1,4 millioner så Carl Espen

NRK og TV 2 vant hver sin dag i TV-helgen.

Publisert: Publisert:

POPULÆR: Carl Espen endte på en respektabel 8.-plass i Grand Prix-finalen lørdag. Nærmere 1,4 millioner nordmenn fikk med seg sendingen. Foto: Arkiv

Halvor Ripegutu

1.377.000 personer så finalen i Eurovisjon Song Contest på NRK lørdag, ifølge tall fra TNS Gallup. Det er en seerandel på svimlende 77,4 prosent.

Dermed var det ingen tvil om hvilken kanal som vant tv-kampen lørdag. NRK1 s andel var på 54,1 prosent.

— Eurosong er et kjempeevent, og dette er formidable tall, helt på linje med vinter-OL og når Norge er i fotball-VM, sier Kristian Tolonen, analysesjef i NRK.

Mest sett

1,4 millioner er omtrent midt på snittet for seing på Eurosong. To ganger har finalene blitt sett av over to millioner seere i snitt. Det skjedde da Aleksander Rybaks «Fairytale» vant i 2009 og finalen i Oslo spektrum i 1996.

I årene der Norge ikke er med, har seertallene vært nede på rundt 500.000.

Bedre i fjor

Årets finale nådde toppen med tanke på seere like før midtnatt lørdag med 1,58 millioner seere.

Finalen i fjor ble sett av nesten 100.000 flere, men Tolonen mener dette beror seg på tilfeldigheter.

— Det er så liten forskjell at det ikke legger vekt på. Det var 30.000 som så på nett og 60.000 på NRK3, så det forklarer nok også mye. Dessuten var Eurosong 18. mai i fjor, som trolig er en bedre dato for oss, sier han.

Vant fredagen

TV 2 var sjanseløse lørdag, men til gjengjeld gjorde de det meget skarpt fredag, og var takket være Gullruten og Norske Talenter klart største kanal denne dagen med samlet markedsandel på 35 prosent.

706.000 så TV-bransjens store prisutdeling Gullruten fra Grieghallen. Det tilsvarer en markedsandel på 53,4 prosent.

Det er et fall på nesten 80.000 sammenliknet med i fjor, men kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 er likevel fornøyd.

— I fjor gikk Gullruten på lørdag, og da blir det flere seere, men vi var nødt til å forskyve programmet på grunn av Eurosong. For seerne ville det være veldig dumt å legge de programmene på samme dag, sier han.

Publisert:

VINNER: Transpersonen Cochita Wurst stakk av med seieren.