Jacob-prisen til Solveig Hisdal

Hun skaper «eventyrlige klær», og hun har medvirket til å etablere et «industrieventyr» på norsk grunn. Derfor har klesdesigner Solveig Hisdal fra Bergen fått Jacob-prisen, Norsk Forms høyeste utmerkelse.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 21 år gammel

SISSEL HAMRE DAGSLAND sissel.dagsland@bergens-tidende.no

Jacob-prisen ble innstiftet i 1957, og utdeles hvert år til «utøvende formgivere som har dokumentert fremragende arbeid innenfor Norsk Forms arbeidsfelt».

Prisen går fortrinnsvis til en kunsthåndverker, designer, interiørarkitekt, landskapsarkitekt eller arkitekt. Blant tidligere mottakere av Jacob-prisen kan nevnes Synnøve Anker Aurdal, Tone Vigeland, Benny Motzfeldt, Tias Eckhoff, Ellinor Flor og Sverre Fehn.

Om Solveig Hisdal bemerker Norsk Forms jury at hun gjennom mange utstillinger i løpet av 12 år har vist sin selvstendige klesdesign, og uttaler: «Arbeidene hennes vitner om utsøkt materiale, farge og formfølelse. Hun mestrer å gi klærne egenart, samtidig som hun innfrir høye krav til kvalitet og brukervennlighet.»

Juryen fremhever Solveig Hisdals innsats som designer for trikotasjefabrikken Oleana, og mener dens uvanlige suksess — i en hard tid for norsk tekstilproduksjon - i stor grad forklares nettopp med en helhjertet satsing på Solveig Hisdals design. Oleanas strikkevarer har nå et stort marked innenlands, og er svært etterspurt i Amerika og de land i Europa hvor plaggene har vært presentert.

Juryen har også rosende bemerkninger om Solveig Hisdals intensjon om å forene kulturarv med nåtidig uttrykk, med inspirasjon fra drakter og draktdeler i museumsmagasiner. «Helt fremragende er evnen til å ta vare på detaljrikdommen og vitaliteten i det hun finner. Hun klarer som få å føre sine ideer inn i vår samtid, gjennom moderne rasjonell produksjon og til et møte med markedet, med ideenes essens i behold», uttaler juryen. Den fremhever også Solveig Hisdals «forbilledlige» fotografering av sine klær, til den visuelle markedsføringen av Oleana.

Solveig Hisdal stiller nå ut et bredt spekter av sine arbeider i Norsk Forms lokaler i Oslo.

Kulturredaktørens utvalgte

Nyhetsbrev Jens Kihl er kulturredaktør i Bergens Tidende og gir deg hver torsdag de beste sakene fra kulturverdenen.
Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. – Brann leder fortjent til pause

  2. – Jeg kan aldri gå noe sted uten å få blikk eller bli hvisket om

  3. Mann hentet opp etter speedriding-ulykke i Voss

  4. «Homofili er ikke ideologi – det er slik en er skapt»

  5. PST-sjefen sier de har bestemte mennesker i kikkerten

  6. Norges Bank brøt loven – selskap tapte kontrakt på 35 millioner kroner