TV 2s påskekrim er i overkant mystisk
Agatha Christies mørke fortelling er blitt enda mørkere.
- Hanne Marie NordFilmanmelder

Agatha Christies «The Pale Horse», på norsk «Den fjerde rytter», er blitt til spennende og uhyggelig påskekrim, som er litt for mystisk for sitt eget beste.
Serien er skrevet av Sarah Phelps, som også sto bak manuset til «The ABC Murders», en mørk John Malkovich-versjon av Christies Poirot.
Også «Den fjerde rytter» er gjort mørkere, med store endringer fra den opprinnelige historien.
NRKs påskekrim: «En kompleks historie om en grusom forbrytelse»
Mark Easterbrook (Rufus Sewell, «The Man in the High Castle») lever et komfortabelt liv i 1960-tallets London, med sin nye kone Hermia (Kaya Scodelario), et år etter at hans første kone Delphine (Georgina Campbell) døde i en ulykke.
Så forstyrres tilværelsen av at en liste med navn, deriblant Marks, blir funnet i en død kvinnes sko.
Frykter han må tømme ut 10.000 liter øl
Istedenfor å vente på at politietterforskeren Lejeune (Sean Pertwee) skal finne koblingen, og dermed også grave i hemmelighetene hans, tar Mark saken i egne hender.
Mark sporer både de nylige dødsfallene, og sin første kones uheldige død, tilbake til en skremmende gruppe kvinner, som blir omtalt som hekser.
Mark gjentar (påfallende mange ganger) at han er en rasjonell mann. Men etter hvert som flere uforklarlige spådommer og mystiske dødsfall hoper seg opp, begynner han å lure på om det likevel kan skyldes noe okkult.
I starten av serien sliter jeg med å forstå hvorfor Mark handler som han gjør.
Etter hvert som mysteriet utvikler seg, og handlingen gjør noen uforutsette tvister, viser det seg at det kanskje er litt av poenget.
Det blir tydelig at Mark fremstår som en veldig annerledes mann enn han fremstår som, og at han skjuler mye for omverdenen.
Rufus Sewell gjør seg godt som den kalde, arrogante, alltid dresskledde Mark.
Han spiller særlig godt mot Pertwees politimann Lejeune, og i møte med den stakkarslige Osbourne (Bertie Carvel), en annen mann med navnet sitt på den mystiske listen.
Selv om den litt røffe Lejeune er en passende motsetning for Mark, reduseres etterforskeren til en ganske ubetydelig karakter. Også Marks koner, både den avdøde Delphine, og Hermia, får for lite plass. Hermia er i fokus i noen interessante scener, men brukes i hovedsak bare for å forklare hvem Mark er, og støtte opp hans utvikling.
Serien har en gjennomgående uhyggelig tone. Den forsterkes av stemningsbyggende musikk, kryptiske beskjeder fra heksetrioen, og Marks mange, symbolske mareritt. Dette okkulte er spennende underveis i historien, men seriens slutt blir i overkant mystisk.
Kulturredaktørens utvalgte
Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.Les videre
- Disse får penger til å underholde deg mens Bergen er stengtKulturbyråd Katrine Nødtvedt synes ikke at det digitale kulturtilbudet i Bergen blir for «mye av det gode».
Les hele artikkelen
Pappa reagerte sterkt på sønnens spilling. Så la han merke til et tall i hjørnet av skjermen.
Her gir Taymor Yasir bergenserne korona-informasjon på arabisk
«Denne fortellingen om å bryte ut av et ultraortodoks miljø rører og fascinerer»
Nei, vi treng ikkje å la fleire døy for å redde økonomien
Mest lest akkurat nå
Bergenspolitiet bevæpner seg etter Oslo-terror
Vil fengsle mann for Nav-trusler. - Var ruset og aggressiv.
Kvinne savnet på Hardangervidda
Slik var sommerdagen: – Glad vi ble her
42 år gammel mann siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger
Mathias (30) selger for millioner. – Jeg har vært på rett sted til rett tid.