Sørkoreansk kultur smugles til Nord-Korea

Samtidig som den politiske situasjonen på Korea-halvøya er meget spent, smugles sørkoreansk kultur til naboen i nord.

Publisert Publisert

STJERNE: Psy på scenen med sin berømte «Gangnam Style». Den sørkoreanske artistens sanger smugles til Nord-Korea. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Fredag slapp den sørkoreanske artisten Psy låten «Gentleman», oppfølgeren til suksess-hiten «Gangnam Style». Og snart vil den nye låten også være tilgjengelig i Nord-Korea: Sørkoreansk og vestlig film, musikk og litteratur smugles nemlig inn i det lukkede landet, og etterspørselen blant nordkoreanerne er stor.

Bruker ballonger

— En populær sørkoreansk såpeopera kan være tilgjengelig i Nord-Korea en uke etter at den er sendt her, sier generalsekretær Kim Yun-Tae i menneskerettighetsorganisasjonen Nknet i Seoul.

Organisasjonen NKnet jobber blant annet med å spre informasjon til innbyggerne i Nord-Korea. Smuglingen foregår på flere måter, også ved bruk av ballonger utstyrt med GPS-sendere.

— Noen ballonger har endt opp i hovedstaden Pyongyang, forteller Yun-Tae.

Smugler gjennom Kina

Også organisasjonen Free NK Gulag, som jobber for menneskerettigheter i Nord-Korea, forteller at de regelmessig smugler informasjon til det lukkede landet. Organisasjonens leder, An Myeong-Chul, forteller at de gjemmer DVD-plater og minnepenner i frakt som sendes fra Kina til Nord-Korea.

— Jeg skal høre på den nye Psy-låten. Hvis den er bra, skal jeg begynne å sende den til Nord-Korea, sier Myeong-Chul.

En studie gjennomført av tankesmien Inter Media, som blant annet er basert på intervjuer med nordkoreanske flyktninger, viser at de fleste nordkoreanere en eller annen gang er i kontakt med forbudt utenlandsk kultur.

Publisert

Les videre

  1. Verden venter på Nord-Korea
    Verden venter fortsatt på en nordkoreansk rakettutskytning, samtidig med at NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen…

    Les hele artikkelen

  2. Amerikansk radar skal oppdage rakettoppskyting

  3. - Nord-Korea skaper forvirring om rakettoppskyting