Gatekunstnere fra Bergen møtte overlevende Charlie-journalist

Sterkt møte: Denne helgen er gatekunstnere fra BART i Paris-forstaden Vitry. De har to ærend. De har gitt sin gave til journalisten Zineb El Rhazoui fra Charlie Hebdo. Nå spraymaler de en lang betongvegg i ytringsfrihetens navn.

Publisert Publisert

FYLLER EN VEGG: Bergenskunstneren Newton fant endelig anledning til et hundebilde han har hatt i tankene lenge. I løpet av helgen skal hele denne veggen fylles med gatekunst i ytringsfrihetens navn. Foto: Serge Bacheré

  • Rakel Benon
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

— Så fantastisk å se så mange venners ansikter, sier en dypt beveget Zineb El Rhazoui (33). Hun har truffet få fra før, men spontan nærhet preget i helgen møtet mellom den overlevende journalisten fra Charlie Hebdo og de bergenske gateartistene fra BART. Rundt 50 personer var da samlet i kultbokhandelen «Tome 47» i Paris-forstaden Vitry, gatekunstens absolutte mekka.

— Jeg ble fullstendig bergtatt, sier Zineb til bergenstaggeren som kaller seg AFK. Han har nå laget en helt unik utgave av sin Charlie-tolkning til den fransk-marokkanske aktivisten. Stolt overrekker han den til stor applaus og varme blikk fra de nye vennene.

— Den sarte, varme stemningen fikk både Zineb og oss andre til å slippe taket litt og gråte, sier BARTS manager, Petter Nord. Zineb så verket for første gang da hun besøkte Bergen rett før påske. Hun ble umiddelbart berørt.

Stolt og rørt

— Da de fem verkene i serien allerede var solgt, er det klart jeg måtte lage et nytt til henne, forklarer AFK stolt og rørt.

GAVE: Zineb El Rhazoui fra Charlie Hebdo er sterkt berørt av bergenske AFK sin tolkning av satireavisen. Fredag fikk hun det i gave i Vitry utenfor Paris. Foto: Serge Bacheré

TAKK: Manager for BART, Petter Nord, takker Charlie-journalisten Zineb El Rhazoui, for hennes kamp for ytringsfrihet. Foto: Serge Bacheré

— Kunsten har alltid hatt et stort forsprang. Den kan formidle følelser som selv vi drevne skribenter bare kan drømme om, sier Zineb.Bildet som vil henge på veggen hennes så snart hun får et fast sted å bo, viser to personer, én jødisk og en muslimsk, som sitter tett inntil hverandre og storkoser seg med en gammel utgave av Charlie Hebdo. To tilsvarende personer er karikert på forsiden av avisen de sammen leser og ler av.

— Dette eksemplaret kom ut da filmen «Les Intouchables» hadde stormende suksess i Frankrike, forklarer Zineb. En styrtrik, pleietrengende mann knytter nære bånd til assistenten sin som har svart hudfarge og tvilsom bakgrunn.

Filmens tittel, «Les intouchables» (de man ikke kan berøre) forskyves av Zinebs avdøde sjef, og nære venn, Charb, sin skrå strek.

— Den forsiden minner meg sånn om det jeg hadde felles med sjefen og vennen min Charb, sier Zineb, og vil vite hvorfor AFK valgte akkurat denne utgaven.

— Det var viktig for meg å velge en som viser at Charlie vitser med alle slags ekstremister, ikke bare muslimske, forklarer AFK.

Stod hverandre nær

Zineb og Charb sto hverandre spesielt nær. De hadde veldig likt syn på religion og ytringsfrihet. Samarbeidet om tegneserien om profeten Mohammeds liv vitner om dette, og denne boken er akkurat den gaven Zineb vil gi tilbake til bergenskunstneren.

— Det var alltid Charb som dedikerte denne boken. Han laget kule signaturer med morsomme tegninger. Dette er den første boken jeg signerer alene, sier Zineb. Hun legger ansiktet ned på arket og gråter mens hun skriver til AFK:

«Takk for varmen og freden du bringer til Charlie-banden. Jeg signerer denne boken til minne om vår umistelige Charb, som du har jobbet sammen med uten å vite det.»

Bergenserne har nå fått et nettverk i Vitry. Deres andre ærend er å spraydekorere en lang betongvegg sammen med de lokale gatekunstnerne. En av dem er selveste C215, en av verdens største innen sjangeren som også har sprayet sine spor i Bergen, og som nå har 400.000 likes på Facebook.

Velkomstkomité

Den fransk-norske fotografen Sandie Dougnac som har vokst opp på Husnes i Sunnhordland, har slått seg ned i Vitry. Denne helgen er hun velkomstkomité for BART, og setter preg på fellesveggen sammen med fotokollektivet sitt, «Passage Photo». Hun har en sprudlende teknikk som kombinerer foto og spraymaling. Bergenserne ble ferdige med sin del av veggen lørdag kveld, mens de franske skal fortsette i dag med sine bidrag. Barna i naboblokken, som får utsikt til veggen fra balkongene sine, skal i dag få delta på sin måte på ytringsfrihetens vegg.

Zineb er overveldet over at hennes møte med BART har fått alle disse hjulene til å rulle.

— Slik dynamikk er livsviktig. Om vi skal klare å bekjempe den økende sensuren av ord og kunst, må fritenkere av alle slag forene seg over landegrensene. Det er fantastisk det disse gatekunstnerne har satt i gang, sier hun.

Publisert