Familiens siste farvel

Michael Jacksons familie og nære venner er nå samlet for å stede popkongen til hvile. Men de kom for sent...

Publisert Publisert

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

 • Aftenposten.no
 • Alf Ole Ask
 • Kristjan Molstad
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Seremonien skulle egentlig begynne klokken 19 lokal tid (4 norsk tid), og foregå i solnedgangen.

I stedet ble popkongens siste reise en seremoni i mørke og månelys. Familien kom over én time for sent til Glendale Forest Lawn Memorial Park utenfor Los Angeles, der rundt 200 venner hadde ventet i den kvelende heten.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Foreldrene Joe og Katherine Jackson og resten av familien ankom gravlunden i en kortesje på 26 biler og med politieskorte. Brødrene var likt kledd i svarte dresser og røde slips.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Jacksons barn Prince Michael (12) og Paris (11) under seremonien der Michael Jackson endelig ble stedt til hvile. (FOTO: Jackson Family)

Egne TV-bilder

Selve gravferden var kun åpen for familie og nære venner, og sto dermed i sterk kontrast til minneseremonien som ble arrangert i Los Angeles i juli. Den gang deltok 20.000 mennesker, foruten en milliard fjernsynsseere.

Blant stjernene som deltok i kveldens begravelse var skuespillerne Elizabeth Taylor, Macaulay Culkin, pastoren Al Sharpton og Jacksons ekskone, Lisa Marie Presley.

Ingen medier slapp inn på Forest Lawn, men familien hadde sørget for en eget kameramann som filmet inne fra området og sendte bildene ut. Men også disse signalene ble kuttet da selve seremonien startet.

Før seremonien ble det sagt at Aretha Franklin og Gladys Knight skulle synge, mens barna Prince Michael (12), Paris (11) og Blanket (7) hadde skrevet brev som de skulle legge i farens gullkiste. Etter utendørsseremonien fulgte familien Jacksons kiste inn i mausoleet.

— Pappa, vi er glad i deg. Vi savner deg, skal barna ha skrevet i minneord på kisten.

Al Sharpton, som valgte å dele sine inntrykk fra seremonien på Twitter, meldte klokken 06.45 at Jackson akkurat var stedt til hvile.

_Artikkelen fortsetter under bildet...

Macaulay Culkin og de rundt 200 andre gjestene måtte vente over en time før familien kom til begravelsen. (FOTO: Jackson Family)_

Les også

Hyllet Michael Jackson

Jernring rundt begravelsen Politiet i Los Angeles hadde gått langt for å sikre ro rundt seremonien. Flere kvartaler rundt gravlunden var sperret av, og skuffede fans fikk klar beskjed om at de ville bli bøtelagt hvis de krysset sperringene.

Luftrommet over Forest Lawn ble også stengt, for å holde TV-kanalenes helikoptere unna. De rundt 60 tv-selskapene som var på stedet, måtte holde seg på den andre siden av gaten.

Før seremonien ble gravlunden gjennomsøkt med varmesøkende kameraer, for å sikre at ingen hadde gjemt seg i busker i nattens mulm og mørke.

Jacksons siste hvilested ligger «The Great Mausoleum», et lukket mausoleum av marmor. Der ligger også storheter som Clark Gable, Humphrey Bogart, Jean Harlow og W.C. Fields. Mausoleet er ikke tilgjengelig for andre enn pårørende.

Jacksons familie har kjøpt hele 12 gravplasser i mausoleet, for å sikre at ingen skal ligge ved siden av Jackson. Prisen på begravelsen er ikke kjent, men Jeryll Cohen, talskvinne for dem som bestyrer boet etter Jackson, sier at kostnaden er "ekstraordinær".

Opprinnelig hadde familien planlagt å stede Jackson til hvile på det som skulle vært popkongens 51-årsdag 29. august.

Jackson døde 25. juni i år. Det fremgår av Jacksons dødsattest at han døde som følge av en kombinasjon av narkosemedisin og beroligende midler, medikamenter som ble gitt ham av en annen person. Saken behandles nå som en drapssak.

Saken blir oppdatert.

**Les også:

Les også

En verdig kongehyllest

En verdig kongehyllest**

Les også

Umulig å imitere

Umulig å imitere

Publisert

Les videre

 1. - Jackson ble drept
  Rettsmedisinerne bekrefter.

  Les hele artikkelen

 2. Kan bli Bergens største arena

 3. - Siktes for drap

 4. Ny Jackson-lege etterforskes

 5. Gravlegges blant Hollywood-stjerner

BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN
 1. Musikk