Redder biblioteket på Landås

Stopper alle kulturkutt og freder biblioteket på Landås.

Publisert Publisert

SNUR MINUSER: Kulturbyråd Julie Andersland reverserer forrige byråds forslag til kutt i kulturbudsjettet i Bergen. Min hovedprioritering er å prøve å snu minusene fra det forrige byrådet. Nå blir budsjettet liggende omtrent som før. Det er et skritt i riktig retning, sier hun. Foto: Rune Nielsen

  • Bodil Garvik
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Det er ingen hemmelighet at prioriteringene det forrige byrådet gjorde på kultur, ikke er forenlige med mine prioriteringer. Det var krise for kulturlivet slik det var foreslått. I dette budsjettet har vi klart å reversere kuttene på 2,9 prosent for kultur som Frp og Høyre foreslo i sitt budsjett, sier kulturbyråd Julie Andersland (V).

Dermed slipper flerfoldige små og stor kulturinstitusjoner og kulturutøvere i Bergen å få kutt i sine kommunale tilskudd, slik det lå an til ved forrige budsjettforslag, og som totalt utgjorde 8,5 millioner kroner. Blant disse er Bergen Kulturskole, som var foreslått kuttet med 2 millioner kroner. Også filmfeltet slipper unna kutt. Men noe mer får de ikke av dette byrådet.

Det forrige byrådets forslag til kulturbudsjett for 2016, utløste harme og opprør fra mange kulturaktører i Bergen. I front stod Haakon Thuestad, direktør i kunsttriennalen Bergen Assembly. Nå hilser han den nye linjen velkommen.

Les også:

— Det er jo en gledelig nyhet, og det eneste fornuftige at disse meningsløse kuttene ikke blir noe av. Vi ser frem til at det nye byrådet skal få kunstplanen på riktig spor igjen, sier Thuestad.

"Bibliotek er viktig for meg"

Byrådet går også inn for å bevare det nedleggingstruede biblioteket på Landås.

— Bibliotek er veldig viktig for meg, sier hun.

Ved Landås filial av Bergen Offentlige Bibliotek tar avdelingsleder Åshild Sæle signalene om at filialen er reddet med stor glede.

— I tilfelle dette stemmer er det en kjempelettelse, og en seier for noe vi tror på. Vi har fått bevis på at biblioteket er viktig for Landås og hele bydelen. Engasjementet som har vært i høst har mobilisert alle aldersgrupper. Biblioteket betyr så mye i hverdagen og i livene til folk, sier Sæle, som varsler feiring hvis biblioteket er reddet.

— At vi kommer til å markere dette er helt sikkert.

Også aksjonistene for Landås-biblioteket er glade, sier initiativtaker til aksjonistgruppen, Laila Melkevoll (Sp) .

Les også:

Les også

Kulturby? Kjøss katta!

— Dette er veldig gode nyheter. Jeg forstår det sånn at kulturbyråden vurderer alternativ lokalisering. Da er det viktig at hun lytter til oss som er brukere. Jeg mener at Landåstorget er en egnet lokalisering, sier hun.

Skal evaluere Ungdomshuset 1880

Hun poengterer at å droppe de foreslåtte kuttene likevel ikke betyr mer satsing på kultur i Bergen fra det nye byrådet.

-Jeg skulle jo ønske å styrke disse feltene. Men vi vet jo at budsjettet ikke kommer til å være godt neste år heller. Derfor er det viktig å viderutvikle kulturbyen Bergen i dialog med kulturlivet selv, sier hun.

Blant kuttene forrige byråd foreslo var Ungdomshuset 1880 i Domkirkegaten. Forslaget var å desentralisere ungdomshuset, til stor protest fra brukerne.

— Forrige byråd ville legge det ned fra 2017. Vi vil ikke legge det ned prompte. Det viktigste er å sikre et godt tilbud til de unge. Men huset de har nå manger for eksempel heis for funksjonshemmede. Vi vil evaluere ungdomshuset i dialog med ungdommen, og der er Ungdommens bystyre viktig. Ungdomshuset 1880 skal være en bydekkende tjeneste, sier Andersland.

Forrige byråd ga ingen opptur for kulturhusplanene i Åsane og Fyllingsdalen. Den nye kulturbyråden gir heller ikke noe umiddelbart løfte.

— Der må jeg innrømme at vi ikke har konkludert. Det som skjer i Fyllingsdalen henger sammen med idrett, og vi må finne ut hva som skjer der først. I Åsane er et arbeid satt i gang, men investeringsbiten i dette er ikke endelig avklart, sier hun.

Vil snakke med kulturaktørene

Ny byarena på Nygårdstangen er heller ikke noe Andersland vil si mye om nå.

— Byarena er også en sak som omfatter flere byrådsavdelinger, og vi har ikke diskutert den saken i byrådet. Dette vil omfatte både byutvikling, idrett og selvsagt kultur, så der har verken jeg eller resten av byrådet konkludert. Men vi skal komme i gang med å diskutere dette raskt, lover hun.

Julie Andersland satser på å ha god kontakt med aktørene i sitt fagfelt, sier hun.

— Jeg merker at kulturlivet etterspør dialog. Jeg prøver nå å samle aktørene innen samme felt til felles møter, for å bli kjent, høre hva som rører seg der ute, og å finne ut hvordan vi kan løse ting sammen. Det er ikke alltid det er penger det handler om - kommunen har også funksjoner som døråpner og tilrettelegger. Men det er ikke mulig å innfri alle ønsker. Alle har gode prosjekter de ønsker penger til, men vi har stram økonomi. Derfor er det viktig å finne en retning sammen med kulturlivet.

Vil se hele budsjettet

Leder i bystyrets komite for finans, kultur og næring, Martin Smith-Sivertsen, avstår fra å kommentere det nye byrådets beslutning om å reversere kuttene.

— Det vil alltid være behov for penger til kulturinstitusjonene, men sett fra vårt ståsted, må vi se helheten i deres budsjettinnstilling før vi kan kommentere. Det interessante er hvordan de finansierer disse økningene, sier Smith-Sivertsen.

Julie Andersland medgir at det nye budsjettet ikke er optimalt.

— Dette er krevende, for det er et stramt budsjett. Det er derfor ikke rom for nye satsinger. Men kultur-Bergen er en av våre viktigste merkevarer. Kultur er viktig i seg selv, men også som næring, ved at kultur genererer arbeidsplasser, ikke bare innen kultur, men også innen reiseliv, restaurantbransjen og opplevelsesbransjen. Kultur er ikke bare en salderingspost i trange tider.

Publisert