Her er deres tips til foreldre.

Les hva foreldre kan gjøre for å hindre at barnet får et vanskelig forhold til kropp og mat.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Mette Hammersland var på joggetur. Så kjente hun et hardt grep.

 2. Fire til sjukehus etter trafikkulykke

 3. Etter nesten 40 år i sjefsstillingen trer han tilbake på grunn av alvorlig sykdom

 4. Utelivsbransjen fikk tre og en halv times varsel om nye tiltak: – Det er respektløst. Dette hadde aldri skjedd med en annen yrkesgruppe.

 5. Utagerande 19-åring sett i arresten

 6. SFO-ansatt siktet for overgrep mot barn. Foreldre ved skolen blir innkalt til møte.