Fare for kaos i Gamle Bergen

Hva får bergenserne til å gå mann av huse? 1) Nokke ekte, patriotisk bergensk. 2) Helge Jordal i storform. Derfor er det fare for kaos i Gamle Bergen.

Publisert Publisert

FINN BJØRN TØNDER

EIRIK BREKKE (foto)

For nå er alt klappet og klart for ellevill bergensk humor og historie i et Stig Holmås-stykke ingen har sett oppført. Og Helge Jordal er virkelig i storform som smeden Finnvald i «Hvem har tatt min venstre sko?».

Forfatteren Holmås lo så han hikstet da Jordal ga blaffen i manus og improviserte som en gal til ære for pressefotografer i Gamle Bergen i går. Og de sprudler, Yngve Seterås som Vekteren og Rosalind Johannesen som Madam Felle, også. Ikke rart direktør Tryggve Fett i Gamle Bergen og ildsjelene i Vestlandske Teatersenter gnir seg i hendene. For mye kan tyde på at det blir folksomt i Gamle Bergen fra 4. juni og 10 dager fremover.

Innvandring ikke nytt

— Jeg vet ikke helt om jeg vil kalle det en komedie. Men samtidig er det jo meningen at det skal være morsomt. Jeg har ikke noe påtrengende budskap, men det ville gledet mitt hjerte om publikum kanskje oppfattet mitt poeng om at innvandring til Bergen slett ikke er noe nytt, sier Stig Holmås til Bergens Tidende, og bekrefter at manus er skrevet på rim.

BT har sluppet nyheten om vandreteaterforestillingen før. Den som begynner med at smeden Finnvald våkner opp i bakrus og oppdager at hans venstre sko er borte. Og så starter han jakten og møter en hel rekke typer du kjenner fra bergenshostorien: Madam Felle, Vekteren, Gjest Baardsen, erkebergensere, striler, sunnfjordinger, hollendere, tyskere og andre.

— Jeg gir egentlig blaffen i tid. For mange av disse typene levde jo ikke samtidig, sier Holmås.

— Og den grusomme tannlegen måtte jeg jo gjøre til østlending, humrer han.

Finnvald var ekte

— Smeden Finnvald levde virkelig i Bergen på 1800-tallet. Men jeg vet ikke så mye om han. Ikke utenom at han også var innvandrer. Fra Skåne, forteller Holmås.

— Men i stykket gjør jeg han til ekte bergenser, sier Helge Jordal, som slett ikke frykter å ha publikum for tett på seg der han må vandre blant dem gjennom hele forestillingen. - Eneste problemet jeg ser med vandreteater er været. Hvis det ikke er bra altså, sier Helge Jordal.

— Men spilleperioden fra 4. juni er jo den beste værmessig i Bergen, sier Yngve Seterås, forvandlet til Vekter og forteller i stykket.

Vestlandske Teatersenter

Det er Vestlandske Teatersenter som skal ha æren for at Tryggve Fett nå har håp om et årlig, ekte bergensk vandreteater der ute mellom de gamle bergenshusene. De hyret Holmås. De slet med å få økonomien på plass. Men de klarte det, og over påske er prøvene i full gang.

— Det blir bare plass til 200 tilhørere på hver forestilling. Så vi frykter det kan bli kaotiske tilstander, sier regissør Steinar Thorsen. Men verken han, Holmås eller Jordal vil røpe om Finnvald til slutt finner den forsvunne venstreskoen. De vil imidlertid mer enn gjerne fortelle at 17 barn fra teatersenteret er med, at fire statister er det samme, og at Helga Golten også står på rollelisten. Dessuten er feieren i stykket helt ekte. Feier, altså, med navn Rolf Olsen. Og så skal barna vise oss tablåer fra bergenshistorien. Jo, bergenserne kjenner nok sin besøkelsestid fra 4. juni...

SKOMANGEL: Hvem søren har tatt Helge Jordals venstre sko? Det lurer Vekteren Yngve Seterås (t.v.) og Rosalind Johannesen som Madam Felle på. Det er forresten ikke Jordal som har mistet skoen, men smeden Finnvald i Jordals skikkelse. Kaotisk blir det uansett. Og gøy. Foto: Eirik Brekke

Publisert