Vil gi ut A-ha i nordkoreansk trekkspillversjon

Kunstner Morten Traavik vil ta samarbeidet med nordkoreanske musikere et steg videre. Han vil gi ut en trekkspillversjon av A-ha-albumet «Hunting High And Low».

— Det er planen, ja, sier Morten Traavik.

Han er akkurat kommet hjem fra Nord-Korea, der han sammen med 19 andre kunstnere arrangerte festspill på 17. mai. På programmet sto blant annet av A-has «Hunting High And Low», fremført av kvintetten Kum Song School Accordionists og norske Frode Haltli.

Tidligere har den nordkoreanske kvintettens versjon av «Take On Me» blitt en kjempehit på YouTube, med over 1,7 millioner visninger.

Funker bra i trekkspillversjon

Den koreanske kvintettens A-ha-interesse oppsto da Traavik tok med seg et knippe norsk musikk til Pyongyang i desember i fjor, deriblant A-has musikk.

— Jeg syntes det var spennende å prøve ut om det gikk an å spille vestlig popmusikk i Nord-Korea.

Det gjorde det, og A-ha viste seg å funke veldig bra i trekkspillversjon.

Nå tenker Morten Traavik å ta skrittet helt ut, i form av et konseptalbum der kvintetten og Haltli spiller inn A-has debutalbum i sin helhet.

— Jeg håper å få til innspillingen i høst. Nordkoreanerne er klare, og forutsetningene ligger til rette for å få dette til, sier kunstneren.

— Hvorfor et helt album med A-ha i trekkspillversjon?

— Dette er et kunstnerisk interessant produkt på høyt nivå. Og som all god kunst, peker det utover seg selv, sier Traavik, som sier han har fått henvendelser fra festivaler som ønsker å booke musikerne.

- Overveldende respons

Trekkspillmusiker Frode Haltli er også positiv til en slik idé.

— Jeg fikk et spesielt møte med den nordkoreanske kvintetten, vi hadde egne prøver sammen, og det var fint å komme så tett på. De hadde laget avanserte arrangementer av låtene, så vi måtte virkelig jobbe med dette, sier Frode Haltli, som beskriver sine erfaringer i Nord-Korea og samarbeidet med trekkspillkvintetten som en verdifull opplevelse.

— De er veldig dyktige musikere teknisk sett, og det var et svært verdifullt møte for meg. Og responsen fra publikum var overveldende!