Renberg og Ullmann nominert til Brageprisen

Tore Renbergs «Kompani Orheim» og Linn Ullmanns «Et velsignet barn» er to av bøkene som er nominert til årets Bragepris.

Kari Fauskanger

Den tredje skjønnlitterære boken for voksne er Marita Fossums «Forestill deg». Alle de tre bøkene utgitt på Oktober Forlag.

«Kompani Orheim» er en oppvekstroman fra Stavanger på 80-tallet og er Renbergs andre bok om Jarle Klepp, som vi møtte første gang i «Mannen som elsket Yngve». «Romanen utmerker seg ved et godt innblikk i menneskelige relasjoner», heter det i juryens begrunnelse. Linn Ullmanns roman er hennes største til nå. Det er en fortelling om en kompleks familie der ubearbeidede hendelser i barndommen preger de forskjellige personenes liv og relasjoner. «Med sjeldent talent maner hun fram et intenst ubehag under den idylliske overflaten», skriver juryen. «Forestill deg» er Marita Fossums tredje roman. Den forteller historien om et vakkert mor-datter-forhold. «Med Forestill deg viser Fossum seg som en utsøkt stilis», mener barge-juryen.

Brageprisen deles ut i fire katgorier. I tillegg til skjønnlitteratur deles det ut priser til beste barne— og ungdomsbok, fagbok og en åpen klasse som varierer hvert år. I år er det tegneserier som blir tilgodesett med en pris i denne klategorien. De nominerte tegneseriene er Christopher Nielsen «Uflaks», Mette Hellenes «Kebbelife : et år med Tjukken» og John Arne Sæterøys, Jason, «La meg vise deg noe».

Professor i religionshistorie, bergenske Gro Steinsland, er nominert i kategorien faglitteratur. Boken hennes heter «Norrøn religion. Myter, riter, samfunn». I samme kategori er Odd Karstein Tveits «Krig og diplomati. Oslo - Jerusalem 1978-96» og Dag Undliens «Din uNiKe Arv. Genetikk og helse» nominert.

I den siste kategorien, barne- og ungdomslitteratur kjemper disse tre om prisen:Torun Lian,«Adam den tredje i fjerde», Maria Parr, « Vaffelhjarte» og Arne Svingen, «Svart elfenben» nominert.

Brageprisen deles ut i Gamle Logen i Oslo 17. november kl. 17.