Flere titalls kontoer på Twitter som hevder de representerer IS, har denne uken publisert groteske drapstrusler til den fransk-marokkanske journalisten og hennes mann.

—  To personer skal være arrestert og avhørt av den marokkanske anti-terror brigaden i forbindelse med truslene, sier Zineb El Rhazoui på telefon til BT søndag. Hun var da -akkurat kommet tilbake til Paris fra USA. Torsdag holdt hun foredraget «Hvem er Charlie?» på en konferanse om ytringsfrihet på University of Chicago.

— Bortsett fra jetlag, er jeg svært fornøyd. Fremmøtet var overveldende stort, og diskusjonene svært interessante med Chicago-studentene.

De nødvendige sikkerhetstiltak var på plass, og det hele var godt organsisert.I BT 12.01 ga El Rhazoui en sterk og personlig skildring av den helt unike idealismen og samholdet i Charlie-redak-sjonen. Denne og andre uttalelser til pressen samt jobben i Charlie Hebdo, et liberalt syn på Islam og brennende engasjement for religionsnøytralitet, har de siste ukene fremprovosert stadig mer sjikane mot henne. Den siste uken har hetsen gått over til alvorlige, grove trusler mot den fransk-marokkanske journalisten og menneskerettsforkjemperen.

Mer enn fatwa

#Plikt til å drepe Zineb El-Rhazoui for å hevne profeten og #Finn Zineb El-Rhazoui og drep henne, er arabiskspråklige emneknagger som har tatt av på Twitter den siste uken.

— Dette er faktisk mer enn en fatwa. Ikke bare oppfordrer de til å drepe meg. De får regelrett det å drepe meg til å fremstå som et påbud, sier El Rhazoui, som selv har studert Koranen i mange år i sitt hjemland Marokko.

Stadig leser hun nye trusler mot seg selv og ektemannen, den marokkanske forfatteren og kronikøren Jawad Benaissi.

— Jeg vet ikke hva jeg skal ha gjort mot profeten, sier Charlie Hebdos religionssosiolog med en oppgitt mine. Bedre enn de fleste av oss, vet hun at slike trusler ikke er til å spøke med. Eller, kanskje kan en ekte Charlie faktisk spøke selv med slike trusler mot egen person. Dessverre er imidlertid oddsene store for at avsenderne kan mene alvor.

Vil knuse hodet

— De påkaller det de kaller sine isolerte løver i Frankrike og Marokko. Det er i virkeligheten snakk om en gjeng idioter som vil prøve å drepe meg.

— Om de ikke har kuler eller eksplosiver, anbefales eksempelvis å isolere meg, og knuse hodet mitt med steiner. De foreslår også å sette fyr på meg eller eventuelt hjemmet mitt, sier hun.

El Rhazoui holder hodet høyt, og blikket er åpent. Hun prater fritt, og henvender seg direkte til sine potensielle bødler via BFM TVs kamera, og sier:

— Dere får bare komme, gutter! Jeg rokker meg ikke. Videre til intervjueren, spør hun:

— Og om de så skulle klare å drepe meg, hva i all verden er det de slåss mot?

Politibeskyttelse

— Zineb fikk umiddelbart forsterket politibeskyttelse da hun meldte fra om truslene. For Benaissi i Marokko brukte myndighetene der noe mer tid på å få alt på plass, men nå er også han i sikkerhet. Han planlegger uansett å komme til Frankrike nå, sier administrerende direktør Marika Bret i Charlie Hebdo på telefon til BT.

Som den nye redaktøren i Charlie Hebdo, Laurent Sourisseau, alias Riss, har El Rhazoui og mannen levd med daglige trusler siden terroren i Paris. Tegneren Riss har tatt til blyanten igjen på tross av en hardt skadet høyre skulder.El Rhazoui fikk selv ingen fysiske skader. Hun var nemlig i Marokko den januardagen arbeidsplassen hennes ble angrepet.

Verken Riss eller El Rhazoui ser ut til å vike en tomme fra sine engasjementer. De har ikke gått i dekning. Begge jobber fortsatt for Charlie Hebdo.

Massiv støtte

Støtteerklæringene til El Rhazoui og mannen er mange i media og på sosiale nettverk. En helt ny støtte-gruppe på Facebook har nesten 2000 medlemmer. Internasjonal Journalistforening (IFJ), samt det europeiske, franske og marokkokanske presseforbund har fordømt det de kaller «oppfordring til drap» og «et angrep på ytringsfri-heten». Sammen anmoder de om solidaritet med paret i en pressemelding:

I dag er Zineb El Rhazoui og hennes mann målskiver… Drapstruslene kommer kun uker etter massakren i Paris mot Charlie Hebdo, og rett etter angrepene i København. Vi ser at pådriverne bak hatmeldingene ikke har lagt fra seg sine våpen…

— Siden jeg har sittet på fly fra Chicago til Paris siste døgnet, har jeg ikke fått sjekket alt skikkelig enda, men de truende emneknaggene skal nå være fjernet av Twitter, sier El -Rhazoui avslutningsvis til BT.