Blir det Spellemann på Aurora i år og?

I helgen kan du gå på Bergens første konsertløse musikkfestival, finne ut hva som er verdens viktigste bøker og følge bergensbølgen live på bt.no.

Publisert Publisert

VANT: I fjor vant Aurora to priser på Spellemannprisen: For årets nykommer og Gramostipendet. I år er hun nominert til årets musikkvideo, årets album og årets popsolist. Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

FESTIVAL: Finn roen på lavmælt musikkfestival

FØRSTE GANG I BERGEN: Når festivalen Off The Page arrangeres i Bergen for første gang, er skuespiller og musiker Anders Danielsen Lie blant gjestene. Han skal diskutere forskjellen på skuespillerkroppen og musikerkroppen med komponist Eivind Buene. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Hva: Festivalen Off The Page

Hvor: Landmark

Når: Fredag og lørdag

Hvorfor: Off The Page er en musikkfestival etter Egil «Drillo» Olsens smak. Det er nemlig en musikkfestival uten musikk – eller i hvert fall uten konserter – noe som skulle passe en musikkskeptiker som den tidligere landslagstreneren.

Les også

Les også: Mens du spiste frokost, skjedde dette på et utested i Bergen

Nå er likevel Off The Page en festival full av musikk. Men istedenfor artister som står på scenen og spiller gitar eller digitale panfløyte, får vi samtaler om ideene bak musikken. Festivalen ble startet da grunnleggerne av det engelske musikktidsskriftet The Wire fant ut at de skulle fremføre et nummer av bladet live. Resultatet ble en festival for diskusjon og refleksjon rundt musikk – og da spesielt musikkfeltets mer eksperimentelle sjangre.

Når Off The Page denne helgen arrangeres i Bergen for første gang, dukker blant andre Stephen O’ Malley, kjent fra Sunn O))), skuespiller og musiker Anders Danielsen Lie og lydhistoriker Sarah Angliss opp. Lørdag ettermiddag er det musikkmarked, og festivalen vil også vise gratis film. Blant annet en dokumentarfilm om kambodsjansk protestrock under Røde Khmer.

Kanskje festivalen ikke er noe for «Drillo» likevel.

av Kjetil K. Ullebø

LITTERATUR: Finn ut hva som er i kanonen

FEIRER HUNDRE: I anledning hovedbiblioteket i Strømgatens 100-års jubileum, lanserer de sine hundre viktigste bøker. Foto: Odd Mehus

Hva: Bergen Offentlige Bibliotek lanserer en såkalt kjernesamling med deres viktigste bøker

Hvor: Bergen Offentlige Bibliotek

Når: Torsdag 18.00

Hvorfor: I kulturens verden betyr «kanon» noe sånt som «rettesnor», «forbilde» eller «regel». Ordet kommer fra det antikke Hellas, og da kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på tampen av det herrens år 2016 sa at han ville ha en statsautorisert kulturkanon, ble det bråk.

Les også

Les også: Høy temperatur om fråtsing og forfatterforakt

Det hindrer imidlertid ikke Bergen Offentlige Bibliotek å gjøre noe lignende. I forbindelse med at bibliotekbygget i Strømgaten i år fyller 100 år, lanserer de sin «kjernesamling» – sin kanon. De ansatte har diskutert seg frem til 100 bøker som skal vies ekstra plass og oppmerksomhet i jubileumsåret – bibliotekets 100 viktigste bøker om du vil.

Torsdag blir det avdukingsfest med forfatter Henning Bergsvåg, kritiker Margunn Vikingstad og postdoktor ved UiB, Frode Helmich Pedersen, som skal diskutere seg frem til om bibliotekets samling på 100 bøker er god nok. Denne gjengen er ikke kjent for å lade kanonen med løskrutt i slike sammenhenger, så dette kan sikkert bli både høylytt og interessant!

av Kjetil K. Ullebø

KONSERT: Ta en tur ut i verdensrommet

GOD STEMNING: I sommer var bergensbaserte Verdensrommet med å vinne «Indiemusikernes fotballcup» (her sammen med Emir Hindic fra Sushi X Kobe). Fredag har de slippefest for EP-en «Problem». Foto: Robert Nedrejord

Hva: Slippfest med Verdensrommet

Hvor: Kvarteret

Når: Fredag 27. januar 22.00

Hvorfor: Verdensrommet har siden de ble startet av Andreas Høvset og Vetle Junker på gutterommet i Skien i 2012, spilt på både Bylarm og Hovefestivalen.

De har tidligere høstet god kritikk for det eksperimentelle lydbildet av indie, hiphop og jazz i Morgenbladet, Gaffa, Refinery29 og The Guardian. Nå har de sammen med Vibbefanger sluppet EP-en «Problem» som signaliserer en endring i lydbildet mer inspirert av popmusikk og R’n’B, men fortsatt like eksperimenterende.

Les også

Myke, behagelige Verdensrommet

BTs musikkanmelder sier at Verdensrommet med «Problem» dupper rundt litt et sted i skjæringspunktet mellom Gurus Jazzmatazz-utgivelser og tilbakelent chillout housemusikk.

Lørdag inviterer de til slippfest hvor den 17 år gamle singer-songwriter Boy pablo varmer opp. Boy pablo er på kort tid blitt ett av Bergens unge stjerneskudd og var den første og yngste som ble booket av bransjefestivalen «Vill Vill Vest».

Les også

Bergensartistene 9 Grader Nord og Boy Pablo har vunnet stipender, egen klubbkonsert og opptreden på neste års Bergenfest.

På inngangslåten til «Problem» gjester Eirik Aas fra Hester V75, og dj-duoen Mato Grytten sørger for musikk ut i de sene nattetimene.

Av Ingrid Marie Vikhammer Sandvik

TV: Plingfest!

DEBUTANTER OG VETERANER: 21 år gamle Aurora, som vant spellemannprisen for beste nykommer i fjor, har fått tre nominasjoner til årets Spellemannpris. I denne sammenhengen er det veteranene i Ausekarane som er for for debutanter å regne. Foto: SIRI ØVERLAND ERIKSEN, RUNE SÆVIG, EIRIK BREKKE OG HÅVARD BJELLAND.

Hva: Spellemannprisen

Hvor: NRK

Når: Lørdag fra 20.55

Hvorfor: I år har bergensartister fått hele 17 nominasjoner til årets Spellemannpris. På listen over nominasjoner står navn som Aurora, Kygo og Alan Walker, men også Ausekarene, Vilde Tuv og Abbath.

Og, når det nå er duket for bergenshalloi på Sentrum Scene i Oslo, hvorfor ikke gjøre en fest ut av det i de bergenske hjem?

Reglene for den tenkte plingfesten er enkle:

Hver gang en bergensartist er nominert, må man drikke.

Dette betyr at når det skal deles ut pris i kategoriene «jazz», «barnemusikk» og «klassisk», er det lurt ta seg en matbit og en tur på toalettet, men når de nominerte i kategorien «årets popsolist» leses opp, må dere altså drikke tre ganger: for Aurora, Kygo og Bendik.

Husk å spise nok og drikke rikelig med vann. Lykke til!

PS: Følg med på vår livedekning av Spellemann på bt.no på lørdag!

av Guro H. Bergesen

KUNST: Tør å prøve samtidskunst!

KUNSTENS HÅND: På utstillingen «Road to Victory», kan du blant annet se denne hånden. Hva det går i med hånden, kan du kanskje finne ut når kunstneren selv forteller om utstillingen lørdag. Foto: Hordaland Kunstsenter

Hva: Omvisning i nyåpnet utstilling

Hvor: Hordaland kunstsenter

Når: Lørdag fra 12.00

Hvorfor: Årets første hovedutstilling ved Hordaland kunstsenter er det Antonis Pittas som står bak. Utstillingen, som har fått navnet «Road to Victory», springer ut av et samarbeid om en bokutgivelse med samme navn. Boken og utstillingen utgjør et gjensyn med et toneangivende verk av utstillingsarkitekt Herbert Bayer.

Les også

Axel Vindenes vil inn i kunsthistorien

I 1942 designet Bayer utstillingen «Road to Victory», som ble vist på The Museum of Modern Art i New York. Utstillingen viste en, ifølge programteksten, «svært estetisert og feirende representasjon av USAs rolle i andre verdenskrig».

Les også

– Det første som møter meg er en mann full av vorter og byller

Utstillingen åpner offisielt fredag. Og selv om utstillingsåpninger absolutt kan være gøy, er denne ukens anbefaling heller rettet mot dagen derpå, lørdag. Da kan man nemlig få en omvisning av kunstneren selv, helt gratis.

av Guro H. Bergesen

Publisert