Monika Schelander og «Historier om fattigdom» vant prisen for «Årets debattant»

Debattserien «Historier om fattigdom» er blitt lest av rundt 1,3 millioner mennesker.

Publisert Publisert

STOLT: Monika Schelander sto frem med sin egen historie om fattigdom i høst. Torsdag vant hun prisen for «Årets debattant». Foto: Rune Sævig

Torsdag kveld er auditoriet på Litteraturhuset nesten fullsatt og klart for den femte kåringen av «Årets debattant».

Kåringen arrangeres av Bergens Tidende og hedrer byens debattanter for innsatsen med priser i forskjellige kategorier.

Jurymedlemmene Anne Lise Fimreite og Joar Nicolaysen var begge enige i at det i år har vært et høyt nivå på debattantene:

– Det har vært mange gode og unike tekster, sier Fimreite.

– Kom uventet på

Debattåret 2019 kan oppsummeres med ord som «Vy», «Bybanen» og «bompenger». Samtidig preget et annet tema debattåret 2019: Fattigdom.

Årets gjeveste premie gikk til Monica Schelander og debatt- og artikkelserien «Historier om fattigdom», som vant prisen for «Årets debattant».

– Prisvinneren ga en stemme til en gruppe vi sjelden hører i samfunnsdebatten, sa jurymedlem Anne Lise Fimreite, da hun leste opp begrunnelsen.

1,3 millioner lesere

Monika Schelander sa fra scenen at prisen kom uventet på henne:

– Det er de som har stått frem som har utfordrende hverdager, og det er en ære å ta imot denne prisen på vegne av alle som har tatt til ordet i denne saken, sier Schelander.

I «Historier om fattigdom» forteller bergensere om hjemløshet, inkassovarsler og opplevelsen av å være nederst på rangstigen.

Serien har bestått av rundt 50 artikler og debattinnlegg, og er blitt lest av rundt 1,3 millioner lesere, fortalte debattleder i BT, Liv Skotheim, fra scenen.

Årets enkeltinnlegg

Schelander var ikke den eneste debattanten som ble hedret torsdag kveld.

Bussjåføren og studenten Raphael Olande vant prisen for «Årets beste enkeltinnlegg» for innlegget «Norges fattigdom er mangelen på relasjoner».

Olande retter fokus på mangelen på relasjoner i Norge, og hvor dårlige nordmenn er til å ta kontakt med andre mennesker rundt seg.

MANGLER RELASJONER: Raphael Olande vant prisen for årets enkeltinnlegg for sitt innlegg «Norges fattigdom er mangelen på relasjoner» Foto: Rune Sævig

Olande forteller at han ble overrasket over responsen på leserinnlegget:

– Både kolleger og passasjerer har tatt kontakt etter at innlegget ble publisert. Det er to passasjerer som har snakket med meg, og én av dem var fra Brasil, sier bussjåføren til latter fra salen.

Årets unge stemme

Simran Sophia Skulberg de Souza gikk seirende ut av kåringen av «Årets unge stemme».

Hun var syk og kunne ikke møte, men sa i en video at hun har opplevd mye god støtte, men også krass kritikk etter at hun skrev et innlegg om hvordan klimaforkjempere blir møtt av latterliggjøring fra voksne.

– Denne prisen har gitt oss et stort løft, sa Souza.

Årets politiker: Trym Aafløy

I år fikk FNB-politiker Trym Aafløy prisen for «Årets politiker».

– Ingen politiker på Vestlandet har preget debatten mer enn denne personen. Han har også inspirert tusenvis av andre til å debattere, sa BTs sjefredaktør Frøy Gudbrandsen, da hun leste opp juryens begrunnelse.

FNB-politikeren snudde bergenspolitikken på hodet høsten 2019, da Folkeaksjonen Nei til Bompenger (FNB) ble tredje største parti med 16,7 prosent av stemmene.

Fra scenen sa Aafløy at det viktigste er å være «Årets folkevalgte».

– Men jeg setter pris på denne prisen, la han til.

INSPIRERTE TIL DEBATT: FNB-politiker Trym Aafløy ble tildelt tittelen «Årets politiker». Foto: Rune Sævig

Årets debattstarter

I år mottok 44 kvinner fra Hordvik og Hylkje prisen for «Årets debattstarter».

Kvinnene skrev et innlegg om frustrasjonen de følte i møte med den ytre bompengeringen.

44 DEBATTANTER: 44 kvinner fra Hordvik og Hylkje mottok prisen for «Årets debattstarter». Foto: Rune Sævig

– Kostnadene ved den nye bompengeringen vil bli betydelige, spesielt for barnefamilier. Dette vil igjen kunne gi negative konsekvenser for livskvalitet og helse for oss som bor i dette området, skrev kvinnene i innlegget.

Publisert