Kritikere mener Kygo var feil vinner

— Når en kvinne er best, burde en kvinne vinne, sier musikkerjournalist i Aftenposten.

STORT: Kygo var ikke tilstede under lørdagens prisutdeling, men søtrene hans tok i mot kveldens gjeveste pris. - Ikke fortjent, mener flere kritikere. Scanpix

— Susanne Sundfør fikk tre priser, men ikke den aller gjeveste.Det ble feil på flere måter, skriver kommentator i Aftenposten Robert Hoftun Gjestad.

Flere var raskt ute med kritikk da Kygo stakk av med den gjeveste prisen under Spellemannsprisen lørdag.

Les også

Kygo til BT: Helt vilt!

Kommentatorer i både Dagbladet og VG mener tildelingen av prisen til Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, ble helt feil.

— Feil vinner

— Bør «Årets Spellemann» bytte navn til «Årets norgesreklame»?, spør Dagbladets kommentator Sandeep Singh.

Singh skriver blant annet at «Spellemann»-juryen har latt internasjonale strømmetall gjøre jobben deres.

VGs kommentator Stein Østbø skriver i sin kommentar Kommersens triumf: – Kyrre Gørvell-Dahll–Kygo–er kanskje Årets Spellemann, men Susanne Sundfør er definitivt årets store artist.

— Ikke ett vondt ord om ferskingen Kyrre Gørvell-Dahll, alias DJ, artist og produsent Kygo. Han har hatt et ellevilt musikkår, ikke minst på Spotify og i verdens største marked USA, og oppfyller alle dagens krav for å bli Årets Spellemann, skriver Robert Hofthun Gjestad i Aftenposten.

Han mener likevel tildelingen av den gjeveste prisen for musikkåret 2015 blir helt feil.

— For veteranen Susanne Sundfør burde toppet sine tre priser i klassene popsolist, produsent og årets album med Årets Spellemann, av to opplagte grunner: Den musikalske kvaliteten og, unnskyld uttrykket, fordi hun er kvinne.

- En mannepris

Ifølge Gjestad er ikke fordelingen av Årets Spellemenn representativ for den norske musikkbransjen.

— Av 33 vinnere er det tre kvinner som har fått prisen. Susanne Sundfør har toppet karrieren med sine beste plate. Det hun har levert gjennom 2015 er det beste i året som har gått, sier Gjestad som omtaler prisen som en mannepris.

— Burde det være kjønnskvotering i Spellemannsprisen?

— Nei, men jeg synes det er merkelig at komiteen ikke benytter anledningen når de har en så sterk kandidat som Sundfør til vinne. Når en kvinne er best, burde en kvinne vinne.

- Absolutt fortjent

BergensartistenAnnie er helt uenig. På Facebook skriver hun:

facebook.jpg

— Det Kygo gjør er ekstraordinært

Musikkansvarlig i Bergens Tidende, Kjetil K. Ullebø mener kritikken av årets Spellemann er ufortjent.

— Det er vanskelig å komme på en norsk artist noensinne som har påvirket lyden av den internasjonale popmusikken like mye som Kygo har gjort i 2015. Skrur du på NRK P3, høres halvparten av artistene ut som Kygo. På den siste Justin Bieber-platen er det tydelig Kygo-inspirasjon. Med den utbredelsen hans musikk har hatt det siste året, hadde det nesten vært absurd om han ikke fikk prisen som Årets Spellemann.

Les også:

Les også

Aurora fikk sin første spellemannpris

Han legger til at han er stor tilhenger av Susanne Sundfør, men at artisten likevel ikke kan måles med det Kygo har utrettet.

— Hun har gitt ut en sterk plate og holdt fantastiske konserter rundt om i Norge. Det Kygo har gjort er derimot helt uvanlig – det er ekstraordinært, sier Ullebø.