Jan Arild Breistein er død

Onsdag kom meldingen om at quiz-kongen Jan Arild Breistein er død.

Publisert Publisert

QUIZKUNSTNER: Jan Arild Breistein blir beskrevet som en ekstremt kunnskapsrik, fri og leken mann. Foto: Odd E. Nerbø (arkiv)

 • Arne Edvardsen
 • Marita Ramsvik
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Breistein (61) er kjent som den fremste quizmasteren i Bergen. Han døde av kreft.

– Dette var uhyre trist. Bergen har mistet en stor personlighet. Alle brukere av byen støtte på Jan Arild. Han var markant til stede særlig der det var quiz i luften, sier Eduardo «Doddo» Andersen.

«Doddo» regner seg som en god bekjent av Breistein. Han var blant annet medforfatter på quizbøkene «Quiz for kvasse» og «Quiz for kvasse bergensere» som Breistein ga ut sammen med flere andre kjente personligheter.

– Jeg vil huske Jan Arild som en utrolig fri og leken mann. Han gjorde quiz til en kunst. Spørsmålene han laget var ikke bare spørsmål, men underfundige, intelligente spørsmål. Han stilte aldri spørsmål som «Hva heter hovedstaden på New Zealand?», men bygget opp spørsmålene på en innfløkt og morsom måte.

«Doddo» sier at Breistein var ekstremt kunnskapsrik og ledet quizene på en morsom og uhøytidelig måte.

Arrangerte Spillfestivalen i 22 år

Breistein har arrangert Spillfestivalen siden 1997, men i april i fjor ba han Ole Johan Valaker om å overta roret.

Valaker har blant annet jobbet som journalist i flere år og har vært ansatt i Bergens Tidende. Han er også en ivrig sjakkentusiast.

– Først forsto jeg ikke hvorfor, og sa til ham at dette klarte han jo helt fint på egen hånd. Men da fortale han meg at han skulle dø. Det var litt av en beskjed å få, sier Valaker.

Valaker beskriver Breistein som en mann som var overalt og som kjenner alle.

– Han er sjelden vare. Jeg tror ikke det er mange i Bergen med et mer kjent ansikt enn han. Han var jo den fyren som satt på gyngehest på Torgallmenningen.

FESTIVAL: Her er Jan Arild Breistein under Spillfestivalen på Torgallmenningen i år 2011. Foto: Odd Mehus (arkiv)

Les også

Onsdag starter en to uker lang spillfestival i Bergen

– Det var viktig for han at Spillfestivalen fikk fortsette

Valaker forteller at det var viktig for Breistein at Spillfestivalen fikk fortsette, også etter hans død.

– Spillfestivalen skal leve videre i Breisteins ånd.

I vedtektene til Spillfestivalen står det at dersom festivalen får overskudd, så skal halvparten av pengene gis til Kreftforeningen og den andre halvparten skal brukes på neste festival.

– Det gjør vi for Breistein. I tillegg kommer vil til å legge ut en innsamlingsaksjon til Kreftforeningen på sidene våre.

– Levende og engasjert

Eier og styreleder av Café Opera, Erkan Mutlu, sier at han har kjent Breistein helt siden kafeen på Engen åpnet i 1985.

– Han fortalte at han en dag kom forbi kafeen vår og hoppet inn. Han syntes det var så koselig her. Siden har han vært en del av inventaret som quizmaster og gjest. Jan Arild var en levende, engasjert og skapende person som brydde seg om alt og alle. Han hadde et godt hjerte og ble en god venn, sier Mutlu.

Mutlu snakket sist med Breistein før påske.

– Vi delte kontor en tid og kom veldig tett på enannen. Han visste at han skulle dø, men snakket aldri om det. Den siste tiden ønsket han ikke besøk. Jan Arild vil bli savnet. Det kan jeg si på vegne av veldig mange i kafe- og quizmiljøet, sier Mutlu.

Les også

Jan Arild Breistein til minne

Skulket skolen for quiz

I et intervju med BT i 2015 fortalte han at han allerede på barneskolen skulket skolen for å være med på quiz.

– Så snart jeg kunne snakke begynte jeg med quizer. Jeg var vel ikke så bevisst på begrepet quiz da, men jeg har alltid vært interessert i fakta, og etter hvert rare fakta, sa Breistein.

Breistein har gjennom mange år hatt quiz som hovedbeskjeftigelse. Det var etableringen av Bergen Spillfestival i 1997 som førte til at han brukte det meste av sin tid på quiz.

Breistein jobbet i Bergen kommune på den tiden, men etter hvert skulle alt dreie seg om quiz.

QUIZ: Jan Arild Breistein var ofte å se på Café Opera, der han leste aviser for å finne ideer til quiz. Foto: Gidske Stark (arkiv)

Fikk hederstegn i gull

Breistein var ikke bare opptatt av quiz. Han var generelt opptatt av spill, og fikk i 2018 Norges Sjakkforbunds hederstegn i gull.

Sjakkpresident Morten L. Madsen begrunnet tildelingen på denne måten:

«Breistein har arrangert Bergen Spillfestival i over 20 år. Dette har inkludert utallige sjakkturneringer, ikke minst det sagnomsuste NM i Cafésjakk.
Han har startet sjakklubber på Nordnes og på Voss, og plaget oss med intrikate sjakkspørsmål på TV 2 Sportskanalen under deres sjakksendinger.»

– Vil bli sterkt savnet

Breistein har laget spalten «Quiz for kvasse» for Bergens Tidende siden år 2006, og har hatt en stor fanskare i mange år.

– Grunnen til det tror jeg handler om at han i en årrekke har vært med på å lyse opp dagene og livet for mange vestlendinger, sier Øyulf Hjertenes, BTs sjefredaktør.

Da BT tok bort spalten i 2013, kom det sterke reaksjoner blant BTs lesere. Den daglige quizen kom på plass igjen kort tid etter.

Hjertenes forteller at Jan Arild Breistein har en stor plass i både hoder og hjerter i Bergen by.

– Jan Arild vil bli sterkt savnet, i BT så vel som hos våre lesere. Våre tanker går til hans nærmeste.

Publisert

Les videre

 1. Kvass kviss-kar
  Jan Arild Breistein lever av quiz. Det kan han takke en galen lærer for.

  Les hele artikkelen

 2. Quiz-mester Breistein tilbake i BT

 3. Spillgeneral med full ro

 1. Quiz
 2. Kreft
 3. Lek