Stord-kor slo Rihanna og Coldplay

Publisert Publisert

RAMSALT SUKSESS: Storm Weather Shanty Choir slår an. Fra venstre Vidar Vedå, Rune Nesse, Haakon Vatle, Ronny Sætre, Roald Kaldestad og Gisle Østrem. Foto: FØRDEFESTIVALEN/KNUT UTLER

  • Utrolig vittig og overraskende, sier Haakon Vatle.
  • Ole Valaker
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Har du hørt om Storm Weather Shanty Choir? Sent tirsdag kveld lå shantykoret fra Stord på 6. plass over mest populære album på iTunes med «A Drop of Nelson's Blood».

Vi snakker ikke om klassen for shantykor i Norge — altså arbeidssanger fra seilskuter, men topplisten der noen av verdens største musikknavn figurerer.

— Led Zeppelin, Rihanna, Coldplay og ACDC. Det er litt av et celebert selskap. Shanty har en naturlig plass blant disse, ler forsanger Haakon Vatle.

Kurt Nilsen og Skal vi danse-vinner Hanne Sørvaag er blant norske navn lenger nede på listen.

Sammen siden 2000

Les også

- Kjære publikum! Riskaker!

Les også

Til Japan med ramsalt sjanti

Les også

Leter videre etter sjømannssanger

Storm Weather Shanty Choirs femte plate, og den første siden 2009, dukket opp på iTunes og Spotify tirsdag og har altså vært en umiddelbar slager.De siste årene har de turnert både i Norge, USA og Japan og fått en stadig større fanskare. De har også opptrådt på Folkelarm og Bylarm flere ganger.

Koret er kritikerrost blant annet i BT. I 2008 skrev anmelder Einar «Engelen» Engelstad at «det skal virkelig et godt rockeband til for å toppe et shantykor fra Leirvik».

Sekstetten, fem fra Stord og en fra Sveio, har holdt sammen helt siden starten i 2000.

— Det gøyeste er at det var så uventet. Vi er bare takknemlige. Det er en utrolig boost, sier Vatle.

Platen har spredt seg som en farsott. Det er meget spesielt. Vi har ikke engang promotert den. Haakon Vatle

— Platen har spredt seg som en farsott. Det er meget spesielt. Vi har ikke engang promotert den. Vi la inn 23. november som slippdato, men jeg har hørt at de kan komme noen dager før.Jeg måtte ringe distribusjonsselskapet (Musikkoperatørene) og fortelle hva som skjedde. De var også overlykkelige, sier sjef-shantyen.

Seilskuter på heltid

Haakon Vatle har faktisk mastergrad i shanty, og yrkesbakgrunn fra Statsraad Lehmkuhl. Han jobbet på Bergens skoleskip hver sesong fra 1996 til 2005.

— Det var der jeg lærte min første sjømannssang, sier Vatle. Han driver med seilskuter på heltid - når han ikke synger, er han prosjektleder i Tall Ships Races.

Nå er han og resten av gjengen klare for prelease-konsert på Kvarteret i Bergen om to dager. I slutten av desember er det offisiell slippfest på Arena på Stord, og i januar skal koret ut på en miniturne til Stavanger, Trondheim, Oslo og Bergen.

Men det stopper ikke der.

— Vi var i Japan i fjor, og vi har med en japansk låt på den siste platen. Vi er blitt invitert tilbake høsten 2013. Og selvsagt takket vi ja, sier Haakon Vatle.

PS! Albumnavnet skyldes en legende som forteller at drikken grogg fikk tilnavnet «Nelson’s Blood» etter slaget ved Trafalgar i 1805, da Lord Nelsons lik ble oppbevart i en tønne med rom.

Publisert