Ibsen erstatter Clear Channel

Så mye som femti bergenske busskur kan bli utsmykket med Ibsen-inspirert kunst i det store minneåret 2006. Noe kan også bli av permanent karakter - men først må finansieringen ordnes.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Daglig leder Siri Meyer i den bergenske Ibsen-komiteen forteller begeistret om prosjektet som skal lyse opp byens utskjelte busskur. Bergensbaserte MAS: Museum of Affect and Structure, bestående av kuratoren Malin Barth og billedkunstnerne Anne Szefer Karlsen og Sissel Lillebostad, vil invitere 30 kunstnere til å skape noe med utgangspunkt i «Peer Gynt».

Hvis nå bare planene lar seg finansiere.

— Vi har søknader inne, men vet ikke hvor mye vi eventuelt kan få i støtte, sier Meyer. Hun forteller at prosjektet er budsjettert til 250.000 - 300.000 kroner.

Initiativtakerne ser «Peer Gynt» som et mulig bilde av nasjonen Norge og vil bruke det som redskap til å undersøke sider ved samtidens sosiale, politiske og kulturelle miljø uten å komme med ferdiglagde konklusjoner.

«Ibsen mens du venter»

Er det mulig å se for seg at vi har noen fellesprosjekt i dag? Hva betyr det å delta og ta ansvar? Dette er noen av spørsmålene som stilles, og tanken er at kunstnerne som blir med skal utfordres til å lansere et vell av forskjellige svar. Gjerne også motspørsmål.

Ved å skape det som kalles et stedsspesifikt kunstprosjekt i utvalgte busskur, vil man ta del i en samtidig diskusjon om det offentlige rom i Bergen. En slags videreføring av Clear Channel-debatten.

Ifølge prosjektbeskrivelsen, får hver av de 30 kunstnerne ansvar for ett eller to skur. Utgangspunktet for arbeidene er et tekstutdrag fra «Peer Gynt». Man tenker seg også at det skal være mulig å lese en sammenheng fra busskur til busskur, ved at en akt av stykket skal kunne oppleves som en fysisk «løype», for eksempel at første akt dekkes ved hjelp av busskurene fra Bergen sentrum til Åsane.

På Henrik Ibsens fødselsdag, 20. mars, håper initiativtakerne å kunne åpne det som er gitt navnet «Ibsen mens du venter». De ser for seg at kunstverkene skal stå i busskurene i en periode på ti dager.

Men det kan være aktuelt å la noen kunstverk bli stående, som permanent utsmykning. Det krever imidlertid ekstrafinansiering, både til produksjon og vederlag til kunstnerne. Demonterbare verk fjernes når markeringen er over. Veggmalerier og liknende vil det bli søkt om permanent oppholdstillatelse for. Så blir det opp til busskureierne - Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune eller Mesta - å avgjøre deres skjebne.

Eget busskort?

MAS-trioen vil også engasjere GAIA og HSD i planene sine. De ønsker at det skal kunne utstedes et spesielt busskort for det aktuelle tidsrommet, slik at interesserte «kunstreisende» kan få med seg flest mulig stoppesteder på den gyntske ferden.

Ikke skal det bli vanskelig å finne frem, heller, for busskurene vil bli utstyrt med en gjenkjennelig visuell markør. Disse skal være godt synlige fra bussen, men uten å påvirke det enkelte kunstverket. Publikum vil også få informasjonsmateriale som forbinder busskurene med hverandre, det aktuelle tekstutdraget samt informasjon om kunstneren og prosjektet som helhet.

Det er ikke tilfeldig at «Peer Gynt» ble valgt som grunnlag for denne spenstige ideen. Peer er en del av vår nasjonale arv, som de aller fleste av oss har et forhold til. Mange har lest stykket på skolen, noen har også fått med seg oppsetningen som har gått på DNS i hele høst.

Publisert
 1. Litteratur
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les videre

 1. Lover løsning for Ibsen-materialet
  Rektor Sigmund Grønmo ved UiB forsikrer at Teaterarkivet vil bli tatt hånd om på en god måte, og at Ibsen-materialet…

  Les hele artikkelen

IBSEN MENS DU VENTER: «Se, det fikk fanden fordi han var dum og ikke beregnet sitt publikum». Det er ett av flere aktuelle Ibsen-sitater som kan være utgangspunktet for kunstnerne som inviteres til å lage Ibsen-kunst i bergenske busskur. Dersom planene blir realisert.

BT anbefaler

Politiet har fått flere tips etter dødsulykken

Flere trafikanter, som så den omkomne mannen gå langs veien, har kontaktet politiet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Disse tunnelene er nattestengt denne uken

 2. Philippe (13) fikk klar beskjed på vinterferien: – Reis hjem

 3. Franske Guillaume har fast jobb og leilighet i Bergen. Nå nektes han innreise.

 4. Hun har forberedt seg i ni måneder. Men Marit Bjørgen er ikke sikker på om hun er sterk nok.

 5. Heftig satsing i Bergen: – Alle vil få sjokk

 6. Silje og barna skulle på vinterferie, men toget dukket aldri opp. Vy legger seg flat.